Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Στη Βουλή η τροπολογία – Τα νησιά κοιτούν οι ειδικοί


Άμεσα θα συζητηθεί στη Βουλή ο υποχρεωτικός εμβολιασμός καθώς η κυβέρνηση κατέθεσε μια νέα τροπολογία, η οποία αφορά στις ήδη γνωστές κατηγορίες, δηλαδή σε υγειονομικούς και εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Στο Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθάρισαν μία σειρά από θέματα που μπορούν να αποδειχθούν καθοριστικά για την επιτυχία της σχετικής κυβερνητικής πρωτοβουλίας.

Πρώτα από όλα αποκλείστηκε η πιθανότητα μετάθεσης του υπαλλήλου που θα αρνηθεί να εμβολιαστεί σε άλλη θέση. Η μετακίνηση του σε άλλη θέση θεωρήθηκε ότι θα προκαλούσε περισσότερα προβλήματα από όσα θα επίλυε για αυτό και η σκέψη αυτή δεν προχώρησε. Η αναστολή μισθού για τους «αρνητές» θα ισοδυναμεί με αναστολή εργασίας χωρίς χρονικό περιορισμό.

Σε όσους πουν όχι δεν θα χορηγούνται ούτε οι ασφαλιστικές εισφορές παρά μόνο η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Με άλλα λόγια, όσοι δεν συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα χάνουν ένσημα που ενδεχομένως να αποδειχθούν  κρίσιμα όταν έρθει η ώρα της σύνταξης. 

Σε κάθε περίπτωση η προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση θα αποσυνδέει την απόλυση από την αναστολή εργασίας, άρα ο υπάλληλος που θα αρνείται να εμβολιαστεί δεν θα πηγαίνει στο πειθαρχικό συμβούλιο με το ερώτημα της απόλυσης. 

Δεν θα αφορά εκπαιδευτικούς ή άλλους εργαζόμενους αλλά μόνο όσους εργάζονται σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ΑΜΕΑ, που πρέπει να έχουν εμβολιαστεί έως 16 Αυγούστου αλλά και υγειονομικούς που πρέπει να έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση και να έχουν προγραμματίσει τη δεύτερη έως την 1η Σεπτεμβρίου. 

Υποχρεωτικός θα είναι ο εμβολιασμός σε δομές υγείας για όλο το προσωπικό, υγειονομικό, διοικητικό, υποστηρικτικό σε όλες τις δομές υγείας, ιδιωτικές και δημόσιες. Δηλαδή σε διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης, κλινικές, νοσοκομεία, δομές ΠΦΥ και άλλα.

Αυτό σημαίνει πως ο εμβολιασμός θα καταστεί υποχρεωτικός για όλους όσους εργάζονται στους προαναφερθέντες χώρους, δηλαδή και σε λογιστές, γραμματείς, τραπεζοκόμους, καθαρίστριες, δασκάλους ειδικής αγωγής, όχι μόνο σε γιατρούς και νοσηλευτές.

«Τσουχτερά» τα πρόστιμα στους εργοδότες που απασχολούν ανεμβολίαστους

Την ίδια ώρα, οι εργοδότες στις παραπάνω δομές που απασχολούν ανεμβολίαστους εργαζομένους είναι αντιμέτωποι με «τσουχτερά» πρόστιμα που φτάνουν και τα 200.000 ευρώ.

Αναλυτικά, στον εργοδότη που απασχολεί προσωπικό κατά παράβαση του παρόντος, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο:

  • δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ για κάθε παράβαση και έως πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ και,
  • σε περίπτωση υποτροπής, που διαπιστώνεται σε επανέλεγχο, είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ για κάθε παράβαση και έως διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ

Ο εκάστοτε εργοδότης ή υπεύθυνος μονάδας οφείλει να ενημερώνει τους εργαζόμενους με κάθε πρόσφορο μέσο για την υποχρέωσή τους να εμβολιαστούν. Είναι επίσης επιφορτισμένος με τον έλεγχο του πιστοποιητικού ή της βεβαίωσης εμβολιασμού των υπαλλήλων του μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής, ενώ η υποχρέωση επίδειξης ισχύει έως τις 31.12.2021.

Σημαντική μείωση του Rt – Αισιοδοξία λόγω απόδοσης μέτρων ελέγχου

Αμυδρή σημειώνεται η μείωση αυτής της εβδομάδας στον ρυθμό εξάπλωσης της πανδημίας, με τις ισορροπίες να παραμένουν αρκετά εύθραυστες και το αποτύπωμα του τέταρτου κύματος να σκιαγραφείται μέρα με την ημέρα από την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων.

Οι ειδικοί εξακολουθούν να διατηρούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όλα τα μέτρα που είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να εισηγηθούν προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, όντας ιδιαιτέρως ανήσυχοι εξαιτίας της εκθετική αύξησης της επιδημίας,

Την ίδια στιγμή, σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται και τα νοσοκομεία λόγω της αύξησης των ασθενών που εισάγονται με λοίμωξη COVID-19, με τον επιχειρησιακό συναγερμό να ενεργοποιείται στη σύσκεψη του συντονιστικού οργάνου διαχείρισης της πανδημίας του κορωνοϊού στο Ενιαίο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα έπειτα από δύο μήνες.

Έλεγχο της πανδημίας μέσω του αυξημένου testing δείχνει η μείωση του Rt

Η υποχώρηση του δείκτη μεταδοτικότητας της νόσου (Rt) στο 1,23 σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, όταν και έφτασε στο υψηλότατο 1,38, υποδεικνύει μια σημαντική θα λέγαμε μείωση στην εξάπλωση της πανδημίας, σε επίπεδα που ενδεχομένως μπορεί να ελεγχθεί. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, το φαινόμενο αυτό μπορεί να αποδοθεί αφενός στους ελέγχους που διενεργούνται πλέον εκτενώς και στα νησιά και αφετέρου στην εφαρμογή και τήρηση των μέτρων.

Πιο αναλυτικά, εδώ και περίπου 10 ημέρες (εξαιρουμένων των Σαββατοκύριακων) ο αριθμός των διαγνωστικών ελέγχων ξεπερνά σταθερά τους 70.000 και αυτό μπορεί να γίνει αντιληπτό από τη μείωση του Rt.

Το τελευταίο 24ωρο, συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν 14.285 μοριακά και 61.293 rapid τεστ (75.578 συνολικά), με τους ελέγχους από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ), μάλιστα, να αναδεικνύουν 500 θετικά δείγματα.

Αντίστοιχα, σε υψηλά επίπεδα κινήθηκαν και οι αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι, με 118.012 self test να δηλώνονται ηλεκτρονικά και 8.044 άτομα να προσέρχονται για επανέλεγχο. Συνολικά, από τα self test έχουν εντοπιστεί 55.691 θετικά αποτελέσματα.

Η οριακή μείωση στην έκταση της πανδημίας, πάντως, αναμένεται να μεταφραστεί σε μειωμένο αριθμό κρουσμάτων έπειτα από αρκετές ημέρες, ενώ το αποτύπωμά της στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) θα καθυστερήσει ακόμα περισσότερο, παρατείνοντας μέχρι τότε την κατάσταση «συναγερμού» στην οποία εισέρχονται και πάλι τα δημόσια νοσοκομεία.

Αύξηση πιέσεων στο ΕΣΥ – Το 11% των εισαγωγών στην Κρήτη

Ενδεικτικό στοιχείο οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας, που βρίσκονται σταθερά σε ανοδική τροχιά τις τελευταίες ημέρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), σήμερα πραγματοποιήθηκαν 161 εισαγωγές, ενώ για την εβδομάδα 12-18 Ιουλίου ο συνολικός αριθμός ανήλθε σε 820, δηλαδή σχεδόν διπλάσιος από αυτόν της προηγούμενης εβδομάδας (452).

Κατά συνέπεια, σημαντική είναι η αύξηση που παρατηρείται και στο σύνολο των νοσηλευόμενων ασθενών, οι οποίοι χθες ανέρχονταν σε 977 έπειτα από 166 εισαγωγές, πλησιάζοντας το ψυχολογικό «φράγμα» του τετραψήφιου αριθμού. Για να γίνει αντιληπτή η αύξηση στην πίεση που δέχεται σταδιακά το ΕΣΥ, σημειώνεται ότι στις 14 Ιουλίου οι αριθμοί αυτοί περιορίζονταν σε 670 και 115 αντίστοιχα.

Το πρόβλημα ωστόσο επιμένει να ταλαιπωρεί το νησί της Κρήτης, αφού στα νοσοκομεία της Μεγαλονήσου νοσηλεύονταν χθες 83 ασθενείς, ενώ πραγματοποιήθηκαν και 18 εισαγωγές, δηλαδή το 11% επί του συνολικού αριθμού πολιτών που εισήχθησαν σε νοσοκομείο.

Αισιοδοξία προκύπτει μόνο από τον σταθερό -με τάσεις ήπιας υποχώρησης- αριθμό των διασωληνωμένων, οι οποίοι σήμερα φτάνουν τους 125. Και εδώ, όμως, υπάρχει αρνητική χροιά, καθώς ολοένα και περισσότεροι νέοι άνθρωποι χρήζουν μηχανικής αναπνευστικής υποστήριξης, με τον αριθμό των διασωληνωμένων 18-64 ετών (59 σήμερα) να κοντεύει να φτάσει τους 66 σήμερα ασθενείς 64 και άνω. Βελτίωση, πάντως, καταγράφεται στον αριθμό των θανάτων, οι οποίοι το τελευταίο 24ωρο περιορίστηκαν σε τρεις.

Νέο ρεκόρ στο ποσοστό θετικότητας – Πάνω από τον μέσο όρο Ρέθυμνο, Μύκονος, Πάρος

Σε επίπεδα παρόμοια με αυτά της προηγούμενης εβδομάδας κινούνται τα σημερινά 2.972 νέα κρούσματα, τα οποία μοιράζονται σε 70 από τις 74 Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) της χώρας. Στην Αττική εντοπίστηκαν 1.266 λοιμώξεις (330 στο κέντρο, 216 στον δυτικό τομέα της Αθήνας και 27 στα νησιά του Αργοσαρωνικού), στην Θεσσαλονίκη άλλες 236, ενώ από την ηπειρωτική Ελλάδα ξεχωρίζει η αυξημένη διασπορά στην Κορινθία με 80 κρούσματα.

Στην Κρήτη συγκεντρώνονται 255 διαγνώσεις, με αρνητικό πρωταγωνιστή και πάλι το Ηράκλειο με 90, ακολουθούν το Ρέθυμνο με 87, τα Χανιά με 59 και το Λασίθι με 19. Παρά την σταθερή πρωτιά του Ηρακλείου στο επίπεδο των κρουσμάτων, ωστόσο, το Ρέθυμνο είναι εκείνο που καταγράφει υψηλότατο ποσοστό, το οποίο φτάνει αυτή την εβδομάδα στο 4,85%, ξεπερνώντας, μάλιστα, τον μέσο όρο της επικράτειας που ανέρχεται στο ποσοστό-ρεκόρ του 3,41%. Ενδεικτικά, το αντίστοιχο ποσοστό στο Ηράκλειο περιορίζεται στο 1,53%, αυξημένο, πάντως, από το 1,05% της προηγούμενης εβδομάδας.

Σε εξίσου υψηλά επίπεδα κινούνται Πάρος και Μύκονος που σήμερα σημειώνουν 43 και 39 νέα κρούσματα και ποσοστό θετικότητας 4,31% και 4,06% αντίστοιχα. Στο 2,23% βρίσκεται το σχετικό ποσοστό στη Σαντορίνη, όπου το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν 28 νέες λοιμώξεις και στο 2,15% στην Ιθάκη όπου σήμερα δεν υπήρξε κρούσμα κορωνοϊού. Τέλος, τα νησιά του Ιονίου συνεχίζουν να «ανησυχούν» τους ειδικούς, με την Κέρκυρα να σημειώνει σταθερά υψηλό αριθμό κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες (31 σήμερα), ενώ Κεφαλλονιά (3) και Λευκάδα (1) βρίσκονται χαμηλά μεν αλλά σταθερά στον επιδημιολογικό πίνακα.Πηγή