Κόσμος: Εμβόλια που λήγουν σύντομα σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Ισραήλ

Ισραήλ, Ρουμανία και Βουλγαρία αντιμετωπίζουν πρόβλημα με εμβόλια του κορονοϊού που βρίσκονται κοντά στην ημερομηνία λήξης τους, όμως δεν έχουν φροντίσει για τη διάθεσή τους σε άλλες χώρες, με το σκεπτικό ότι θα βρεθούν πολίτες που θα τα ζητήσουν, έστω και την τελευταία στιγμή. Το Ισραήλ ενδέχεται να καταστρέψει περίπου 1 εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου της Pfizer, καθώς λήγουν στο τέλος του μήνα, εκτός και αν βρεθεί άλλη χώρα που μπορεί να τα διαχειριστεί, γράφουν οι Times του Λονδίνου, πριν από λίγες ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, το Ισραήλ προσέφερε τις δόσεις του στη Βρετανία σε αντάλλαγμα για παρόμοιο αριθμό δόσεων του εμβολίου που πρόκειται να λάβει το Ηνωμένο Βασίλειο από την Pfizer τον Σεπτέμβριο.

Το Channel 12 ανέφερε ότι η Pfizer δεν ήταν θετική σε αίτημα από το Ισραήλ για παράταση της ημερομηνίας λήξης των εμβολίων. Η εταιρεία είπε ότι δεν μπορούσε να εγγυηθεί ότι οι δόσεις θα ήταν ασφαλείς μετά τις 30 Ιουλίου.

Το Ισραήλ τελικά θα παραδώσει στη Νότια Κορέα, αργότερα αυτόν τον μήνα, περίπου 700.000 δόσεις του εμβολίου κατά της Covid-19 των Pfizer/BioNTech, οι οποίες λήγουν, και η Νότια Κορέα θα δώσει πίσω στο Ισραήλ τον ίδιο αριθμό, τον οποίο έχει ήδη παραγγείλει στην Pfizer, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

Στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία η ζήτηση για τη χορήγηση εμβολίου για τον κορονοϊό έχει μειωθεί αρκετά, σημαντικά αποθέματα δόσεων παραμένουν στα ψυγεία και οι αξιωματούχοι καλούνται να τα χορηγήσουν γρήγορα και πριν από τις ημερομηνίες λήξης τους, όπως γράφει το Bloomberg. Η εναλλακτική λύση θα είναι η καταστροφή τους, κάτι που σε αυτή τη φάση είναι τουλάχιστον ανήθικο, καθώς πολλές φτωχές χώρες αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις.

Στη Ρουμανία, μόλις το 24% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως. Το αντίστοιχο ποσοστό της Βουλγαρίας είναι το μισό της Ρουμανίας, δηλαδή περίπου 12%.

Η κατάσταση στη Ρουμανία με τις δόσεις που λήγουν είναι πιο πιεστική, καθώς 35.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca έληξαν την Τετάρτη. Η Βουλγαρία έχει περίπου 20.000 δόσεις με ημερομηνία λήξης στα τέλη Ιουλίου, αν και ελπίζει να χρησιμοποιήσει πολλές δόσεις στον εμβολιασμό της δεύτερης δόσης πριν από αυτή την ημερομηνία.

Η χώρα μας έχει δωρίσει μέχρι τώρα 120.000 εμβόλια της AstraZeneca στην γειτονική Αλβανία και άλλες 120.000 στα Σκόπια, όπως γνωστοποίησε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Βένκο Φίλιπτσε.