Τουρισμός για όλους – Vouchers για φθηνές διακοπές σε 300.000 Έλληνες


Ένα νέο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού, υπό τον τίτλο «Τουρισμός για όλους», τρέχει το αρμόδιο υπουργείο, και ιδιαίτερα η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, η οποία στην έναρξη της τουριστικής περιόδου επισκέφθηκε νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, όπως τη Σάμο αλλά και τη Θύμαινα, προκειμένου να ενημερωθεί λεπτομερώς για τα ζητήματα που απασχολούν το νησί, τους κατοίκους και τους επαγγελματίες.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει περισσότερες επιλογές για τους δικαιούχους, με επιδότηση ακόμη και 100%, είναι σημαντικά βελτιωμένο, περισσότερο ευέλικτο κατά την αξιοποίησή του, αλλά και ιδιαίτερα διευρυμένο προς όφελος χιλιάδων συμπολιτών μας δίνοντας την ευκαιρία σε 300.000 Έλληνες να κάνουν διακοπές.

Ο στόχος είναι προφανής, η ουσιαστική τόνωση του εγχώριου Τουρισμού και η παροχή ίσων ευκαιριών στους πολίτες.

Ταυτόχρονα, αυξάνεται σημαντικά το ποσοστό της επιδότησης της διαμονής: για διαμονή διάρκειας 2 ή 3 διανυκτερεύσεων επιδοτείται πλέον το σύνολο του κόστους (ανώτατο ποσό 40 ευρώ/ημέρα κατ’ άτομο), ενώ στην περίπτωση 4 διανυκτερεύσεων η επιδότηση ανέρχεται στο 80% της δαπάνης (ανώτατο ποσό 30 ευρώ/ημέρα κατ’ άτομο).

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την περίπτωση ΑμΕΑ, η επιδότηση της διαμονής τους καλύπτει το σύνολο της δαπάνης (100%) για οποιαδήποτε διάρκεια διαμονής επιλέξουν οι δικαιούχοι.

Πρόκειται στην ουσία για ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί, δηλώνει η υφυπουργός Τουρισμού Σ. Ζαχαράκη: «Για το σκοπό αυτό, αυξάνουμε την ελκυστικότητα του προγράμματος, παρέχουμε νέες και περισσότερες δυνατότητες αξιοποίησης, αυξάνουμε το ποσοστό της επιδότησης, ενώ εντάσσουμε και νέους παρόχους. Παράλληλα, δρομολογήσαμε κάθε αναγκαία ενέργεια, ώστε μέχρι το τέλος της χρονιάς, ακόμη 100.000 πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να ωφεληθούν από το Πρόγραμμα. Μετά το πέρας της προθεσμίας για την εκδήλωση του ενδιαφέροντος συνεργασίας των παρόχων, η πλατφόρμα θα ανοίξει εκ νέου για την υποβολή νέων αιτήσεων από ενδιαφερομένους».

Αναλυτικότερα, οι δυνατότητες που παρέχονται από φέτος μέσω του Προγράμματος έχουν ως εξής:

Α. ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ VOUCHERS ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ

Όλοι οι δικαιούχοι που δεν έκαναν χρήση του voucher μπορούν να επιλέξουν διαμονή 2 ή 3 ή 4 ημερών, επιδοτούμενη έως και 100%, στα καταλύματα, ως εξής:

  1. 2 ή 3 ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ
    Επιδότηση 100% με ανώτερο ποσό τα 40 €/την ημέρα/το άτομο(ισχύει για όλους).
  2. 4 ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ
    Επιδότηση 80% με ανώτερο ποσό τα 30 €/την ημέρα/το άτομο
    Επιδότηση 100% για ΑΜΕΑ με ανώτερο ποσό τα 30 €/την ημέρα/το άτομο.

Β. ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ VOUCHERS TOYΡΙΣΤΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ

Οι δικαιούχοι έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν σε τουριστικό γραφείο –πάροχο για τη δημιουργία τουριστικού πακέτου, με συνδυασμό δύο ή και περισσότερων τουριστικών υπηρεσιών. Επιδοτείται έως και το πενήντα τοις εκατό (50%) ή εξήντα τοις εκατό (60%) για τις κατηγορίες ατόμων με ποσοστό νοητικής ή σωματικής αναπηρίας τουλάχιστον 67%, του τουριστικού πακέτου που προσφέρει ο πάροχος/τουριστικό γραφείο, με ανώτατο όριο κατ’ άτομο (δικαιούχο ή ωφελούμενο) τα εκατόν είκοσι ευρώ (120€).

Ποιοι είναι δικαιούχοι

Το Πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» απευθύνεται σχεδόν στο σύνολο των Ελλήνων πολιτών. Η επιλογή των δικαιούχων γίνεται κατόπιν κλήρωσης των αιτήσεων που υποβλήθηκαν μέσω της πλατφόρμας www.tourism4all.gov.gr.

Κριτήριο για την υποβολή της αίτησης είναι το ετήσιο ατομικό εισόδημα να μην ξεπερνά τα 16.000 ευρώ ή τα 28.000 στην περίπτωση οικογένειας, με προσαύξηση 1.500 ευρώ ανά ανήλικο τέκνο.

Το πρόγραμμα αφορά στην επιδότηση της διαμονής και, κατά περίπτωση, της χρήσης λοιπών τουριστικών υπηρεσιών (μεταφορά, ξενάγηση σε μουσείο, καταδύσεις κ.ο.κ.) μέσω της χορήγησης ειδικών κουπονιών (vouchers) στους δικαιούχους που επιλέγονται.

Είναι, ίσως, το ευρύτερο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού, μέσω του οποίου η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τον τουριστικό κλάδο σε μία από τις πιο δύσκολες περιόδους.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν σε 365.603 vouchers, από τα οποία μπορούν να ωφεληθούν περισσότεροι από 600.000 Έλληνες.

ΣΑΜΟΣ – Σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης παρουσίασε η Σοφία Ζαχαράκη

Η επανεκκίνηση του Τουρισμού στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, η πορεία των εμβολιασμών, τα μέτρα στήριξης της Οικονομίας και της εργασίας, αλλά και τα εξειδικευμένα μέτρα στήριξης της περιοχής μετά το μεγάλο σεισμό, ήταν στην ατζέντα της υφυπουργού η οποία επισκέφθηκε τη Σάμο με ολοκληρωμένη παρουσίαση για τις προοπτικές της περιοχής. Μεταξύ άλλων, με προτάσεις για την ουσιαστική προώθηση και αναβάθμιση των υπηρεσιών Ιαματικού Τουρισμού προς όφελος της τοπικής Οικονομίας, την προώθηση της τοπικής κουζίνας, την ανάδειξη των δυνατοτήτων περιπατητικών διαδρομών, δυνατοτήτων αναρρίχησης και καταδύσεις, καθώς και την ενίσχυση του Θαλάσσιου Τουρισμού (η Σάμος το 2019 αύξησε κατά 83% τα εισερχόμενα κρουαζιερόπλοια).

Έκανε αναλυτική σύσκεψη με φορείς (αντιπεριφερειάρχης, δήμαρχοι, ένωση ξενοδόχων, τουριστικών γραφείων, ένωση ενοικιαζόμενων δωματίων, εμπορικό επιμελητήριο) και στα τρία νησιά, και επισκέφτηκε σημεία ενδιαφέροντος, όπως τον ολοκαίνουργιο βόρειο προβλήτα λιμανιού Φούρνων, την ιαματική πηγή, αδειοδοτημένη από τον ΕΟΤ, στα Θερμά Ικαρίας, καθώς και το Μουσείο Οίνου στη Σάμο.

Μία ιδιαίτερη έκπληξη ετοίμασαν οι κάτοικοι στη Θύμαινα, που την περίμεναν με πυροτεχνήματα και ένα τεράστιο χαμόγελο. Πριν από λίγο καιρό είχαν υποδεχτεί τον Έλληνα πρωθυπουργό που πήγε εκεί και αμέσως μετά έδωσε κατεύθυνση για άμεσο εμβολιασμό όλων των κατοίκων του νησιού. Αλλά και την ανακατασκευή της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου.

Τα κρασιά της περιοχής εξάγονται σε χώρες όπως η Γαλλία, και μάλιστα συμμετέχουν σε πάρα πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς για την ποικιλία του μοσχάτου. Η Σάμος βάζει υψηλούς στόχους στο κομμάτι του οίνου και η υπουργός δεσμεύτηκε να βοηθήσει στην επαφή με τις ξένες πρεσβείες, καθώς και στην πιθανή διεξαγωγή ενός οινοτουριστικού event στο νησί. Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχε η επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου εκτίθενται ευρήματα από το Ηραίο Σάμου και βέβαια ο τεράστιος Κούρος της Σάμου.

Η Σάμος διαθέτει 15 μοναστήρια, τα οποία όλα κατοικούνται, και εξαιρετικά σημεία μεγάλου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Ιδιαίτερη έμφαση θέλησε να δώσει στην πορεία του εμβολιασμού, γι’ αυτό και η κ. Ζαχαράκη βρέθηκε στο Νοσοκομείο του νησιού, για να ενημερωθεί για την πορεία της «Γαλάζιας Ελευθερίας» σε Δυτική και Ανατολική Σάμο.

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»



Πηγή