Οι σοκαριστικές καταθέσεις των αστυνομικών της ΔΙ.ΑΣ.: “Έτσι προσπάθησαν να μας γαζώσουν…”


Ήταν λίγο πριν τη 1:00 της Παρασκευής 16 Απριλίου, όταν αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που είχαν σταθμεύσει σε καντίνα στη Νέα Ερυθραία, έκαναν σήμα ελέγχου σε μια μαύρη δίκυκλη μοτοσυκλέτα YAMAHA, χωρίς πινακίδα κυκλοφορίας και με καμένο το πίσω φως πορείας.

Ο οδηγός της μηχανής φορούσε ένα… διακριτικό λευκό κράνος μηχανής, μαύρο μπουφάν και σκούρου χρώματος παντελόνι,. Ο συνοδηγός φορούσε μαύρη κουκούλα και σκούρα ρούχα, ενώ κρατούσε ένα σάκο σκούρου χρώματος. Οι δύο άντρες που επέβαιναν στο δίκυκλο δεν σταμάτησαν στο σήμα των αστυνομικών, αλλά επιτάχυναν. Οι τρεις συνολικά άνδρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., επιβαίνοντες σε δύο υπηρεσιακές μοτοσικλέτες τους πήραν στο κατόπι. Ξεκίνησε έτσι μια κινηματογραφικού τύπου καταδίωξη που τρία λεπτά μετά πήρε άγρια τροπή.

«Δεν γύρισε να μας κοιτάξει κανένας από τους δύο και γι’ αυτο πιστεύω πως δεν είχαν αντιληφθεί την παρουσία μας. Η μοτοσυκλέτα στη διασταύρωση των οδών. Ερυθραίας και Αγίων Σαράντα, τα ανάποδα στο στενό της οδου Ορφέως. Αφού κινήθηκε λίγα μέτρα έκανε, αναστροφή και μπήκε στην οδό Αγίων Σαράντα με κατεύθυνση προς τις οδούς Ελ. Βενιζελου και Θησέως.

Κρίναμε ύποπτες τις κινήσεις, τα χαρακτηριστικά της μοτοσυκλέτας,  αλλά και την εμφάνιση των επιβατών της, οπότε αποφασίσαμε να τους ακολουθήσουμε προκειμένου να τους ελέγξουμε Ξεκίνησε πρώτος ο Μ. με τη μηχανή προκειμένου να μη χάσουμε οπτική επαφή μαζί τους και απολαυθήσαμα εγώ και ο συνοδηγός μον.

Κινούμασταν με ταχύτητα προκειμένου να τους προλάβουμε χωρίς φάρο και προσεκτικά και τας φτάσαμε στο ύψος της διασταύρωσης της οδού Αγίων Σαράντα με την Ελ. Βενιζέλου, με τη δική μου μηχανή να προπορεύεται.

Τη στιγμή που η μοτοσικλέτα τους ήταν στο φανάρι που βρίσκεται στο σημείο, τα σημείο ήταν κόκκινο και έκαναν ηχητικά και φωτεινα σήματα για να σταματήσουν. Παραβίασαν το κόκκινο και πάνω στη στροφή γύρισαν και οι δύο και μας κοίταξαν, ενώ βρισκόμασταν σε απόσταση περίπου τριών μέτρων.

Πρόσεξα των οδηγό, ο οποίος φορούσε μαύρο fullface με οριζόντιο άνοιγμα στο ύψος των ματιών και μπορώ να πω πως  ειχε μαύρα έντονα φρύδια. Τη στιγμή εκείνη είδα πως ανάμεσα οι οδηγό και συνοδηγό υπήρχε σκουρόχρωμος σάκος και πως ο συνοδηγος φορούσε, τετράγωνο τσαντάκι χιαστί κάτω από την αριατρή του μασχάλη. Ο συνοδηγός μας έκανε νεύμα σηκώνοντας το αριστερό του χέρι, σαν να ήθελε να φύγουμε, έκανα ξανά ηχητικά σήματα και συνεχίσαμε να τους ακολουθούμε», περιέγραψε ένας εκ των αστυνομικών στην κατάθεσή του.

«Είδα την φλόγα από τη βολή»

Οι αστυνομικοί κυνηγούσαν τους δύο άντρες , όταν στην αρχή της Λεωφόρου Θησέως, ο συνοδηγός της μαύρης YAMAHA έβγαλε από το σάκο που κρατούσε ένα πυροβόλο τύπου Καλάσνικοφ, γύρισε αριστερά τον κορμό του προς το μέρος των Αστυνομικών και πυροβόλησε τουλάχιστον τέσσερις φορές, με τους άντρες της ΔΙ.ΑΣ. να αναγνωρίζουν στο «γάζωμα» ανθρωποκτόνο πρόθεση, ενώ ισχυρίστηκαν ότι δεν ανταπέδωσαν τα πυρά.

Προτού οι δράστες καταφέρουν να διαφύγουν αναπτύσσοντας ιλιγγιώδη ταχύτητα προς την κατεύθυνση του Αγίου Στεφάνου, ο συνοδηγός έβγαλε από το σάκο το Καλάσνικοφ και πέταξε το σάκο στο οδόστρωμα.

«Συνεχίσαμε τη πορεία μας περνώντας τη διασταύρωση με την οδό Σμύρνης, όπου η Ελ. Βενιζέλου γίνεται Θησέως. Στο σημείο εκείνο είδα τον συνοδηγό να συνομιλεί με τον οδηγό της μηχανής, χωρίς να ακούω τι έλεγαν. Μετά από μερικά μέτρα είδα να επεξεργάζεται το σάκο που βρισκόταν ανάμεσά τους, τον πέταξε με το αριστερό του χέρι νευρικά προς τα πίσω και είδα κάνη να προεξέχει κάτω από το ύψος του αριστερού του ώμου, στο πλάι του σώματος του.

Είχα ήδη αρχίσει να κόβω ταχύτητα καθώς κατάλαβα ότι κάτι συμβαίνει. Ο συνοδηγός έστριψε τον κορμό του αριστερά και όσα μπορούσε προς τα πίσω. Είδα να κρατάει μακρύκανα όπλο, να μας κοιτάει και να το στρέφη, χωρίς να ενωμίζει, με κατεύθυνση βολής προς το μέρος μας. Είμαι σίγουρος πως με το δεξί του χέρι κρατούσε τη λαβή και τη σκανδάλη και με το αριστερό τον κορμό του όπλου. Η κάννη ήταν σίγουρα μαύρου χρώματος αλλά δεν θυμάμαι αν είχε κάποια άλλη απόχρωση σε αυτό.

Με την κίνηση στροφής έκανα αμέσως δεξιά βάζοντας τη μηχανή σε εσοχή του αριθμητικού 6 της Λ. Θησέως. Είδα τη φλόγα από τη πρώτη βολή, ίσως και τη δεύτερη συνολικά άκουσα τέσσερις βολές, βολή κατά βολή. Η μηχανή κινούταν με περίπου ογδόντα χιλιόμετρα την ώρα[…]

Οι Αστυνομικοί «μάζεψαν» το σάκο και βρήκαν μέσα τρεις κάλυκες, από τους οποίους συνέλεξαν βιολογικό υλικό. Από την εργαστηριακή εξέταση του ληφθέντος υλικού οι Αρχές ανακάλυψαν DNA το οποίο ταυτίζεται με εκείνο ενός εκ των κατηγορουμένων, του Γ.Σ., ενώ εντοπίστηκε γενετικό μείγμα που δηλώνει παρουσία γενετικών στοιχείων άνω του ενός ατόμου.

Η δεύτερη καταδίωξη

Το Κέντρο Άμεσης Δράσης έδωσε αμέσως σήμα σε άλλους τρεις περιπολούντες άνδρες της ΔΙ.ΑΣ. που επέβαιναν σε δύο υπηρεσιακές μοτοσυκλέτες ότι συνάδελφοί τους δέχθηκαν πυροβολισμούς στη Νέα Ερυθραία. Αμέσως εκείνοι έσπευσαν προς τα εκεί, “χτενίζοντας” την περιοχή και ψάχνοντας μια μαύρη YAMAHA XT, με “καμμένο” το πίσω φως της πορείας,  τον οδηγό να φοράει λευκό κράνος και μαύρο μπουφάν.

«Εμείς φθάσαμε στο σημείο αυτό, περίπου την 01.25 ώρα της 16-04-2021 και σταθμεύσαμε προσωρινά έξωθεν του εργοστασίου ΒΙΑΝΕΞ Περίπου την 0135 ώρα περίπου της 16-04-2021, είδαμε δίκυκλη μοτοσικλέτα μάρκας YAMAHA, μοντέλο XT, χρώματος μαύρου, χωρίς πισω φως πορείας, άνευ πινακίδας κυκλοφορίας, με έναν αναβάτη ο οποίος φορούσε ολόλευκο κράνος μηχανής full face (χωρίς σχέδια) και μαύρο μπουφάν καθως και σκούρου χρώματος παντελόνι, να διέρχεται από την γέφυρα Βαρυμπτόματης με κατεύθυνση προς την οδό Βαρυμπομπης.

Οι περιγραφές που είχαμε λάβει από το Κέντρο της Άμεσης Δράσης ταίριαζαν με την περιγραφή του οδηγού της μοτοσικλέτας των δραστών που ενήργησαν τους πυροβολισμούς εναντίων των συναδέλφων μας. Μάλιστα, όταν είδαμε την μοτοσικλέτα, παρατηρήσαμε τον οδηγό της, να γυρνάει νευρικό κεφάλι του και να μας κοιτάει στιγμιαία, δηλαδή αντιλήφθηκε άμεσα την παρουσία μας.

Εμείς, ξεκινήσαμε για να τον ακολουθήσουμε και αυτός ανέπτυξε ακόμη μεγαλύτερη, ταχύτητα, κινούμενος από την οδό Ερυθραίας προς την οδό Βαρυμπόμπης,  όπου χάσαμε οπτική επαφή με αυτόν, στις στροφές λίγο πριν την συμβολή των οδών Αδαμών και Ερυθραίας όπου εμείς ακολουθήσαμε την διαδρομή προς την οδό Ερυθραίας με κατεύθυνση το «ΤΑΤΟΙ CLUB», χωρίς να τον εντοπίσουμε εκ νέου.

Παράλληλα με όσα γινόντουσαν, διαβιβάζαμε συνεχώς στο Κέντρο της Άμεσης Δράσης σχετικά με την κίνηση του δικύκλου.

Εμείς ενεργήσαμε με έτερους συναδέλφους μας περαιτέρω αναζητήσεις του ατόμου αυτού στην ευρύτερη περιοχή, με αρνητικό ωστόσο αποτέλεσμα», εξιστόρησε στην κατάθεσή του ένας εκ της δεύτερης ομάδας των  Αστυνομικών που συνέδραμε στην επιχείρηση αναζήτησης των δύο δραστών.

Οι συνομιλίες και οι κάμερες

Στα χέρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών έφτασαν τα βίντεο της καταδίωξης της 16ης Απριλίου. Οι δράστες έχουν καταγραφεί από κλειστά κυκλώματα εικονοσκόπησης να πυροβολούν τους Αστυνομικούς, ενώ γνωστοποιήθηκε και η διαδρομή που ακολούθησαν για να διαφύγουν. Η κίνηση της μαύρης μοτοσυκλέτας «πιάνεται» στις κάμερες από την αρχή της Λεωφόρου Ερυθραίας μέχρι τη συμβολή των οδών Παλαιολόγου και Σοφοκλέους στη Νέα Ερυθραία, σε μια διαδρομή 4,3 χιλιομέτρων.

Η άρση τηλεφωνικού απορρήτου «έδεσε» τους τέσσερις κατηγορούμενους. Οι «κοριοί» της ΕΛ.ΑΣ. έπιασαν τον Φουρθιώτη να καλεί το απόγευμα της 15 ης Απριλίου τον Γ.Σ., ο οποίος φέρεται να ήταν το πρόσωπο που πυροβόλησε τους άντρες της ΔΙ.ΑΣ. πέντε ώρες αργότερα. Οι δυο τους συνομίλησαν για μερικά δευτερόλεπτα.

Ένα λεπτό αργότερα, ο εκδότης των «Αποκαλυπτικών» επικοινώνησε με τον Γ.Π., επίσης κατηγορούμενο. Λίγο πριν, κατά τη διάρκεια και λίγο μετά από το περιστατικό με τους αστυνομικούς, το κινητό του Γ.Π. «πήρε φωτιά», δεχόμενος μπαράζ τηλεφωνημάτων από συσκευή που ανήκει στο Μένιο Φουρθιώτη. Τον καταιγισμό κλήσεων διαδέχτηκε ένα γραπτό μήνυμα από τον ίδιο αριθμό. «ΕΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΕΣ ΜΟΥ ΝΑ ΞΕΡΩ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ», έγραφε. Τελικά, ο Γ.Π. κάλεσε πίσω τον παρουσιαστή, λίγο μετά τις 2:00.

Την Πέμπτη 27 Απριλίου οι Αρχές κατάφεραν να εντοπίσουν την μαύρη YAMAHA μέσα σε ένα συνεργείο στο Περιστέρι, 11 ημέρες μετά την αποτυχημένη καταδίωξη στην Κηφισιά. Το κλειστό κύκλωμα καταγραφής του συνεργείου «έπιασε» τον Γ.Σ. να σταθμεύει τη μηχανή στο χώρο το μεσημέρι της 16ης Απριλίου, ενώ κατέγραψε τον αδελφό και συγκατηγορούμενό του Δ.Σ. να παραδίδει στο συνεργείο πλαστικά ανταλλακτικά για τη YAMAHA, τα οποία κρατούσε μέσα σε μια λευκή σακούλα, καθώς και ένα χρηματοκιβώτιο που είχε μέσα σε ένα λευκό σάκο.

Εντωμεταξύ, οι Αστυνομικοί που ενεπλάκησαν στην καταδίωξη αναγνώρισαν τη μαύρη YAMAHA XT μέσα από φωτογραφίες που τους δόθηκαν κατά τη διάρκεια των καταθέσεών τους.

Μετά από το “ντου” στο συνεργείο, οι έξι συνολικά Αστυνομικοί που είδαν την μαύρη μοτοσυκλέτα από απόσταση “αναπνοής”, δεν μπορούσαν να μην σιγουρευτούν απόλυτα ότι αυτό ήταν το δίκυκλο που έβαλε “φωτιά” στην περιπολία τους το βράδυ της 16ης Απριλίου.

window.fbAsyncInit = function() {
FB.init({
appId : 2284563621585574, // App ID
cookie : true, // enable cookies to allow the server to access the session
xfbml : true, // parse XFBML
version : ‘v2.4’ // use version 2.0
});
};

// Load the SDK asynchronously
(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src = “https://connect.facebook.net/el/sdk.js”;
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));



Source link