Φωτιά στην Εύβοια: Η μεγάλη μάχη για την Ιστιαία – Ανθρώπινα τείχη για τις αναζωπυρώσεις


Εύβοια: Συνεχίζεται για 8η μέρα η μάχη με την πύρινη λαίλαπα στην Βόρεια Εύβοια – Η φωτιά ήδη έχει αφανίσει τεράστιες εκτάσεις, σπίτια, ζώα και περιουσίες, με τους κατοίκους της περιοχής να μετρούν τις πληγές τους αλλά και να επιμένουν να σώσουν ό,τι μπορέσουν – Το μέτωπο μεταξύ Αβγαριάς και Γαλατσώνας επεκτάθηκε το βράδυ της Δευτέρας – Η πιο μεγάλη αναζωπύρωση σημειώθηκε τη νύχτα στις Καματριάδες

Περιμένοντας βοήθεια από τα εναέρια μέσα το πρωί, οι κάτοικοι της Ιστιαίας όλο το βράδυ έβλεπαν τα μέτωπα της φωτιάς να κινούνται προς την περιοχή τους.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι τεράστιες φλόγες απειλούσαν τα Καμάρια και την Καστανιώτισσα, ενώ την ίδια στιγμή οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούσαν στις Καματριάδες και τα Καμάρια.

Τα ξημερώματα το πύρινο μέτωπο στις Καματριάδες έφτασε στην αντιπυρική ζώνη που έφτιαξαν το απόγευμα οι κάτοικοι με τα μηχανήματα, προκειμένου να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς προς το χωριό, οι οποίοι μέχρι αυτήν την ώρα συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τις φλόγες.

Τη νύχτα τα μέτωπα συνέχιζαν να μαίνονται σε Γαλατσώνα, Γερακιού, Αγριοβότανο, Ελληνικά, κοντά στο Αρτεμίσιο, το Ασμήνιο και το Πευκί.

Αυτήν την ώρα, όλες οι δυνάμεις προσπαθούν ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς προς την Ιστιαία και έχουν δημιουργήσει αντιπυρικές ζώνες.

Να σημειωθεί ότι οι καιρικές συνθήκες αξιολογούνται ως καλύτερες με την υγρασία να έχει ανέβει και να δυσχεραίνει την πύρινη λαίλαπα και να κινείται αργά λόγω της άπνοιας που επικρατεί στην περιοχή, ωστόσο όμως συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις.

«Βαλκανική συμμαχία»

Στην περιοχή υπάρχει μια άτυπη «βαλκανική συμμαχία», καθώς Ρουμάνοι, Σέρβοι και Έλληνες επιχειρούν μαζί στα μέτωπα της φωτιάς, ενώ σύμφωνα με κάτοικο της περιοχής που μίλησε στην ΕΡΤ ανέφερε, «γίνεται υπερπροσπάθεια, έχουμε βυτία, έχουμε μηχανήματα, κάνουμε ό,τι μπορούμε με την ψυχή και την καρδιά μας. Παλεύουμε για να είμαστε όρθιοι αύριο». «Είμαστε μέρες εδώ έχουμε σχηματίσει κλιμάκια μόνοι μας» λέει ένας άλλος,ενώ συνεχής και η ροή των εθελοντών που έρχονται με νερό και τρόφιμα να βοηθήσουν.

Αναζωπυρώσεις για άλλες δύο μέρες

«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κύρια μέτωπα αλλά συνεχόμενες αναζωπυρώσεις οι οποίες είναι αναμενόμενο ότι τις επόμενες δυο ημέρες θα είναι συνεχείς διότι είναι πάρα πολύ μεγάλη η έκταση. Ακόμα κι όταν οριοθετηθεί η πυρκαγιά εμείς έχουμε πάλι μακρύ έργο», είπε και πρόσθεσε πως τις επόμενες 24 με 48 ώρες θα διασφαλιστεί κατά 80 με 90% η τιθάσευση του μετώπου και μετά θέλει άλλες 4 με 10 μέρες για να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει νέα αναζωπύρωση, είπε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Παν. Ομοσπονδίας ενώσεων υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Δημήτρης Σταθόπουλος.

«Ακόμα και στα Γεράνια όταν η φωτιά εξαφανίστηκε να απασχολεί την επικαιρότητα εμείς για άλλες 20 μέρες ήμασταν εκεί προκειμένου να μην μείνει ούτε καντηλάκι και υπάρξει αναζωπύρωση, οπότε καταλαβαίνετε τι έχουμε μπροστά μας» τόνισε.

window.fbAsyncInit = function() {
FB.init({
appId : 2284563621585574, // App ID
cookie : true, // enable cookies to allow the server to access the session
xfbml : true, // parse XFBML
version : ‘v2.4’ // use version 2.0
});
};

// Load the SDK asynchronously
(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src = “https://connect.facebook.net/el/sdk.js”;
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));



Source link