ΕΜΑ: Κυρίαρχη η μετάλλαξη Δέλτα σε λίγο καιρό στην ΕΕ


Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε σήμερα ότι η παραλλαγή Δέλτα του κορωνοϊού θα αντιπροσωπεύει το 90% των στελεχών που κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως τα τέλη Αυγούστου, και ότι οι δύο δόσεις εμβολίου κατά της COVID-19 είναι απαραίτητες για την προστασία από την ταχέως διαδεδομένη αυτή παραλλαγή.

Ήδη στη χώρα μας καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων, με τους ειδικούς να προειδοποιούν για εφιαλτικά σενάρια χιλιάδων μολύνσεων την ημέρα, καθώς η παραλλαγή Δέλτα είναι πολύ μεταδοτικότερη.

Από τη στιγμή που το στέλεχος Δέλτα ήδη εντοπίζεται στο 30% με 35% των νέων κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες 10 ημέρες, οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα επικρατήσει μέχρι τέλος Αυγούστου, επισημαίνοντας ότι το στέλεχος αυτό είναι 60% πιο μεταδοτικό γι’ αυτό «πρέπει να είμαστε κατά 60% περισσότερο εμβολιασμένοι και 60% πιο προσεκτικοί».

Να περιμένουμε μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων

Σύμφωνα με τον καθηγητή αναλυτικής χημείας Νίκο Θωμαΐδη, αν δεν προχωρήσει ο εμβολιασμός είναι πολύ πιθανό να γίνει πραγματικότητα το σενάριο που διατύπωσε ο καθηγητής Νίκος Σύψας για 15.000 με 20.000 ημερήσια κρούσματα τον Αύγουστο.

Την ίδια ώρα, ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, σημείωσε πως υπάρχει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα και πως θα πρέπει να αναμένουμε μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

«Βλέπετε πως καθημερινά υπάρχει μεγάλη αύξηση. Τα 2.000 και 3.000 κρούσματα σημαίνει πως εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη διασπορά και αυτά φυσικά μεταδίδουν στους άλλους. Η πιθανότητα να έχουμε μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων και τις προσεχείς εβδομάδες μέσα στον Αύγουστο είναι μεγάλες», είπε.



Πηγή