Οι χώρες της EE ενέκριναν το σχέδιο για τη διευκόλυνση του τουρισμού στη διάρκεια του καλοκαιριού


Σύμφωνα με διπλωμάτες, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σήμερα σε μια χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών στη διάρκεια του καλοκαιριού, η οποία θα επιτρέψει σε όσους τουρίστες είναι πλήρως εμβολιασμένοι να αποφεύγουν τα τεστ ή την καραντίνα και θα διευρύνει τον κατάλογο των περιφερειών της ΕΕ από τις οποίες είναι ασφαλή τα ταξίδια.

Οι πρεσβευτές των 27 χωρών της ΕΕ ενέκριναν μια τροποποιημένη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία οι άνθρωποι πρέπει να είναι ελεύθεροι να ταξιδεύουν από τη μια χώρα της ΕΕ στην άλλη 14 ημέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους, δήλωσαν τρεις διπλωμάτες της ΕΕ.

Οι περιορισμοί στους άλλους ταξιδιώτες θα πρέπει να βασίζονται στον βαθμό που η χώρα από την οποία προέρχονται έχει θέσει υπό έλεγχο την Covid-19.

Αυτή τη στιγμή στην ΕΕ είναι εμβολιασμένοι μόλις λίγο περισσότεροι από το ένα τέταρτο των ενηλίκων κατοίκων της.

Οι αναθεωρημένες οδηγίες ανακοινώνονται καθώς η ΕΕ εισάγει το πράσινο πιστοποιητικό Covid-19 που θα δείχνει αν κάποιος είναι εμβολιασμένος, έχει ανοσία επειδή είχε προηγουμένως μολυνθεί ή έχει κάνει πρόσφατα τεστ και ήταν αρνητικό. Το σύστημα πρόκειται να είναι έτοιμο μέχρι την 1η Ιουλίου, παρόλο που μερικές χώρες θα εκδώσουν πιστοποιητικά νωρίτερα.

Καθώς ο ρυθμός των εμβολιασμών επιταχύνεται, η ΕΕ θα χαλαρώσει τους κανόνες βάσει των οποίων δίνει στις διάφορες περιφέρειες της Ένωσης ένα χρώμα που αντανακλά τη σχετική ασφάλειά τους.

Οι «πράσινες» περιφέρειες πρέπει τώρα να έχουν λιγότερα από 25 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους σε 14 ημέρες, με κάτω από 4% θετικά τεστ. Η αναλογία αυτή θα αυξάνεται σε 50 ή 75, αν τα θετικά τεστ είναι λιγότερα από 1%.

Τα όρια για το επόμενο, «πορτοκαλί» επίπεδο θα αυξηθουν επίσης.

Για τα ταξίδια από μια πράσινη ζώνη δεν θα υπάρχουν περιορισμοί, για τα ταξίδια από πορτοκαλί ζώνη θα μπορεί να ζητείται η πραγματοποίηση τεστ. Για τα ταξίδια από κόκκινη ζώνη θα μπορεί να επιβάλλεται καραντίνα, ενώ τα μη απαραίτητα ταξίδια θα αποθαρρύνονται από και προς τις ζώνες σε «σκούρο κόκκινο».

Τεστ θα μπορούν να γίνονται σε παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω, όμως θα μπαίνουν σε καραντίνα μόνον αν θα πρέπει να μπει σε καραντίνα και ένας ενήλικος που τα συνοδεύει.

Οι χώρες μέλη της ΕΕ θα έχουν επίσης ένα «φρένο έκτακτης ανάγκης», το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν για να απαγορεύουν την έλευση όλων των ταξιδιωτών από μια περιφέρεια που εμφανίζει άνοδο των περισσότερο μεταδοτικών παραλλαγών της νόσου.

Το σύστημα είναι σχεδιασμένο για να ισχύει και για χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ, αλλά ανήκουν στη ζώνη Σένγκεν — την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία, αλλά όχι και για το πρώην μέλος της ΕΕ Βρετανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Πηγή