Έφη Κιούκη: Όλοι οι ρόλοι έχουν δυσκολίες, ειδικά οι μικροί, γιατί έχεις να δείξεις πολλά σε λίγο χρόνο


Η Έφη Κιούκη γεννήθηκε στο Μαρούσι στις 20/10/1988, είναι διπλωματούχος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πατρών, απόφοιτος της Σχολής Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν.

Έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια με αξιόλογους καθηγητές στο Λος Άντζελες στο «Ivana Chubbuck Studio», τη Μέθοδο του «Actors Studio» και το «Σύστημα Στανισλάφσκι» του Ανδρέα Μανωλικάκη.

Μιλά Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, χορεύει Capoeira, κάνει τένις & ιππασία.

Tώρα περιοδεύει με το ιστορικό έργο «Κάντω Τζαβέλλα» σε παραγωγή «Μusic & Drama Productions» Μαυρίκιου Μαυρικίου, κείμενα Θανάση Σταυρόπουλου και σκηνοθεσία Μενέλαου Τζαβέλλα, του οποίου εκ των Χορηγών Επικοινωνίας είναι και η «Βραδυνή της Κυριακής». Περιοδεία: 8/8 Ανδραβίδα Κυλλήνη – 9/8 Ζαχάρω – 10/8 Πύργος – 11/8 Μεσσήνη – 12/8 Ανδρίτσαινα – 19/8 Ξυλόκαστρο, Ανοιχτό Θέατρο «Β. Γεωργιάδης».

Έφη, όμορφη και νέα στον καλλιτεχνικό χώρο. Από μικρή αγαπούσατε το Θέατρο ή σταδιακά αναπτύχθηκε ο… έρωτας; 

«Από μικρή. Το αγαπούσε πάντα η μητέρα μου και πηγαίναμε πολύ συχνά θέατρο και κινηματογράφο. Στη συνέχεια τα αγάπησα και εγώ, γιατί έμπαινα σε έναν διαφορετικό κόσμο και ξέφευγα από την καθημερινή ρουτίνα. Ήταν και ένας λόγος που ήθελα να γίνω ηθοποιός. Δεν ήθελα η ζωή μου να είναι κάθε μέρα η ίδια». 

Περάσατε στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών και σπουδάσατε θεατρολόγος. Πώς το συνδυάσατε με την Υποκριτική; 

«Ακόμα δεν έχω δουλέψει ως θεατρολόγος, έχω την τύχη να δουλεύω ως ηθοποιός. Παρ’ όλ’ αυτά, πήγα στην Δραματική Σχολή έχοντας γερές βάσεις και γνώσεις ειδικά πάνω στη Θεωρία του Θεάτρου. Είχα διαβάσει και αναλύσει, επίσης, πολλά θεατρικά έργα. Αυτό μου χρησιμεύει μέχρι και σήμερα». 

Από τους καθηγητές σας στη Σχολή τι κρατήσατε που εφαρμόζετε ακόμη;

«Ό,τι με έχει βοηθήσει ως ηθοποιό, το έχω κρατήσει. Ειδικά το σεμινάριο με τη μέθοδο του Actors studio του Ανδρέα Μανωλικάκη και εκείνο στην Αμερική στο studio της Ivana Chubbuck, θεωρώ πως με διαμόρφωσαν πολύ ως ηθοποιό». 

Η πρώτη σας επαφή με το κοινό και τα συναισθήματά σας;

«Νομίζω είχα μεγαλύτερη άγνοια, όσο περνούν τα χρόνια αναπτύσσω περισσότερο το αίσθημα της ευθύνης. Όμως, αγαπούσα πάντα αυτή την πρώτη παράσταση και την επαφή με τον κόσμο. Έχω πάντα αυτό το δημιουργικό άγχος». 

Έχετε συμμετάσχει και στο Παιδικό Θέατρο. Είναι πιο δύσκολο κοινό τα πιτσιρίκια από τους μεγάλους;

«Κάθε φορά παίρνω πολλή αγάπη από τα παιδιά. Σίγουρα είναι πιο δύσκολο κοινό, γατί δεν έχουν αναπτύξει ακόμα το αίσθημα της ντροπής και ό,τι νιώθουν, το φωνάζουν δυνατά. Όμως, το βρίσκω εξαιρετικά συναρπαστικό». 

Εσείς, ως νέα και όμορφη, αντιμετωπίσατε κάποια παρενόχληση;

«Ναι, αλλά σε σημείο που μπόρεσα να το διαχειριστώ και να φύγω άμεσα». 

Έχετε δοκιμάσει και Κινηματογράφο, και Θέατρο, και Τηλεόραση, ακόμη και διαφημιστικά spots. Το αγαπημένο σας;

«Ιδανικά θα ήθελα να δουλεύω σε όλα και να εναλλάσσονται. Είναι διαφορετική διαδικασία το καθένα, αλλά τα αγαπώ όλα εξίσου, είναι όλα μέρος της δουλειάς μου».

Τώρα περιοδεύετε με μία σπουδαία ιστορική παράσταση, την «Κάντω Τζαβέλλα». Μιλήστε μας για την ηρωίδα που υποδύεστε. Ρόλος πρωταγωνιστικός και δύσκολος;

«Τον αγάπησα πολύ από την πρώτη στιγμή αυτόν το ρόλο, γιατί έχει πολλές διακυμάνσεις. Όλοι οι ρόλοι έχουν δυσκολίες, ειδικά οι μικροί ρόλοι, γιατί έχεις να δείξεις πολλά σε λίγο χρόνο. Θέλω πολύ να πω την ιστορία της Κάντως. Δούλεψα πολύ, όπως δουλεύω όλους τους ρόλους που μου αναθέτουν». 

Θα σκεφτόσασταν να δοκιμάσετε και στο εξωτερικό, αφού μιλάτε και τρεις ξένες γλώσσες, και πολλά σεμινάρια έχετε παρακολουθήσει, και φυσικά προσόντα διαθέτετε; 

«Η αλήθεια είναι πως είναι μεγάλος μου πόθος να δουλέψω σε μία ξένη παραγωγή. Γι’ αυτό και έμαθα ξένες γλώσσες. Μιλάω αγγλικά, ισπανικά και γαλλικά. Θέλω πολύ να μείνω στο εξωτερικό για ένα χρονικό διάστημα, απλώς είναι δύσκολο να φύγεις ενώ δουλεύεις στη χώρα σου, και ακόμα δεν έχω προλάβει». 

Βοηθάει στην καριέρα σας η εμφάνιση, μετράει μόνον το ταλέντο, χρειάζονται γνωριμίες;

«Νομίζω πως ο συνδυασμός είναι ο καλύτερος. Δεν γίνεται να στηριχτείς στην εξωτερική εμφάνιση, ούτε μόνο στο ταλέντο. Χρειάζεται να εξελίσσεσαι και να δουλεύεις».

Με την καραντίνα πώς τα πήγατε, καθώς σταμάτησε για τόσο καιρό η δουλειά σας;

«Αποφάσισα να κάνω δύο πράγματα που πάντα ήθελα και δεν είχα το χρόνο. Έκανα μεταπτυχιακό στην Πολιτιστική Διαχείριση και έμαθα Ισπανικά. Είχα αποφασίσει να φύγω για Μαδρίτη, αλλά το άφησα για αργότερα, επειδή άρχισαν να ξαναγίνονται δουλειές εδώ. Μου είχε λείψει πολύ η δουλειά μου παρ’ όλο που ήμουν απασχολημένη». 

Μεγάλη αναστάτωση έχει ξεσπάσει με τους ανεμβολίαστους, ιδίως στις μικρές ηλικίες. Εσείς πιστεύετε στο εμβόλιο;

«Πιστεύω και έχω εμπιστοσύνη στην επιστήμη. Αυτή τη στιγμή νιώθω πως είναι η λύση, γιατί αυτός ο ιός ήρθε για να μείνει και να μεταλλάσσεται. Αν δεν κάνουμε κάτι να τον σταματήσουμε, θα μας ταλαιπωρεί για πολλά χρόνια και έχουμε στερηθεί ήδη την ελευθερία μας». 

Υπάρχει υποστήριξη και φιλία μεταξύ συναδέλφων σας;

«Ναι, σίγουρα. Εγώ τουλάχιστον τον θίασο τον αντιμετωπίζω σαν προσωρινή οικογένεια. Έχω αποκτήσει και καλούς φίλους. Νομίζω μία φορά, μόνο, μου έχει τύχει να μην υπάρχει καλό κλίμα». 

Ο έρωτας στη ζωή σας τι ρόλο παίζει;

«Γενικά είναι κινητήριος δύναμη, με ταράζει, αλλά δίνει άλλη νότα στη ζωή μου». 

Μότο σας για να ξεπερνάτε τις δυσκολίες;

«Όλα γίνονται για κάποιον λόγο. Πάντα ψάχνω να τον βρω». 

-Σχέδια για το χειμώνα υπάρχουν;

«Δεν ξέρω κατά πόσο μπορούμε να κάνουμε σχέδια. Αλλά ξεκινάω γυρίσματα τον Σεπτέμβριο για μία αστυνομική ταινία του Νεκτάριου Θεοδώρου». 

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»



Πηγή