Ήπειρος: Ρεζίλι στο πανελλήνιο για το συνέδριο με τον Αλή Πασά

Σάλο προκάλεσε σε όλη την Ελλάδα η απόφαση του δημάρχου Ιωαννίνων κ.Μωυσή Ελισάφ να διοργανώσει συνέδριο με θέμα την εποχή του Αλή Πασά, στα πλαίσια των εκδηλώσεων του εορτασμού των 200 ετών από την επανάσταση του 1821.
Πανικόβλητος από τις οργισμένες αντιδράσεις, μέσω του Γραφείου Τύπου του Δήμου, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αφ ενός σχεδόν βρίζει ως ανιστόρητους όσους διαφωνούν και αφ ετέρου ενημερώνει ότι λόγω της πανδημίας αναβάλλεται αυτό το διεθνές συνέδριο  για τον Οκτώβριο.
Το θέμα είχε παρουσιάσει ο «Τύπος Ηπείρου» στο φύλλο  13- 14 Μαρτίου, αλλά τότε έκαναν όλοι πως δεν κατάλαβαν, με εξαίρεση τον κ.Ελισάφ. Την Τετάρτη όμως η αθηναϊκή εφημερίδα το έκανε πρωτοσέλιδο, γράφοντας ότι «ξέφυγε ο δήμαρχος Ιωαννίνων», σε ένα ρεπορτάζ καταπέλτη όπως θα δείτε στη συνέχεια για το δήμαρχο, την κ.Γιάννα Αγγελοπούλου και τον βουλευτή- υφυπουργό κ.Γιώργο Αμυρά, που δήλωσε κιόλας ενθουσιασμένος, όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα.
Είχε προηγηθεί η σφοδρή αντίδραση του Συλλόγου των Απανταχού Σουλιωτών, που με ανακοίνωσή του κατακεραύνωνε το Δήμο Ιωαννιτών, διερωτώμενος για ποιο λόγο δεν τιμώνται οι Σουλιώτες, αλλά ο σφαγέας τους! Εν τω μεταξύ παραμένει αναπάντητο το ερώτημα που είχε θέσει ο «Τύπος Ηπείρου» στο φύλλο του Μαρτίου, σχετικώς με το αν την απόφαση για το συνέδριο την πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο, το Δ.Σ του Πνευματικού Κέντρου ή ο δήμαρχος και την επέβαλε.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η Δημοτική Αρχή των Ιωαννίνων, μεταξύ των προτεραιοτήτων της έχει θέσει την ανάδειξη όλων των κτιρίων της Τουρκικής κατοχής – που τα ονομάζει Οθωμανικά μνημεία – όπως και η Περιφέρεια Ηπείρου πχ με το τζαμί της Καλούτσιανης. Για τα τουρκικά λουτρά, το «μεντρεσέ», τζαμιά στο Κάστρο κλπ απομεινάρια εκείνης της μαύρης περιόδου, διατίθενται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και μάλιστα την ίδια ώρα που η Τουρκία μετέτρεπε σε τζαμί την Αγ.Σοφιά και έχει κάνει στάβλους χριστιανικές εκκλησίες, πέραν του ότι επιβουλεύεται την εθνική μας κυριαρχία.
Δυστυχώς όμως ο δήμαρχος Ιωαννίνων επιμένει στην αναγκαιότητα διοργάνωσης του διεθνούς κιόλας συνεδρίου, χωρίς να μπαίνει στον κόπο να εξηγεί αυτή την σχεδόν … εθνική ανάγκη που επικαλείται και χωρίς να λαμβάνει υπόψη του την οργή της πλειοψηφίας των πολιτών, που δικαίως διερωτώνται: Δεν υπάρχει τίποτε άλλο στα Γιάννινα, την Ήπειρο να τιμήσουμε παρά μόνο ο Αλή Πασάς; Όπως όμως θα διαβάσετε στο δελτίο Τύπου, με περίσσια ευκολία προβαίνει σε «αφορισμό» όσων διαφωνούν και διαμαρτύρονται για την εθνική ξεφτίλα, όπως χαρακτήρισε ο «Τύπος Ηπείρου» αυτό το συνέδριο…

Η ΟΡΓΙΣΜΕΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ
Ενδεικτικό είναι το απόσπασμα από επιστολή του Συλλόγου των Απανταχού Σουλιωτών για το θέμα.

” … Ίσως, για τα «κατορθώματα» του Αλή πασά, o οποίος έσφαξε τους πρόκριτους στο Χόρμοβο και 600 άτομα στο Γαρδίκι το 1812, όπως έσφαξε και τους κατοίκους της ηρωϊκής Χειμάρας το 1805 μέσα στις εκκλησίες, ανήμερα του Πάσχα, όπως έκοψε στα τέσσερα, τον αγωνιστή παπά-Θύμιο Βλαχάβα και κρέμασε τα κομμάτια του στη πόλη, όπως σκότωσε τον Κατσαντώνη, σπάζοντάς του, όλα τα κόκκαλα στο αμόνι, όπως έπνιξε τη κυρά Φροσύνη, στη λίμνη των Ιωαννίνων και σωρεία άλλων δολοφονιών και θηριωδίες κάθε είδους, καθώς και αποτρόπαιες πράξεις βασανισμού, εξανδραποδισμού, λεηλασίες και φρικαλεότητες. Άραγε, όλα αυτά, θα αποσιωπηθούν σε αυτό το Συνέδριο, ή θα εμφανιστούν ως «παράπλευρες απώλειες», από τη δράση μιας «εξαιρετικής προσωπικότητας», που πρέπει, με πόνο ψυχής, αλλά και μεγάλη αγανάκτηση, να ξαναθυμηθούν οι Ηπειρώτες;(!)
Εάν πραγματοποιηθεί η όποια αναφορά στον Αλή πασά, κατά το διεθνές Συνέδριο, θα πρόκειται για μια απαράδεκτη και ασεβή πράξη, τόσο προς τις επετειακές γιορτές των 200 χρόνων από το 21’, όσο και προς τους πεσόντες Hπειρώτες ήρωες και κατ’ εξοχήν, στα ένοπλα τμήματα του τότε Ελληνισμού, το Σούλι και τους Σουλιώτες, που ο Αλή πασάς εξόντωσε σταδιακά και μεθοδικά. Η επιλογή του Δημάρχου Ιωαννιτών και όσων συμφώνησαν με αυτήν, κάθε άλλο, παρά τιμά την επέτειο του ιερού Αγώνα του 21’ και ταυτόχρονα εκθέτει την Ελλάδα διεθνώς, αφού οι Έλληνες, γιορτάζοντας τα 200 χρόνια της Απελευθέρωσης τους, προβάλουν ως πρότυπο και σφραγίδα της Ηπείρου, όχι τον Λάμπρο Τζαβέλα, τον Μάρκο Μπότσαρη, ή τη Δέσπω, ή και άλλους ήρωες, αλλά έναν από τους μεγαλύτερους Οθωμανούς σφαγείς.
Ο Δήμος Ιωαννιτών – τουλάχιστον εφέτος – εάν ήθελε να οργανώσει κάποιο Συνέδριο, που να σχετίζεται με τις γιορτές των 200 χρόνων από το 1821, θα έπρεπε να το είχε αφιερώσει στον μεγάλο εχθρό του Αλή Πασά, τους ήρωες του Σουλίου, που έχυσαν το αίμα τους, μέχρι και την τελευταία μέρα της Επανάστασης, διότι με αυτό που επέλεξε, παραβιάζεται κάθε έννοια της κοινής λογικής και του κοινού αισθήματος, με την μηδενική αναφορά στους Σουλιώτες και τους αγώνες του κάθε Ηπειρώτη αγωνιστή, που είναι το σύμβολο της ελληνικής Ηπείρου και άξιοι κάθε τιμής και μνήμης και όχι ο Αλή πασάς. Αιδώς Αργείοι…
Ο Σύλλογος των Απανταχού Σουλιωτών, του οποίου έχω την τιμή να προεδρεύω, αλλά κι εγώ ο ίδιος, ως απόγονος της ένδοξης φάρας των Μποτσαραίων, καταδικάζουμε απερίφραστα την επιλογή του Δημάρχου Ιωαννιτών και όσων συνέδραμαν σε αυτήν και καλούμε κάθε Ελληνίδα και Έλληνα πατριώτη, εφόσον συμφωνεί, με αυτό το κείμενο διαμαρτυρίας και καταγγελίας, να το προσυπογράψει ονομαστικά και με την ιδιότητά του, ώστε να συμβάλλει στη προσπάθεια, αλλαγής τίτλου, περιεχόμενου ή ακόμη και ματαίωσης, αυτής της απαράδεκτης εκδήλωσης, από το πρόγραμμα του Δήμου.
ΣΟΥΛΙ 7-6-2021
Με τιμή, Δημήτριος Μπότσαρης Προεδρεύων Συλλόγου Απανταχού Σουλιωτών “

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 9/6/21 11:43

Στα Γιάννενα θα τιμήσουν τον Αλή Πασά

Ξέφυγε εντελώς ο δήμαρχος της πόλης Μωυσής Ελισάφ, ο οποίος διοργανώνει «διεθνές» τριήμερο συνέδριο για τον σφαγέα.

Mας τελείωσαν οι Έλληνες ήρωες και είπαμε να εορτάσουμε τον Αλή Πασά; Ή απλά έχουν τέτοιο πάθος να αποδομήσουν την ταυτότητα των Ελλήνων επαναστατών του 1821 και ως εκ τούτου του ελληνικού έθνους, ρίχνοντας τα «φώτα» σε προσωπικότητες σαν και αυτή του διορισμένου από την Υψηλή Πύλη πασά των Ιωαννίνων, για να εξυπηρετήσουν τις ιδεοληψίες τους;

Κάτι από τα δύο συμβαίνει, αφού στα Γιάννενα, με πρόσχημα τη συμμετοχή του δήμου στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, αντί για εκδηλώσεις για τους Σουλιώτες, αποφάσισαν να κάνουν… συνέδριο για τον Αλή Πασά.

Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Ιωαννιτών Μωυσής Ελισάφ επέλεξε, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, να οργανώσει ένα «διεθνές» τριήμερο συνέδριο για τον «Αλή Πασά και την εποχή του». Το συγκεκριμένο συνέδριο διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών από τις 18 έως τις 20 Ιουνίου. Παρότι η εκδήλωση δεν γίνεται υπό την αιγίδα της επιτροπής «Ελλάδα 2021» της Γιάννας Αγγελοπούλου, υπάρχει στο πρόγραμμα των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Παλιγγενεσία ως «εκδήλωση Τρίτων». Γεγονός που συνάδει με την επίσημη δημοτική ανακοίνωση, που διευκρινίζει ότι αυτό το πρόγραμμα παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση, παρουσία των τοπικών Αρχών και διάφορων εκπροσώπων φορέων της περιοχής, και αναφέρει ότι μεταξύ εκείνων που παρευρέθηκαν ήταν και η πρόεδρος της επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου, η οποία συμφώνησε ότι «η πρόταση του δημάρχου συνάδει πλήρως με τις αρχές της επιτροπής της».

Παρών στην παρουσίαση της πρωτοβουλίας ήταν επίσης ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και βουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Αμυράς, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του και τη βεβαιότητα για τη μεγάλη επιτυχία αυτών των εκδηλώσεων. Είναι σαφές λοιπόν από όλα τα παραπάνω ότι δεν πρόκειται περί ενός απλού ιστορικού συνεδρίου, που έχει σκοπό να «μελετήσει» τον Αλή Πασά και την εποχή του, να φωτίσει ίσως κάποιες άγνωστες πτυχές, στο πλαίσιο της ιστορικής έρευνας, αλλά για την επίσημη συμμετοχή του Δήμου Ιωαννιτών στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από το 1821. Προφανώς δεν θεωρήθηκε πρέπον να τιμηθούν οι Τζαβελαίοι, οι Μποτσαραίοι, να υπενθυμιστούν το Ζάλογγο και η θυσία των Σουλιωτισσών. Αντ’ αυτού μας «σερβίρεται» ως «κεντρική προσωπικότητα» ο Αλή Πασάς.

Όπως λοιπόν αποδεικνύεται, επίσημοι φορείς στα 200 χρόνια από την Επανάσταση, αντί να θυμούνται αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για την Ελλάδα και την Ορθοδοξία, προτιμούν να αναδεικνύουν τον Αλή Πασά. Γιατί; Γιατί το αφήγημα που έχει δημιουργηθεί τον παρουσιάζει ως τον «εκσυγχρονιστή» ηγέτη μιας «πολυπολιτισμικής» κοινωνίας! «Υγρό όνειρο» για καθέναν από αυτούς που θεωρούν «οπισθοδρομικούς» όσους ταυτίζονται ακόμη με έθνος και θρησκεία.Ταιριάζει δε πολύ περισσότερο με το σημερινό αφήγημα που εδώ και καιρό προσπαθεί να αποδώσει ως «φιλελεύθερη» την Επανάσταση του 1821 αντί για εθνική!

Ιωάννινα 9/6/2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

ΘΕΜΑ: Σχετικά με την διοργάνωση επιστημονικού συνεδρίου 

Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μία σειρά δημοσιευμάτων που στρέφεται εναντίον του Δήμου Ιωαννιτών με αφορμή την διοργάνωση διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Συγκεκριμένοι κύκλοι και με προφανείς σκοπιμότητες διαστρεβλώνουν τα πραγματικά γεγονότα υποστηρίζοντας ότι η Δημοτική Αρχή έχει επιλέξει να τιμήσει τον Αλή Πασά! Πρόκειται για ένα συνειδητό ψεύδος.

Ο Δήμος Ιωαννιτών έχει ανακοινώσει εδώ και καιρό την διοργάνωση ενός διεθνούς, επιστημονικού συνεδρίου το οποίο θα είναι αφιερωμένο στην εποχή του Αλή Πασά. Μέσα από τεκμήρια και νέα επιστημονικά δεδομένα θα αναδειχθεί η κρισιμότητα της εποχής αυτής στην κήρυξη και την εξέλιξη της Ελληνικής Επανάστασης. Το συνέδριο διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και με στόχο να αναδείξει μία ολόκληρη ιστορική περίοδο αλλά και την πόλη των Ιωαννίνων. Με βάση τα υγειονομικά δεδομένα οι ημερομηνίες διεξαγωγής έχουν μεταφερθεί για τον Οκτώβριο. 

Την Οργανωτική Επιτροπή απαρτίζουν κορυφαίες προσωπικότητες  της χώρας και συγκεκριμένα οι:

-ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ, ΟΜΟΤΙΜΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΡΕΥΝΩΝ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΡΕΥΝΩΝ και ο πιο σημαντικός μελετητής αυτής της περιόδου με σημαντικό ερευνητικό και συγγραφικό έργο.

-ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΡΕΥΝΩΝ, ΤΟΜΕΑΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΡΕΥΝΩΝ

-ΑΝΝΑ ΜΑΝΔΥΛΑΡΑ, ΕΠΙΚΟΥΡΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

-ΜΑΡΙΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ , ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΡΕΥΝΩΝ

-ΜΑΡΙΑ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ , ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΓΕΝΝΑΔΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

-ΑΜΑΛΙΑ ΠΑΠΠΑ, ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΓΑΚ

-ΤΑΣΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣ , ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΠΕΝΑΚΗ

-ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ

Γίνεται σαφές λοιπόν ότι πρόκειται για ένα σημαντικό επιστημονικό γεγονός κι όχι για ένα συνέδριο τιμής στον Αλή Πασά. Δυστυχώς αυτό δεν μπορούν να διαχωρίσουν ορισμένοι που παραπληροφορούν με θεωρίες συνωμοσίας και ψεύδη. Η ιστορία όμως έχει αποδείξει ότι γράφεται μόνο με αλήθειες. Ακόμη κι αν σε κάποιες περιπτώσεις απαιτείται χρόνος.