Φωτιές στην Τουρκία: Οργή για την ολιγωρία – «Δολιοφθορά» η απάντηση Ερντογάν


Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, προέβη σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους μετά την προσευχή της Παρασκευής και έκανε λόγο για «δολιοφθορά».

«Η έρευνα σχετικά με τις πυρκαγιές που ξέσπασαν σε διαφορετικά μέρη της χώρας μας συνεχίζεται ταυτόχρονα. Διερευνάται αν υπάρχει δολιοφθορά σε αυτά που συμβαίνουν. Γίνονται σοβαρές έρευνες από τις υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών. Θα ανακοινώσουμε ανοιχτά τί βρέθηκε μετά τις έρευνας. Δεν είναι κάτι που θα αγνοήσουμε και θα περάσει έτσι», προειδοποίησε ο Ταγίπ Ερντογάν, καλώντας στη συνέχεια σε εθνική και πολιτική συστράτευση.

«Εάν αυτό απαιτεί μια εθνική γραμμή, εάν είναι ένα θέμα που θα πρέπει να αποφασίσουμε μαζί ως χώρα και έθνος, πρέπει όλοι να κοιτάξουμε προς την ίδια κατεύθυνση. Ακόμα και σε αυτό, δυστυχώς οι πολιτικές εικασίες και η προσέγγιση των πολιτικών κομμάτων είναι λυπηρή. Οι πνεύμονές μας καίγονται», δήλωσε, αφήνοντας αιχμές προς την αντιπολίτευση, η οποία έχει ήδη αρχίσει να κατηγορεί την κυβέρνηση για πλημμελή αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας.

«Διαθέτουμε μια από τις ικανότερες πυροσβεστικές στον κόσμο»

Ο Τούρκος πρόεδρος παρά το κύμα των αντιδράσεων ανέφερε ότι η τουρκική πυροσβεστική είναι από τις καλύτερες στον κόσμο, ενώ παραδέχτηκε ότι η χώρα δεν διαθέτει αεροσκάφη κατάσβεσης πυρκαγιών κι ότι «δανείστηκε» σήμερα από άλλες χώρες.

«Εγώ, ως πρόεδρος, έστειλα αμέσως μερικούς από τους υπουργούς μου στην περιοχή. Με την κινητοποίηση όλων μας, διαθέτουμε μία από τις ικανότερες πυροσβεστικές στον κόσμο. Για το αν έχει η υπηρεσία εναέριας προστασίας αεροπλάνα κλπ.. Αυτό που μπορούμε να πούμε για το θέμα αυτό είναι ότι η υπηρεσία δεν διαθέτει αεροσκάφη. Δουλεύουμε με 45 ελικόπτερα. Αλλά από σήμερα, διαθέτουμε 5-6 αεροσκάφη. Αεροπλάνα που πήραμε από τη Ρωσία και την Ουκρανία. Ένα αεροπλάνο θα έρθει επίσης από το Αζερμπαϊτζάν» σημείωσε, ενώ έκανε λόγο για μη επανδρωμένα αεροσκάφη που έχουν επίσης μπει στον αγώνα της κατάσβεσης.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για 14 ακόμη πυρκαγιές που μαίνονται και γίνονται προσπάθειες να τεθούν υπό έλεγχο, ενώ υποσχέθηκε, μετά τους πλημμυροπαθείς, αποκατάσταση ζημιών και σε όλους τους πυρόπληκτους.

Στο μεταξύ, και ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος AKΡ, Μεχμέτ Οζχασεκί, υπέδειξε ως  υπεύθυνο το ΡΚΚ για τις πυρκαγιές.

«Φαίνεται ότι πρόκειται για προβοκάτσια. Οι δασικές πυρκαγιές που ξεκίνησαν σε πολλά μέρη ταυτόχρονα δείχνουν κάτι τέτοιο. Γνωρίζουμε ότι παλαιότερα τα μέλη του PKK ξεκίνησαν ως ‘παιδιά της φωτιάς».

Πηγή: ethnos.gr



Πηγή