Εμβολιασμοί: Φουλ μετά τον Δεκαπενταύγουστο – Τι θα γίνει με την τρίτη δόση


Ημερομηνία – ορόσημο αποτελεί ο Δεκαπενταύγουστος για να προχωρήσουν και πάλι οι εμβολιασμοί με ακόμα γρηγορότερους ρυθμούς ώστε να επιστρέψουν οι εκδρομείς και να συνεχίσει η εκστρατεία ανοσοποίησης από την επιχείρηση «Ελευθερία».

Άλλωστε, μειωμένοι έως και 40% είναι οι 60.000 εμβολιασμοί που διενεργούνται ημερησίως την τελευταία εβδομάδα, κάτι που φαίνεται και από τα υψηλά νούμερα των κρουσμάτων που δημοσιεύει καθημερινά ο ΕΟΔΥ.

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους, εξήγησε ότι η πτώση στους εμβολιασμούς παρατηρείται και σε άλλες χώρες της ΕΕ και σίγουρα οφείλεται στο καλοκαίρι και ήταν αναμενόμενη.

«Ευελπιστούμε τις επόμενες μέρες , μετά τις 15 Αυγούστου, να ξαναδούμε αρκετά νέα ραντεβού να μπαίνουν το εμβολιαστικό πρόγραμμα», είπε.

Επίσης, αναφέρθηκε αναλυτικά στον εμβολιασμό εφήβων (15-17 ετών) και είπε ότι μέχρι στιγμής 33.000 έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού και περίπου 5.300 παιδιά (12-14 ετών) έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει το ραντεβού τους.

Κατ’ οίκον εμβολιασμοί

Σε σχέση με το πρόγραμμα κατ’ οίκον εμβολιασμού και μέχρι στιγμής (η πλατφόρμα άνοιξε στις 20 Ιουλίου) έχουν κάνει αίτηση 3200 πολίτες και έχει γίνει ήδη εμβολιασμός σε 725 πολίτες.

Χαρακτηριστικά, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι χθες αναπτύχθηκαν 46 ομάδες κινητών συνεργείων στην επικράτεια, που εμβολίασαν περισσότερα από 300 άτομα και η δυναμικότητα αυτή θα αυξηθεί τις επόμενες ημέρες.

Παράλληλα αναπτύσσονται κινητά συνεργεία και για τις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας και ήδη έχουν εμβολιαστεί, περισσότεροι από 6000 πολίτες. Ταυτόχρονα είπε, αναπτύσσονται δράσεις και για τον εμβολιασμό ειδικών πληθυσμών.

Επίσης, τις επόμενες θα αναπτυχθεί νέο επιχειρησιακό σκέλος που θα αφορά την διευκόλυνση των υπαλλήλων μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων και ανάλογα με τον αριθμό των υπαλλήλων που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για εμβολιασμό, είτε θα μεταβεί κινητό συνεργείο στην μονάδα, είτε θα διευκολυνθεί ο συντονισμός των ραντεβού τους στα εμβολιαστικά κέντρα.

Τι θα γίνει με την τρίτη «αναμνηστική» δόση

Απαντώντας σε ερώτηση για την τρίτη δόση εμβολιασμού, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι το σύστημα επιχειρησιακά είναι έτοιμο να υποδεχτεί την τρίτη δόση, στο τέλος του μήνα, ή στις αρχές Σεπτεμβρίου, αν η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών το αποφασίσει.

Εξήγησε ότι τις κατευθυντήριες οδηγίες για την τρίτη δόση θα τις δώσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η οποία θα κινηθεί σε τρείς άξονες όπως και άλλες χώρες: 

  • ανάλογα με την ηλικία  
  • ανάλογα με τον χρόνο του εμβολιασμού και  
  • ανοσοκατασταλμένοι.

«Τις κατευθυντήριες οδηγίες θα μας τις δώσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και ανάλογα με αυτές θα κινηθούμε. Δεν θα χρειάζεται τίτλος αντισωμάτων. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού και στη δική μας χώρα, όπως και οι αντίστοιχες στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα κινηθεί σε τρεις άξονες ανάλογα με την ηλικία, την ανοσιακή απόκριση, πχ ανοσοκατεσταλμένοι, και το χρόνο που έγινε ο εμβολιασμός» ανέφερε ο γενικός γραμματέας.

Διευκρινίζοντας πως «σε κάθε περίπτωση και εμείς είμαστε έτοιμοι στο επιχειρησιακό σκέλος, τέλος του μήνα, αρχές Σεπτεμβρίου, αν η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών το αποφασίσει, να το υλοποιήσουμε».Πηγή