Μ. Τζούφη: «Μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης ο αντιπεριβαλλοντικός νόμος της ΝΔ»

Τα μείζονα περιβαλλοντικά ζητήματα και τις καταστροφικές επιπτώσεις του «περιβαλλοντοκτόνου» νόμου της ΝΔ στο φυσικό πλούτο της χώρας συζήτησαν η Μερόπη Τζούφη και ο Μιχάλης Βάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Συλλόγου Εργαζομένων Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών «Ελληνική Φύση».

Αφορμή για τη συνάντηση αποτέλεσε η επικείμενη κατάργηση των Φορέων Διαχείρισηςκαι η μετατροπή τους από ανεξάρτητους επιστημονικούς-περιβαλλοντικούς φορείς σε «παραρτήματα» ενός νέου υπερσυγκεντρωτικού φορέα (ΟΦΥΠΕΚΑ), απόλυτα ελεγχόμενους από την κυβέρνηση και χωρίς τη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών.

Στο φόντο των καταστροφικών πυρκαγιών και των πολλαπλών ανεπαρκειών του «επιτελικού κράτους», η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογράμμισε πως «η οργάνωση για την πρόληψη και την αντιμετώπιση είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Προϋποθέτει τη συνεργασία όλων των φορέων, μεταξύ αυτών και των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, τη στήριξή τους με πόρους και προσωπικό, όπως και ανάθεση αρμοδιοτήτων λόγω της άριστης γνώσης των περιοχών ευθύνης τους».

Παράλληλα τονίστηκε ότι η πρόθεση του υπουργείου Περιβάλλοντος να επιβάλλει εισιτήριο για την είσοδο σε δρυμούς, προστατευόμενες περιοχές και δασικές περιοχές αποτελεί προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του δημόσιου φυσικού περιβάλλοντος, στερώντας, μεταξύ άλλων, μια σημαντική διαφυγή των πολιτών από τη δύσκολη καθημερινότητά τους. Τέλος, η Μερόπη Τζούφη σημείωσε πως «η κλιματική κρίση και οι επιπτώσεις της απαιτούν δραστικά μέτρα και πολιτικές, συμμετοχή των κοινωνιών στη λήψη αποφάσεων και ενίσχυση των εμπλεκόμενων θεσμών και των φορέων». Στο πλαίσιο αυτό η βουλευτής Ιωαννίνων ανέφερε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύεται για την κατάργηση των αντιπεριβαλλοντικών ρυθμίσεων της ΝΔ, οι οποίες απορυθμίζουν τις δημόσιες πολιτικές για το περιβάλλον και την λειτουργία των φορέων περιβάλλοντος».