Ήπειρος: ΚΑΤΑΝΤΙΑ του Περιφερειακού Συμβουλίου. Βρισιές και μετά δήθεν συγγνώμες και ύμνοι…

Διασυρμός της Ηπείρου πανελλαδικά.

Έχει πάθει ανοσία η αντιπολίτευση για τα σκάνδαλα που ταλανίζουν την Περιφερειακή Αρχή.

Πλήγμα η παραίτηση Παργανά.

Ο «σουλτανίσκος» τους θεωρεί όλους ως υποτακτικούς του και τους βρίζει χυδαία…

Όσα ακούστηκαν στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου τη Δευτέρα 26 Απριλίου από τον Περιφερειάρχη κ.Αλ.Καχριμάνη και τον αντιπεριφερειάρχη Άρτας κ.Ψαθά και που κάνουν το γύρο της Ελλάδας, δεν περιποιούν καμιά τιμή στους ίδιους  και πολύ περισσότερο στο θεσμό που εκπροσωπούν, γεγονός που δήθεν τώρα συνειδητοποίησε ο Πρόεδρος κ.Σταύρος Παργανάς και παραιτήθηκε στη συνεδρίαση της 7ης Μαΐου, αλλά η ξεφτίλα είναι διαρκής.

Ο κ.Παργανάς υπέβαλλε την παραίτησή του από το αξίωμα του Περιφερειακού Συμβουλίου για λόγους ευθιξίας, όπως είπε, αναλαμβάνοντας την ευθύνη διότι δεν πρόλαβε να αποτρέψει την εκτροπή και επειδή οι πρωταγωνιστές δε ζήτησαν δημόσια συγγνώμη, κάτι που έκανε εκείνος τώρα. Το έπραξαν βέβαια στην ίδια συνεδρίαση οι κκ.Καχριμάνης – Ριζόπουλος, αλλά όχι και ο αντιπεριφερειάρχης κ.Ψαθάς.Η παραίτηση του κ.Παργανά όμως αποτελεί σοβαρό πλήγμα για τον κ.Καχριμάνη και την παράταξή του και πολλοί εκτιμούν ότι συνέντρεξαν κι άλλοι λόγοι για την αποχώρησή του. Αξίζει να σημειωθεί ότι την Τρίτη παραιτήθηκε από το αξίωμα του αντιπροέδρου ο κ.Σακαρέλης, της παράταξης «Ανατροπή Για Την Ήπειρο”, της οποίας ηγείται ο κ.Γιώργος Ζάψας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας κι αυτός για όσα συνέβησαν, οπότε την Κυριακή θα γίνουν εκλογές. 


ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ;
Και το ερωτηματικό παραμένει: Γιατί παραιτήθηκε τώρα, όταν κι άλλες φορές στο παρελθόν έχουν συμβεί τέτοια και χειρότερα περιστατικά; Κι ακόμη: από πότε οι επικεφαλής των παρατάξεων ανακάλυψαν πόσο καλός Πρόεδρος ήταν ο κ.Παργανάς; Άλλοτε τον κατηγορούσαν δικαίως ως δεκανίκι του κ.Καχριμάνη, που ανέχονταν επί τόσα χρόνια τον Περιφερειάρχη να προπηλακίζει τους περιφερειακούς συμβούλους. Ασφαλώς συνέβαλε και το θλιβερό επεισόδιο, αλλά δεν πρέπει να παραβλεφθούν τα σοβαρά λάθη του κ.Καχριμάνη, οι αποκαλύψεις για τις οικογενειακές επιχειρήσεις, οι συνεχείς προπηλακίσεις Περιφερειακών Συμβούλων, χωρίς να αποκλείεται να επιθυμεί ο κ.Παργανάς να τραβήξει άλλο δρόμο (Καλογιαννικός γαρ) και να επιδίωξε ηρωική έξοδο.

Η ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΡΙΖΟΠΟΥΛΟΥ
Ιδιαίτερη σημασία όμως έχει η άποψη του κ.Ριζόπουλου, που αναγνώρισε το ενδιαφέρον του κ.Καχριμάνη για την Ήπειρο και όπως σημείωνε ο Παναγιώτης Μπούρχας στο pbnews (7/5/21) «…Ο Σπύρος Ριζόπουλος έριξε τους τόνους με την τοποθέτησή του και αναγνώρισε πως αφετηρία όλων, παρά τις μεγάλες διαφορές, είναι το κοινό καλό. «Ακόμα και με τον κ. Καχριμάνη δε συμφωνούμε στο 90% αλλά δε θεωρώ ότι η αφετηρία του δεν είναι για το καλό του τόπου»!

ΦΑΡΜΑΚΙ….
Ξεχωρίζει δε το φαρμακερό σχόλιο του κ.Μπούρχα στο pbnews στις 8/5/21 και αξίζει να το διαβάσετε:

ΤΙ ΕΙΠΕ ΠΡΙΝ
Για να δούμε όμως τι είπε ο κ.Ριζόπουλος στη συνέντευξη Τύπου στις 6 Μαΐου, λίγες ημέρες νωρίτερα δηλαδή, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του κ.Μπούρχα (pbnews.gr):

«Την επίσημη συγγνώμη του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη και του αντιπεριφερειάρχη Άρτας Β. Ψαθά, για τις προσβολές που εκτοξεύτηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου στις 26 Απριλίου, αναμένει ο επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου» Σπύρος Ριζόπουλος, όπως ανέφερε στην αρχή της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε η παράταξή του. Ο κ. Ριζόπουλος ανέφερε πως έχει δεχτεί «πυρά», συμβουλές, παροτρύνσεις αλλά και δηλώσεις στήριξης για τον δημόσιο διαπληκτισμό που είχε με τους δύο άντρες της Περιφερειακής Αρχής, και προς το παρόν θα αποφύγει να ρίξει λάδι στη φωτιά. Θεωρεί ωστόσο πως εκείνοι που οφείλουν να ζητήσουν συγγνώμη από τον ίδιο, είναι ο Περιφερειάρχης και ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας. Αναμένει ο κ. Ριζόπουλος ότι αυτό θα γίνει στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Αν αυτό δε γίνει, τότε θα τοποθετηθεί».                 Και τοποθετήθηκε ζητώντας εκείνος συγγνώμη!

ΤΟ ΞΕΚΑΤΙΝΙΣΜΑ

Έχει όμως ενδιαφέρον να δούμε τι είχε συμβεί στην επίμαχη συνεδρίαση της 26ης Απριλίου. Στην κριτική πρώτα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και στη συνέχεια του κ.Σπ.Ριζόπουλου (Ορίζοντες Ηπείρου), οι απαντήσεις ήταν ειρωνικές, προσβλητικές έως χυδαίες και μάλιστα για όχι τόσο σημαντικό θέμα, όπως πχ ο ορισμός μελών στο Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας – Καινοτομίας και δη της Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου κ.Τσιάρα και του καθηγητή κ.Μηλιώνη.
-«Εμείς αυτούς θέλουμε και αν δε σας αρέσει, άντε γειά…» λέει με προφανή εριστική διάθεση ο κ.Καχριμάνης και διαφωνία της αντιπολίτευσης, για να αντιδράσει ο κ.Ριζόπουλος με τη φράση … Ποιος είσαι ο Τάκης Τσουκαλάς του Ολυμπιακού;» Και ο Περιφερειάρχης, μασώντας (κοντοσούβλι ίσως για να αποτελεί αποθέωση της απρέπειας, αγένειας και απόλυτης περιφρόνησης προς τους συνομιλητές του) ξεσπάθωσε μπουκωμένος:-« Ποιος είπε ότι δε θα είμαι πάλι υποψήφιος το 2023»; και μετά από λίγα λεπτά ούρλιαξε:- «Μη μιλάς εσύ Ριζόπουλε, είσαι απών από όλα, είσαι Αθηναίος, ζεις στα σαλόνια της Αθήνας, δεν ξέρεις τι γίνεται στην Ήπειρο, μη μας ενοχλείς…», είπε με έμφαση και …τρώγοντας (!) ο κ.Καχριμάνης, για να προκαλέσει την εκρηκτική αντίδραση του συνομιλητή του:  -«Δε βρίσκεσαι σε στάνη … δε σκέφτεσαι πόσο ζημίωσες τόσα χρόνια την Ήπειρο …. που  κωλοκάθησες επί είκοσι χρόνια στην Ήπειρο … Μαθήματα πατριωτισμού δε δέχομαι από κανέναν … είσαι πολιτικός αλήτης…».                

ΤΟ «ΚΟΥΤΣΑΒΑΚΙ»
Θα πείτε πως δεν ήταν σωστή αντίδραση – και σίγουρα δεν ήταν – αλλά εδώ που τα λέμε ίσως κάποιος έπρεπε να τα πει στον κ.Καχριμάνη, κατά τον ίδιο περίπου τρόπο με το δικό του… Κάπου εκεί όμως παρενέβη απρόκλητα ο αντιπερειάρχης Άρτας κ.Ψαθάς, που απευθυνόμενος στον κ.Ριζόπουλο του λέει σε κουτσαβάκικη διάλεκτο . … -«Ριζόπουλε  τουρίστα, γελοίε, αλήτη, νούμερο της πολιτικής, συκοφάντη, έλα στην Άρτα …», για να επιδοκιμάζει ο κ.Καχριμάνης και με τον πρόεδρο κ.Σταύρο Παργανά να ανέχεται για αρκετή ώρα την εκτροπή! Φυσικά και άλλες «τοποθετήσεις» του Περιφερειάρχη προκάλεσαν αίσθηση, όπως πχ ο σχεδιασμός του να αποχωρήσει η Περιφέρεια από το κέντρο πρόληψης εξαρτήσεων «Σχεδία».


Η ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ 
Εξοργιστική όμως ήταν και η επιμονή του κ.Καχριμάνη να τάσσεται υπέρ των εξωδίκων προς δημοσιογράφους και εφημερίδες, προφανώς ως μόνη λύση να σταματήσουν να ασκούν κριτική στον ίδιο και σε αποφάσεις – δράσεις της Περιφέρειας!  -«Η δικηγόρος σε τέτοια θέματα εκφράζει την Περιφέρεια… Εγώ βάζω τις υπογραφές. Τελεία και παύλα», κραύγασε αναφερόμενος στη δικηγόρο κ.Τατάγια και στον εαυτό του!!!  Και η μόνη παράταξη που αντέδρασε σε αυτό το παραλήρημα ήταν πάλι η «Λαϊκή Συσπείρωση» του ΚΚΕ, όλοι οι άλλοι σιώπησαν! Αυτά βεβαίως είναι δείγματα αυταρχισμού, αλαζονείας, σύγχυσης και πανικού του Περιφερειάρχη που όφειλε – αυτός κυρίως – να είναι ψύχραιμος, ευπρεπής και προπαντός ανεκτικός στην κριτική.


 Η «ΚΟΠΩΣΗ»…
Δυστυχώς ο Περιφερειάρχης, απαντώντας σε δηκτικό σχόλιο την Τετάρτη 28/4/21 για όλα αυτά στον «Πρωινό Λόγο», επιβεβαίωσε το σχόλιο και τον εαυτό του. Είδε λέει τη … μισή αλήθεια, παραδέχτηκε όμως το λάθος του, αποδίδοντας την αντίδρασή του στην πίεση, την ένταση και την κόπωση! Λες κι όποιος είναι κουρασμένος δικαιολογείται να βρίζει! Αν όντως έχει τόσο κουραστεί και δεν μπορεί να ελέγξει τον εαυτό του, ας πάει στα αρχοντικά που έφτιαξε (με το μισθό του …) να ξεκουραστεί…


ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ;
Επέμενε όμως για όσα είπε για τον κ.Ριζόπουλο και την Αθήνα που ζει και άρα δε γνωρίζει τα της Ηπείρου, για να προσβάλλει όλους όσους εργάζονται εκτός Ηπείρου κι ας έχουν το σπίτι και την οικογένειά τους στην ήπειρο! Ας τα πει αυτά όμως και για βουλευτές της Ν.Δ που γεννήθηκαν και ζουν μονίμως στην Αθήνα. Δηλαδή, θέλει να πει ότι πχ ο αείμνηστος Ευάγγελος Αβέρωφ που ζούσε στην Αθήνα, κακώς ομιλούσε για την Ήπειρο και ας εκλέγονταν σε αυτή! Ή για τον επί είκοσι και πλέον χρόνια βουλευτή Ιωαννίνων και νυν Πρόεδρο της Βουλής κ.Κώστα Τασούλα, ότι δε δικαιούται να ομιλεί για την Ήπειρο, καίτοι γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα ή το βουλευτή Ιωαννίνων κ.Γιώργο Αμυρά, υφυπουργό Περιβάλλοντος κι ακόμη για τον πρώην βουλευτή και υπουργό που η οικογένειά του ζει στην Αθήνα κ.Αντώνη Φούσα, για ίδιους λόγους. Αλλά τολμά;


ΤΙ ΔΕΝ ΕΙΠΕ
Σκεφτείτε όμως, απάντησε για όσα ελέχθησαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο και δεν έβγαλε άχνα για προηγούμενο άρθρο στην ίδια εφημερίδα (και εκτενέστερα στον «Τύπο Ηπείρου») για τις οικογενειακές επιχειρήσεις και προπαντός για εκείνες τις σκανδαλώδεις με τα συσσίτια σε αλλοδαπούς! Αξίζει δε να σημειωθεί και η επιμονή του για τα εξώδικα προς δημοσιογράφους, έχοντας την άποψη ότι κάθε πολίτης πρέπει να αμύνεται όταν προσβάλλεται. Αυτός όμως δεν είναι οποιοσδήποτε πολίτης, αλλά δημόσιο πρόσωπο.


ΤΑ … «ΒΛΑΧΙΚΑ»
Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που ο κ.Καχριμάνης συμπεριφέρεται στο Περιφερειακό Συμβούλιο με απαξίωση προς όλους και ως να απευθύνεται σε δουλοπάροικους. Σε άλλη συνεδρίαση και συζήτηση για τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης, δε δίστασε να προσβάλλει με χυδαίο τρόπο συμβούλους των Αριστερών παρατάξεων. Τόσο …κουρασμένος είναι πάντοτε και δικαιούται να βρίζει; Δείτε φράσεις, «Γαλλικά» που χρησιμοποίησε, δίκην βλάχου ψευτόμαγκα και που έχουν καταγραφεί στα πρακτικά: – Μπαχλατάτε ό,τι θέλετε, σιγά τους τσαμπουκάδες, κουκιά τρως – κουκιά μολογάς, ρε (προς τον κ.Ζάψα), δεν καταλαβαίνετε ότι σας ανεχόμαστε – ούτε 10% δεν είστε (οι κομμουνιστές) εδώ μέσα, πήγαινε να αλλάξεις φανέλα εσύ (σε γυναίκα περιφερειακή σύμβουλο) και πολλά άλλα χειρότερα…


ΤΕΤΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ…
Ακούστηκαν κάποιες διαμαρτυρίες, αποχώρησε η «Λαϊκή Συσπείρωση» (όταν έπρεπε όλες οι παρατάξεις να αποχωρήσουν) και η συνεδρίαση συνεχίστηκε με τον κ.Καχριμάνη να εξακολουθεί να φωνάζει και να προπηλακίζει όποιον διαφωνούσε, συνεπικουρούμενος από τα «εξαπτέρυγά» του. Αυτή την τακτική ακολουθεί συνεχώς (πολύ περισσότερο με τις τηλεδιασκέψεις), αλλά βρίσκει και τα κάνει, έχοντας ως δεκανίκι τις παρατάξεις που ηγούνται οι κκ.Ζάψας και Δημητρίου, για να θυμίζει συχνά το Περιφερειακό Συμβούλιο … χαμαιτυπείο. Ενίοτε δήθεν διαφωνούν, ψελλίζοντας όμως κάποια ακατανόητα και τελικώς ανέχονται τις όποιες προσβολές για να καγχάζει ο προπετής κ.Καχριμάνης. Είναι θλιβερό, αλλά θα το πούμε. Καλά τους κάνει αφού δεν εξανίστανται και τον «χαϊδεύουν». Αξίζουν ακόμη χειρότερη συμπεριφορά, μήπως και κάποια στιγμή ξυπνήσουν…

ΚΕΡΑΥΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

«Ο επικεφαλής της ΛΑ.ΣΥ. τοποθετήθηκε στο περιφερειακό συμβούλιο ότι η  παραίτηση αυτή θυμίζει την θυσία της Ιφιγένειας για να φυσήξει εκ νέου ούριος άνεμος στο στράτευμα, ώστε να ξεκολλήσει η εκστρατεία από τον  «βάλτο». Βάλτος που διαμορφώθηκε εδώ και πολύ καιρό με τον αντιδημοκρατικό κατήφορο της περιφερειακής αρχής που έχει επανειλημμένα  καταγγείλει η ΛΑ.ΣΥ. και «βάθυνε» (με ευρεία δημοσιότητα) μετά τον κάλπικο σκυλοκαυγά εντυπώσεων, μεταξύ των περιφερειάρχη και του επικεφαλής των οριζόντων Ηπείρου.  Άλλωστε πίσω από την βιτρίνα του καυγά, υπάρχει πλήρης ταύτιση με την αντιλαιϊκή πολιτική στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων της Ηπείρου. Αντίστοιχη ευθιξία και συγγνώμες δεν είδαμε σε πολλές προηγούμενες συνεδριάσεις, στις οποίες ο προσβλητικός  και συκοφαντικός λόγος του περιφερειάρχη και αντιπεριφερειαρχών απέναντι στους συμβούλους της ΛΑ.ΣΥ., δεν «ίδρωσε το αυτί» κανενός από τις παρατάξεις που χθες ανακάλυψαν την πολιτική ευθιξία..  

Η παραίτηση-«ηρωική έξοδος»,  αξιοποιήθηκε για να στηθεί από την πλειοψηφία των παρατάξεων ένα σκηνικό «καθαγιασμού» του περιφερειακού συμβουλίου και επίκλησης νέων συναινέσεων, δημοκρατίας  και ενότητας, όπως μεταξύ Καχριμάνη – Ριζόπουλου που πλημμύρισαν από αισθήματα συγχώρεσης και αβροφροσύνης για τις εκατέρωθεν καλές προθέσεις, αλλά και από μελοδραματικές υποσχέσεις για νέο ξεκίνημα του περιφερειακού συμβουλίου!! Καχριμάνης και Ριζόπουλος βρήκανε αμέριστη στήριξη στην προσπάθειά τους από τον  επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος  εκτίμησε ως «άτυχη στιγμή» όσα συνέβησαν, οπότε περασμένα – ξεχασμένα προς χάριν των «κοινών στόχων», αλλά και από τον επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ ο οποίος χαρακτήρισε ηγέτη του περιφερειακού συμβουλίου τον απερχόμενο πρόεδρο, πλήρως αποδεκτό από την παράταξή του.

Όντως, ο πρόεδρος ήταν ο ικανότερος στο να εξυπηρετεί εδώ και 2 χρόνια την περιφερειακή αρχή και το νομικό πλαίσιο της κυβέρνησης της ΝΔ για την αντιδημοκρατική  λειτουργία του περιφερειακού συμβουλίου. Ήταν ο πρόεδρος, ο οποίος μαζί με τους υπόλοιπους όψιμα «εύθικτους» περιφερειακούς συμβούλους της πλειοψηφίας ούτε βλέπανε, ούτε άκουγαν για την κατάργηση της δημοκρατίας, τις διώξεις και τις απολύσεις παραδειγματισμού στους μεγάλους εργασιακούς χώρους της Ηπείρου. Έγινε λοιπόν και ο πιο χρήσιμος, αφού με την «θυσία» του, εκτόνωσε παροδικά την κατάσταση για να δώσει ώθηση στην ενότητα για τον επόμενο γύρο επίθεσης στο εισόδημα, τα εργασιακά δικαιώματα και το περιβάλλον με την επέλαση των «πράσινων»  μπίζνες,  μέσω των ΑΠΕ…»

Του Κώστα Δ.Καλτσή

Τύπος Ηπείρου / Σαββατοκύριακο 15 – 16 Μαΐου 2021 / Αρ. Φύλλου 220