Κεραμέως προς Φίλη: Eπικαλείστε τη μητρική μου ιδιότητα για να επιτεθείτε στο νομοσχέδιο


H υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, απάντησε στην προσωπική επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον της ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης.

«Οφείλουμε να διαχωρίζουμε την πολιτική αντιπαράθεση από την προσωπική ζωή του καθενός. Η ρητορική που χρησιμοποιήσατε κ. Φίλη ανήκουν στην κατηγορία των ρητορικών που θέλουμε να καταπολεμήσουμε. Εμείς θέλουμε να εδραιώσουμε την ισότητα των φύλων. Όταν επικαλείστε την μητρική μου ιδιότητα για να διατρανώσετε την αντίθεσή σας με την πολιτική του υπουργείου τότε ο πολιτικός μας πολιτισμός δέχεται πλήγμα. Μου θυμίζετε κ. Φίλη τον διάδοχό σας, τον κ. Γαβρόγλου που είχε πει ότι οι γυναίκες δεν σκαμπάζουν από μαθηματικά. Το παράδειγμά σας είναι ενδεικτικό για το τι δεν πρέπει να αναφέρουμε στα παιδιά μας» είπε χαρακτηριστικά η κ. Κεραμέως.

Λαμβάνοντας το λόγο ο κ. Φίλης υποστήριξε «άκουσα με προσοχή την υπουργό και θέλω να πω ότι δεν έχω τίποτα προσωπικό. Αντίθετα πολιτικά αντιπαρατιθέμεθα . Ως υπουργός κάθε ημέρα που έπαιρνα αποφάσεις δεν ξεχνούσα ότι εκεί στην αίθουσα υπάρχει ένα παιδί που μπορεί αν είναι το δικό μου και άρα η απόφασή μου μπορεί να το βλάψει. Αρα έχει σημασία για τον πολιτικό να αντιλαμβάνεται πως όταν λαμβάνει αποφάσεις μπορούν αυτές να πλήττουν τα πιο αγαπημένα μας πρόσωπα. Είπα τι θα πείτε στα παιδία για την αποτρόπαια πράξη σας, σφαγής 20 χιλ παιδιών από τα πανεπιστήμια. Αν αυτό θεωρείτε ότι προσβάλει τα παιδία σας καμία αντίθεση να το αποσύρω. Αλλά έχετε δώσει δικαίωμα να αναφερόμαστε στα παιδιά σας όταν είπατε σε συνέντευξή σας πως όταν γεννήθηκαν πρώτα είπαν μπαμπάς και Μητσοτάκης. Ο σεβασμός εκ μέρους μου είναι σαφής και δεδομένος. Και απαιτώ το ίδιο να υπάρχει και από την άλλη πλευρά. Αναγκάστηκε ο πρωθυπουργός να μου ζητήσει συγγνώμη για θέμα που με αφορούσε. Εσείς λοιπόν δώσατε την δυνατότητα να κάνω αυτή την αναφορά».

Υπενθυμίζουμε πως είχε προηγηθεί ο εξής εκρητικός διάλογος στα έδρανα της Βουλής, το απόγευμα της Τρίτης.

Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και η βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια, ήταν στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για το νέο σχολείο, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

   «Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ισχύει στο 90% των χωρών της ΕΕ.. Η Ελλάδα ήταν η εξαίρεση», τόνισε χαρακτηριστικά η υπουργός Παιδείας, απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης που έκανε λόγο για κατάργηση της ελευθερίας και της αυτονομίας των εκπαιδευτικών. Σχολιάζοντας την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οδηγεί «σε σφαγή, αφήνοντας χιλιάδες μαθητές εκτός πανεπιστημίων με την εφαρμογή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής» η κ. Κεραμέως της καταλόγισε λαϊκισμό και προσπάθεια παραπλάνησης.

   «Συνολικά μένουν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης 9.400 περισσότεροι μαθητές σε σχέση με πέρυσι και όχι 20.000, 25.000 ή και 30.000 που ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ», αντέτεινε.

   Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε «θλιβερό» τον ισχυρισμό ότι με το νέο σύστημα «κόβονται αριστούχοι», ενώ επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας ότι «ενώ μιλάει συνεχώς για τα κολλέγια, αποφεύγει να πει το παραμικρό για τα δημόσια ΙΕΚ, τα οποία αποτελούν έναν παράλληλο, πολλά υποσχόμενο δρόμο κατάρτισης».

   Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, κατηγόρησε την υπουργό Παιδείας ότι, «έχει καταστήσει τον εαυτό της εχθρό της μεγάλης πλειοψηφίας των παιδιών».

   Την έντονη αντίδραση, τόσο της κ. Κεραμέως, όσο και των βουλευτών της ΝΔ, προκάλεσαν οι προσωπικές αναφορές του κ. Φίλη προς την υπουργό Παιδείας, ανεβάζοντας το πολιτικό θερμόμετρο στην Επιτροπή. 

   «Τα παιδιά σας όταν μεγαλώσουν θα μάθουν πως η μητέρα τους κατέσφαξε τουλάχιστον 20.000 παιδιά και αυτό θα είναι το παράσημό σας» ανέφερε σχετικά ο κ. Φίλης.

   «Είναι λυπηρό και απαράδεκτο να λαϊκίζετε με αυτό τον τρόπο. Ας μην αμαυρώνουμε την διαδικασία», αντέδρασε η κ. Κεραμέως καλώντας τον κ. Φίλη να ανακαλέσει.



Πηγή