Ελλάδα: Κυκλώματα νομιμοποιούν παράτυπους μετανάστες

Τα κυκλώματα αυτά, που απαρτίζονται κυρίως από δουλεμπόρους, συνεργάζονται με γνώστες των νομικών διαδικασιών οι οποίοι αμείβονται πλουσιοπάροχα, από τα κυκλώματα, για τις υπηρεσίες και τις συμβουλές τους.

Το κόλπο πιο είναι: Όταν οι παράτυποι μετανάστες κινδυνεύουν να απελαθούν, δέχονται τη συμβουλή να διαπράξουν κάποια ληστεία ή σειρά κλοπών ώστε να συλληφθούν και να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.

Λόγω των ισχυόντων νόμων, οι δράστες πλέον των αξιόποινων πράξεων δεν προφυλακίζονται αλλά αφήνονται ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφού ορίζεται τακτική δικάσιμος σε χρόνους που φτάνουν ακόμη και τα τρία χρόνια.

Παράλληλα όμως του απαγορεύεται και η έξοδος από τη χώρα κάτι που σημαίνει ότι αποκτούν πλέον δικαίωμα παραμονής τους στην Ελλάδα και μάλιστα απολύτως… νόμιμο.

Έτσι παρουσιάζονται μεν στα αστυνομικά τμήματα όπως ορίζουν οι περιοριστικοί όροι στη συνέχεια όμως μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθεροι στην επικράτεια με τη βοήθεια των νόμων ενώ διαφορετικά θα είχαν απελαθεί.

Εξίσου εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς δεν έχουν χαρτιά τα οποία να πιστοποιούν την ταυτότητά τους αλλά δηλώνουν το όνομα και τον τόπο καταγωγής που αυτοί θέλουν και τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ψευδή.

Παρόμοιο κόλπο χρησιμοποιούν οι παράτυποι μετανάστες και κοντά στα σύνορα της χώρας.

Στην περίπτωση αυτή, προκαλούν τις αστυνομικές αρχές να τους συλλάβουν, περπατάνε ανενόχλητοι σε κεντρικούς οδούς, καλούν την αστυνομία με την αιτιολογία ότι είναι τραυματίες και πολλά άλλα, προκειμένου να οδηγηθούν σε κάποια κρατητήρια και από εκεί αφού παραμείνουν για ένα μικρό χρονικό διάστημα και ξεκουραστούν, παίρνουν ένα υπηρεσιακό σημείωμα, που τους καλεί μέσα σε έξι μήνες να αποχωρήσουν από την χώρα.

Αυτό τους δίνει το δικαίωμα της νόμιμης παραμονής στην χώρα μέχρι την επόμενη φορά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πληροφορία για τη δράση των συγκεκριμένων κυκλωμάτων προέρχεται από αστυνομικές πηγές και εντύπωση προκαλεί με ποιον τρόπο αντιμετωπίζεται το όλο θέμα και εάν είναι σε γνώση των δικαστικών λειτουργών οι οποίοι βέβαια ενεργούν βάσει της νομοθεσίας που υπάρχει.