Ήπειρος: Τρικυμία εν κρανίω. Αγωγές και μηνύσεις από Καχριμάνη και Τατάγια

Δεν μπόρεσε να αντέξει τις αποκαλύψεις ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ.Αλέξ. Καχριμάνης και προέβη μετά του γιού του Γεωργίου, στο απενενοημένο διάβημα της κατάθεσης αγωγής κατά του «Τύπου Ηπείρου» και του υπογράφοντος. Αφορά το ρεπορτάζ «Μπίζνες Υιού» του περασμένου Δεκεμβρίου, σχετικώς με τα συσσίτια των αλλοδαπών, ζητώντας αναιδώς από τη Δικαιοσύνη να μας απαγορεύσει να γράφουμε για τα καμώματά τους, ενώ η δικηγόρος – εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη –  κ.Τατάγια κατέθεσε μήνυση κατά της διευθύντριας της εφημερίδας, άγνωστο ακόμη ακριβώς για ποια θέματα!

Η αγωγή, που θα συζητηθεί στις 4 Μαίου 2022, κατατέθηκε στις 10 Αυγούστου και ζητούν 50.000 ευρώ ο καθένας τους από την εφημερίδα και άλλα τόσα από το δημοσιογράφο, με τον κ.Καχριμάνη να θέλει να κάνει με αυτά δωρεές και το γιό να τα θέλει για τον εαυτό του, προφανώς για νέες επενδύσεις.Το δικόγραφο φέρει την υπογραφή και τη σφραγίδα της επίσης Βλάχας εκ Μηλιάς Μετσόβου  κ.Γεωργίας Τατάγια, δικηγόρου Αθηνών, στην οποία ο κ.Καχριμάνης αναθέτει σκανδαλωδώς απευθείας πλήθος υποθέσεων. 


Είναι η ίδια την οποία καλύπτει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και δεν απαντά επί μήνες σε αναφορά – καταγγελία της εκδότριας της εφημερίδας. 

Είναι εκείνη που απασχόλησε το Περιφερειακό Συμβούλιο, ζητώντας ο Περιφερειάρχης την εκ των υστέρων κάλυψη για τις αναθέσεις που της κάνει (βιομηχανία αναθέσεων έστησε όλα αυτά τα χρόνια ο κ.Καχριμάνης, που θα τις δούμε σιγά – σιγά) και που σφυροκοπήθηκε για τα εξώδικα, τις απειλές της προς δημοσιογράφους και τη στήριξη δια αυτών του κ.Καχριμάνη.

Αυτή είναι που επινόησε και το ανόητο περί …Συνταγματικής εκτροπής, σχετικώς με την κριτική προς τον Περιφερειάρχη και εκείνη, για να γελά κάθε πικραμένος και που το επικαλείται στην αγωγή Καχριμάνη, προφανώς για να της προσδώσει ιδιαίτερη βαρύτητα!
Ε λοιπόν όπως πληροφορηθήκαμε, η κυρία Τατάγια – που απαιτεί να της αναγνωριστούν ικανότητες που δε γνωρίζουμε και επιτυχίες που αμφισβητούνται, ως είναι δικαίωμα καθενός – κατέθεσε στις 6 Ιουλίου μήνυση κατά της εκδότριας – διευθύντριας του «Τύπου Ηπείρου» Ελένης Καραπάνου – Λίγκα για …συκοφαντικά δημοσιεύματα, επειδή αποκαλύφθηκαν από την εφημερίδα οι απευθείας αναθέσεις υποθέσεων που της έκανε παρανόμως ο  κ.Καχριμάνης, πιστεύοντας κι εκείνη μάλλον ότι όλα είναι προσωπική τους υπόθεση!!!

Τώρα και με την υπογραφή της στην αγωγή εγείρεται κι άλλο μείζον ζήτημα, αλλά αυτό μαζί με άλλα θα το δούμε σε προσεχή φύλλα. Για να δημιουργείται όμως εν τω μεταξύ η βάσιμη αίσθηση, ότι η κ.Τατάγια παίρνει στο λαιμό της τον Περιφερειάρχη με την επιρροή επί αυτού, τόσο που φαίνεται ως εκείνη να ασκεί την πολιτική της Περιφέρειας κι εκείνος να έχει αποκτήσει εξάρτηση από εκείνη, αλλά επί της ουσίας να πρόκειται για μια ολέθρια σχέση.

Προσεβλήθη λοιπόν η προσωπικότητα των Καχριμαναίων – ας μείνουμε σε αυτό το θέμα σήμερα – η τιμή και η υπόληψή τους, ζητώντας αποκατάσταση από τη Δικαιοσύνη, χρήματα και …απαγόρευση στο δημοσιογράφο να αναφέρεται σε αυτούς και στο θέμα των επιχειρήσεών τους, δη εκείνων των συσσιτίων σε αλλοδαπούς, με ποινή μάλιστα 5.900 ευρώ!!!

Όπως όλα δείχνουν, ο κ.Καχριμάνης διαπίστωσε ότι οι αποκαλύψεις τον «ξεβρακώνουν» και τον οδηγούν στην πλήρη κατάρρευση και απαξίωση.


Για αυτό και ζητά με την αγωγή του την προστασία από τη Δικαιοσύνη να αποφανθεί να μη γράφουμε για αυτόν καίτοι είναι δημόσιο πρόσωπο και την οικογένειά του κατ επέκταση, της οποίας όμως όλες οι δράσεις πρέπει να είναι απολύτως διαφανείς και στην κρίση όλων.

Απέφυγαν φυσικά προς το παρόν να καταθέσουν μήνυση, διότι  θα απαιτούνταν η παρουσία τους στο ακροατήριο και κάτι τέτοιο τους προκαλεί τρόμο.

Καλοδεχούμενες φυσικά και οι αγωγές.


Το τι αφορούσε το επίμαχο ρεπορτάζ θα το δείτε για να το θυμηθείτε. 

Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι οι ενάγοντες, απέφυγαν όπως ο διάβολος το λιβάνι, να αναφερθούν στο ρεπορτάζ της 24-25 Απριλίου 2021 με τίτλο «Θύελλα κατεδαφίζει τον Καχριμάνη», που προκάλεσε σάλο κι έφτασε μέχρι τον πρωθυπουργό.

Αποκάλυπτε με ντοκουμέντα την αλυσίδα των επιχειρήσεων τροφοδοσίας των αλλοδαπών, τα παιχνίδια στις πλάτες τους, τι τους τάιζαν και τις οργίλες αντιδράσεις στη Λέσβο, τι έγραφαν τα ΜΜΕ και την ερώτηση στη Βουλή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μπουρνούς.


Δεν έβγαλε άχνα για αυτά ο κ.Καχριμάνης, ούτε για τα ρεπορτάζ και σχόλια Αθηναϊκών ΜΜΕ (στα οποία δεν απάντησε ποτέ) για τις «μπίζνες», ούτε και για το ρεπορτάζ (με βάση αυτά τα δημοσιεύματα) τον Ιούλιο του 2020 του «Τύπου Ηπείρου» για την παρέμβασή του στον Περιφερειάρχη Αττικής κ.Πατούλη (όπως έγραφαν τα parapolitika.gr) για να δώσει μέρος μιας δουλειάς που προκηρύχθηκε για συσσίτια σε αλλοδαπούς και άλλες ευπαθείς ομάδες!


Τσιμουδιά για την ερώτηση του κ.Αυγενάκη ως βουλευτή της ΝΔ το 2017, για τα  … «χρυσά κουτάλια» που τρώνε σε βάρος των αλλοδαπών, αναφερόμενος και στην « Άνοστρον ΑΕ» του φίλου του και συνεταίρου μελών της οικογένειάς του κ.Μπαρμπαγιάννη.

Είναι αυτή η εταιρία που μπήκε στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης, δεδομένης της συνεργασίας της με την «Πιέτρης ΑΕ», που φέρεται να έχει διαπράξει ουκ ολίγα, ενώ με την «Άνοστρον» (με την οποία συνεργάζονται οι Καχριμανικές εταιρίες και ως «ένωση εταιριών»!) θησαύρισαν κι από τα συσσίτια στα κέντρα υποδοχής της Ηπείρου, χρεώνοντας περισσότερες μερίδες από όσοι οι μετανάστες!

Ενδιαφέρθηκε μήπως ως Περιφερειάρχης για τις κομπίνες αυτές, όπως περιγράφονται;


Έστειλε λέει μετά του υιού με εξώδικο τις εξηγήσεις τους και δε δημοσιεύτηκε! Αλλά «εξηγήσεις» 16-18 πυκνογραμμένων σελίδων δεν είναι απάντηση, αλλά μυθιστόρημα διανθισμένο με ανώφελους – ανόητους εξυπναδακισνούς που δεν υπήρχε χώρος να δημοσιευτεί. 

Αρκούσε μια λιτή επιστολή με τις απόψεις του που σίγουρα θα καταχωρούνταν. 

Θίχτηκε όμως μετά του υιού με  χρονοκαθυστέρηση μηνών, πανικόβλητος από τον καταιγισμό των αποκαλύψεων για «τις ημέρες και τα έργα του» και που για αυτό η κυβέρνηση τον έχει βάλει σε μια ιδιότυπη πολιτική καραντίνα, αποστασιοποιούμενη από όσα σκανδαλώδη πράττει.


Αξίζει να σημειωθεί ότι η εφημερίδα «Πρωινός Λόγος» στις 24 Απριλίου του 2021, δημοσίευσε στην πρώτη της σελίδα άρθρο – καταπέλτη του υπογράφοντος για τις οικογενειακές επιχειρήσεις του κ.Καχριμάνη, για να απορούν οι της ΝΔ και της κυβέρνησης με τα καμώματα του Περιφερειάρχη και του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και για το οποίο ο Περιφερειάρχης τήρησε σιγή ιχθύος – και πρέπει να το διαβάσετε σε άλλη σελίδα.


Πέραν όλων αυτών όμως έχει ιδιαίτερη σημασία που στην αγωγή λέει πως δεν έχει ιδέα για τις επιχειρήσεις του γιού του, ουδέ καν σχεδόν γνωρίζει τους Μπαρμπαγιανναίους,Καραφέρηδες κλπ συνεταίρους, όταν είναι γνωστό τοις πάσι η στενή φιλική του και πολιτική σχέση μαζί τους, ενώ ο γιος του, η νύφη του και ο συμπέθερός του, συνεργάζονται μαζί τους και ως έδρα των επιχειρήσεών τους έχουν εκείνη στη Νεοκαισάρεια του Cezaria και  «Άνοστρον» των κ.κ.Μπαρμπαγιάννη- Καραφέρη!


Για να διασωθεί λοιπόν, όσο μπορεί βεβαίως, δε δίστασε να αποκηρύξει το γιό και τους φίλους του, για τους οποίους φίλους επιμένει πως δεν πήραν καμιά δουλειά στην Ήπειρο για τροφοδοσία αλλοδαπών κλπ, με τα στοιχεία να τον διαψεύδουν ισοπεδωτικά.

Τι άλλο όμως δε γνωρίζει; Ότι στην «Τροφοδοτική evens Hall ΑΕ»  του γιου του συμμετέχουν οι Μπαρμπαγιάννηδες , συνεργάζεται με την «Άνοστρον- Cezaria» των Μπαρμπαγιάνηδων, που συνεργάζονται με την «Τροφοδοτική Μυτιλήνης ΑΕ» του συμπέθερου του κ.Καχριμάνη, που συνεργάζονται με την «Τροφό – Λαρσού ΑΕ»  της συζύγου του γιού του!!!


Με αυτά και με αυτά εκεί στα νησιά εισέπραξαν μέσα σε ένα μήνα πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ, με πλείστα ερωτηματικά να εγείρονται από τοπικά ΜΜΕ για τις δραστηριότητές τους. 

Όμως σιγά τώρα μη γνώριζε ο παππούς συμπέθερος από το Μέτσοβο για τέτοιου είδους επιχειρήσεις ή η νύφη του κ.Καχριμάνη! Εκείνος θα ήταν ο εμπνευστής και καθοδηγητής τους μετά της δικηγόρου του, την οποία πληρώνουν οι πολίτες της Ηπείρου για να μας βρίζει, να στέλνει εξώδικα και να κάνει αγωγές και για να τις στηρίξει χρησιμοποιεί αποσπασματικά φράσεις διαφόρων άρθρων μας και σχολίων, σε μια απέλπιδα αλλά άκρως διασκεδαστική προσπάθεια να βοηθήσει τον διαρκώς παρανομούντα εργοδότη της Περιφερειάρχη.


Αλλά δεν είναι μόνο αυτές οι  επιχειρήσεις της οικογένειας, που διαπρέπει όταν όλοι βουλιάζουν. 

Προσθέστε λοιπόν την αλυσίδα των ξενώνων (συζύγου και κόρης), με έναν εξ αυτών που βρίσκεται σε εξέλιξη να αποτέλεσε σκάνδαλο με πατέντα, τον ξενώνα – οικία στο Μέτσοβο με πλήθος πολεοδομικών κι όχι μόνο παραβάσεων (σε όλα χιλιάδες ευρώ οι επιδοτήσεις), τις παράνομες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις στα βουνά του Μετσόβου του γιού και άλλες στο Λυκοτρίχι, παραδοσιακές ενδυμασίες κλπ, αλλά και το εκπληκτικό: σύζυγος και κόρη πρόσθεσαν στις δραστηριότητές τους την παραγωγή συσσιτίων σε αλλοδαπούς και άλλες ευπαθείς ομάδες!!! 

Προφανώς βλέποντας ότι υπάρχουν τεράστια κέρδη και έχοντας τις πλάτες του Περιφερειάρχη ή έστω την αναγνωρισιμότητα του ονόματος, σωστά σκέφτηκαν να επιχειρήσουν και στον τομέα των catering, όπως ο γιός, η νύφη και ο συμπέθερός τους.


Έτσι που λέτε, ο εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσών Περιφερειάρχης και η ευνοούμενή του δικηγόρος κ.Τατάγια,  νομίζουν ότι μπορούν να μας φιμώσουν και να γλυτώσει ο «έτσι γουστάρω κι αν σας αρέσει»! 

Κούνια που τους κούναγε αν το πιστεύουν στα αλήθεια ή προσπαθούν να πείσουν (ματαίως φυσικά) τους Ηπειρώτες και την κυβέρνηση, ότι αδικείται ο κ.Καχριμάνης και προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, ως αυτό να σημαίνει πως έχει δήθεν δίκιο!

Αλλά εδώ θα είμαστε και θα τα λέμε, «ξεσκονίζοντας» τον Περιφερειάρχη και όλο τον περίγυρό του, γιατί οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν όλα όσα αφορούν τα δημόσια πρόσωπα και όσους καθ οιονδήποτε τρόπο σχετίζονται με αυτά.

«…Αναφορικά με την εταιρεία «Πιετρής» το 2017 είχε έρθει ερώτηση στη Βουλή σχετικά με δημοσιεύματα που εμφάνιζαν αποκλίσεις των αριθμών που φιλοξενούνταν σε hot spots και των συμβάσεων της εταιρείας για τις μερίδες φαγητού.

Συγκεκριμένα, για το Κέντρο Φιλοξενίας Ιωαννίνων κατοχυρώνονται διαγωνισμοί για παροχή φαγητού σε 600 άτομα (27/1/2017) και για 550 άτομα (24/2/2017), τη στιγμή που, σύμφωνα με δελτίο τύπου του ΓΕΕΘΑ, το Κέντρο Φιλοξενίας Δολιανών είχε αντίστοιχα 138 και 118 διαμένοντες.

Τη σίτιση είχαν αναλάβει δύο εταιρίες κέτερινγκ ως ένωση («Πιέτρης – Άνοστρον»). Η σίτιση των προσφύγων στα Κέντρα Φιλοξενίας του Νομού Ιωαννίνων είχε ανατεθεί στην εταιρία «Πιέτρης Εστίαση Α.Ε.», με τιμή, περιλαμβανομένου του ΦΠΑ, στα 4,68 ευρώ το άτομο. Ένα μήνα μετά, στις αρχές του περασμένου Ιουλίου, τη σίτιση των 1.450 πλέον προσφύγων των Δολιανών και του Κατσικά αναλαμβάνει μετά από προσφυγή η «Άνοστρον», με τιμή στα 4,51 ευρώ το άτομα μαζί με τον ΦΠΑ. Στις αρχές Σεπτεμβρίου στην εταιρία «Πιέτρης» κατακυρώνεται η σίτιση 1.700 προσφύγων για 30 ημέρες με τιμή 5,86 ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ. Ωστόσο, λίγους μήνες μετά οι δυο εταιρείες φέρονται να έχουν λάβει μέρος στον σχετικό διαγωνισμό ως «ένωση εταιριών» και σ’ αυτήν την ένωση ανατίθεται η σίτιση 1.300 ατόμων σε Δολιανά, Κατσικά και Τσεπέλοβο προς 4,72 ευρώ δίχως ΦΠΑ.

Η ένωση των δύο εταιρειών παίρνει πάλι τη σίτιση 600 προσφύγων σε Δολιανά και Κατσικά έναντι 4,73 ευρώ το άτομο χωρίς ΦΠΑ.

Σε φωτογραφικές συμβάσεις υπέρ εταιρειών σίτισης και κατασπατάληση δημοσίων πόρων αναφορικά με τη σίτιση «αόρατων» προσφύγων σε κέντρα φιλοξενίας της Πελοποννήσου και της Ηπείρου, αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ – Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας, κο Παναγιώτη Καμμένο και Μεταναστευτικής Πολιτικής κο Ιωάννη Μουζάλα.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Την στιγμή που η χώρα βιώνει την πιο αδυσώπητη οικονομική κρίση, με την ανοχή της κυβέρνησης, δαπανώνται τεράστια ποσά για την σίτιση «αόρατων» προσφύγων με στόχο για μια ακόμα φορά το εξόφθαλμο βόλεμα ημετέρων.

Σύμφωνα με τον Τύπο και καταγγελίες εθελοντών του κέντρου φιλοξενίας στη Μυρσίνη Ηλείας, LM Village, η εταιρία σίτισης Korinthian Palace Catering που έχει αναλάβει την σίτιση των προσφύγων φαίνεται να σιτίζει 62 άτομα περισσότερα από αυτά που πραγματικά φιλοξενούνται στον χώρο.

Πιο αναλυτικά, πληροφορίες αναφέρουν πως ο μέγιστος αριθμός ατόμων που φιλοξενήθηκε ποτέ στον χώρο ανήλθε στα 338 άτομα. Όπως, όμως, προκύπτει και από σχετικά έγγραφα στη Διαύγεια από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο του 2016, οι συμβάσεις που κατακυρώθηκαν αφορούσαν σε 400 άτομα, με τιμή κατ’ άτομο τα 4,72 ευρώ χωρίς ΦΠΑ και 5,85 με ΦΠΑ. Ποσό που απέχει ελάχιστα λεπτά του ευρώ από το ανώτατο όριο, κάτι που εξηγείται από το γεγονός ότι η εν λόγω εταιρία ήταν ο μόνος συμμετέχων στον αναφερόμενο διαγωνισμό.

Κατόπιν αυτών, προκύπτει πως ακόμη και αν το camp φιλοξενούσε τον ανώτατο αριθμό προσφύγων ήτοι 338, η εταιρεία κέρδιζε 292,64 ευρώ παραπάνω την ημέρα, με τον στρατό να πληρώνει 362,7 ευρώ παραπάνω ημερησίως και με τα εξτρά έξοδα ανά μήνα για τον στρατό συν ΦΠΑ να ανέρχονται στα 10.881 ευρώ με την εταιρεία να σημειώνει πρόσθετα έσοδα ύψους 8.779 ευρώ.

Σκανδαλώδη τα όσα καταγράφονται και στα κέντρα φιλοξενίας στην Ήπειρο, στις περιοχές Δολιανά και Κατσικάς Ιωαννίνων. Στις περιπτώσεις αυτές παρατηρείται το εξής τραγικό φαινόμενο: Οι πρόσφυγες φεύγουν, οι συμβάσεις όμως συνεχίζονται!

Πιο συγκεκριμένα, στις 27 Ιανουαρίου 2017, κατακυρώνεται σίτιση 600 προσφύγων στα κέντρα φιλοξενίας, τη στιγμή που σύμφωνα και με σχετικό Δελτίο Τύπου του ΓΕΕΘΑ (24.02.2017) αναφέρεται σίτιση 138 ατόμων στα Δολιανά και 0 στον Κατσικά, εφόσον το τελευταίο, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε., εκκενώθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου του 2016. Και σε αυτή την περίπτωση οι δύο εταιρίες, Πιετρής Εστίαση Α.Ε και  Άνοστρον ΑΕΕ, ανέλαβαν από κοινού την σίτιση των προσφύγων με ελάχιστη έκπτωση πέντε λεπτών του ευρώ, δηλαδή 4,73 άνευ ΦΠΑ, απ’ τα 4,78 για 29 ημέρες.

Στις 24 Φεβρουαρίου, με τον Κατσικά κλειστό, κι ενώ στα Δολιανά σιτίζονται μόλις 118 πρόσφυγες πλέον, οι δύο εταιρείες αναλαμβάνουν από κοινού τη σίτιση 550 προσφύγων στα δύο κέντρα με την ίδια ακριβώς τιμή και χρονική διάρκεια τις 30 ημέρες του Μαρτίου 2017. Πράγμα που σημαίνει ότι οι 432 «αόρατοι» πρόσφυγες συνεπάγονται πρόσθετα έσοδα που ανέρχονται στα 2.043 ευρώ ημερησίως. Ή αλλιώς, στα 61.301 ευρώ για τον Μάρτιο, αφήνοντας τον Φεβρουάριο και τον Ιανουάριο έξω και με τον στρατό για την ίδια περίοδο να πληρώνει έξτρα 76.013 ευρώ.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, βρίσκει την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί το δράμα των προσφύγων που καταφεύγουν στη χώρα μας έχοντας επιζήσει του πολέμου και των δουλεμπόρων, χαρίζοντας στις φίλα προσκείμενες εταιρείες σίτισης την ευκαιρία να τρώνε με χρυσά κουτάλια, με συμβάσεις για «αόρατους» πρόσφυγες, εις βάρος πάντα των Ελλήνων φορολογούμενων. Κάτι που επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά την παταγώδη αποτυχία της μεταναστευτικής πολιτικής της Κυβέρνησης που μοιάζει ανίκανη, όχι μόνον να παράσχει τα βασικά για μια ανθρώπινη διαβίωση, αλλά να εξασφαλίζει το ελάχιστο… την ίδια την επιβίωση των προσφύγων».

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση, τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

1. Πώς στοιχειοθετείται ο αριθμός σιτιζομένων κάθε δομής προκειμένου να καταρτιστεί μια σύμβαση σίτισης;

2.Η παρατηρούμενη αυξομείωση των σιτιζομένων κάθε δομής αποτυπώνεται στις συμβάσεις όσον αφορά στην αμοιβή των εταιριών σίτισης;

3.Πώς ελέγχεται η τήρηση των προβλεπόμενων όρων της σύμβασης από το αρμόδιο Υπουργείο;».

«…Μετά από αρκετά πισωγυρίσματα και ένα τηλεφώνημα του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη προς τον κ. Πατούλη, άλλαξε άρδην η κατάσταση. Έτσι, εκτός από τις εταιρείες – περίπτερα (έμειναν έξω όλες οι μεγάλες) στο έργο των συσσιτίων, εισήλθε και η Salas Catering. Παραπάνω αναφέρθηκε και ένα τηλεφώνημα από τον κ. Καχριμάνη. Ο λόγος που επικοινώνησε ο περιφερειάρχης Ηπείρου με τον ομόλογό του, της Αττικής είχε να κάνει με το γεγονός, ότι μια από τις μικρές εταιρείες, που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, ανήκε σε συγγενικό πρόσωπο του κ. Καχριμάνη. Πρόκειται για μια εταιρεία με συνολικό τζίρο το 2020 1840 ευρώ, η οποία συστήθηκε τον Αύγουστο του 2019….».

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου ζητά ενημέρωση από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας για το πώς πιστοποιήθηκε η καταλληλότητα του αναδόχου για την ανάληψη της παροχής υπηρεσιών σίτισης στο ΚΥΤ του Καρά Τεπέ.

Με ερώτησή του στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο Βουλευτής Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, καλεί το αρμόδιο για τη σίτιση των αιτούντων άσυλο Υπουργείο να δώσει πειστικές απαντήσεις για τις νέες καταγγελίες που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας. Την ερώτηση συνυπέγραψε ο Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Θοδωρής Δρίτσας.

Σύμφωνα λοιπόν με καταγγελίες που δημοσιεύτηκαν στον τοπικό ηλεκτρονικό τύπο, οι μερίδες φαγητού που μοιράζονται στο ΚΥΤ του Καρά Τεπέ είναι λειψές, κακής ποιότητας και δεν ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές που περιγράφονται στη σχετική σύμβαση. Σημειώνεται, ότι με βάση την παρούσα σύμβαση διάρκειας 20 ημερών, η ένωση εταιρειών ΑΝΟΣΤΡΟ ΑΞΕΕ και ΤΡΟΦΟ ΛΑΡΣΟΥ ΑΕ με έδρα τη Νεοκαισάρεια Ιωαννίνων, ανέλαβε τη σίτιση του ΚΥΤ με συνολικό αντίτιμο (περιλαμβανομένου ΦΠΑ) 772.352,20 ευρώ (ημερήσιο κόστος για 7.100 άτομα: 38,867,71 ευρώ).

Πέραν τούτων, ερωτήματα γεννιούνται για την ανάδοχο εταιρεία που ανέλαβε τη σίτιση του ΚΥΤ, καθώς φαίνεται να στεγάζεται σε ακίνητο κατασχεμένο για χρέη σε τράπεζα, ΙΚΑ και την εφορία, που ανήκει σε εταιρία υπό εκκαθάριση από το 2001 και το οποίο ακίνητο εκμισθώνεται με προκλητικά χαμηλό ενοίκιο. Επιπλέον, η ανάδοχος εταιρία φέρεται να έχει εταιρικό κεφάλαιο μόλις 25.000 ευρώ, ποσό που δεν ανταποκρίνεται στο κόστος επένδυσης που απαιτείται για τη σίτιση τέτοιου αριθμού ατόμων. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που το θέμα της σίτισης των αιτούντων άσυλο στη Λέσβο απασχολεί την επικαιρότητα. Ο Γιάννης Μπουρνούς κατέθεσε ξανά ερώτηση για τη σίτιση στις 20 Οκτωβρίου 2020 προς τα Υπουργεία Μετανάστευσης και Ασύλου και Προστασίας του Πολίτη για τα ερωτήματα που προέκυπταν από τον πλασματικό αριθμό 4.000 σιτιζόμενων στο ΚΥΤ της Μόριας, που διαπιστώθηκε μετά την καταστροφή του καταυλισμού.

Τα δυο ερωτώμενα Υπουργεία αρκέστηκαν τότε να δηλώσουν αναρμόδια, παραπέμποντας όλη την ευθύνη αποκλειστικά στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αλλά και να δώσουν (εκ μέρους του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου) παντελώς έωλες ερμηνείες για τις διαφορές στους αριθμούς των σιτιζόμενων, που δεν βασίζονταν σε επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία, αλλά σε αυθαίρετες εκτιμήσεις περί «παράτυπων αναχωρήσεων αιτούντων άσυλο από το νησί».

Αυτό που απαιτείται και στο θέμα της σίτισης των αιτούντων άσυλο είναι η απόλυτη διαφάνεια στους σχετικούς διαγωνισμούς, εφόσον διακυβεύονται αφενός υψηλά χρηματικά ποσά και αφετέρου η διατροφική ασφάλεια των σιτιζόμενων.

Γι αυτό το λόγο, ο Γιάννης Μπουρνούς ζητά ενημέρωση από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας για το πώς πιστοποιήθηκε η καταλληλότητα του αναδόχου για την ανάληψη της παροχής υπηρεσιών σίτισης στο ΚΥΤ του Καρά Τεπέ, αλλά και για το πώς ελέγχει το αρμόδιο Υπουργείο αν ο εκάστοτε ανάδοχος ανταποκρίνεται στις ποσοτικές και ποιοτικές προδιαγραφές που θέτει η σύμβαση για την ποιότητα των παρεχόμενων γευμάτων.

Παιδιά μας βλέπουν! Πέντε ευρώ τη μέρα για… να μένουν νηστικοί

Απίστευτα οικονομικά αλισβερίσια για «φιλέτο» 700.000 ευρώ το 20ήμερο, από τη σίτιση των προσφύγων και μεταναστών που μένουν στη Λέσβο-Γράφει ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

 Δημοσίευση 14/4/2021

Η σίτιση των περίπου 7.500 αιτούντων άσυλο κάθε λογής που διαμένουν τόσο στον Καρά Τεπέ όσο και σε άλλες δομές της Λέσβου, ξανά στο προσκήνιο.

Αυτή τη φορά μια καινούργια εταιρεία που μειοδότησε κατά δύο λεπτά (!!!) έναντι της προηγούμενης και από τις 9 Απριλίου σιτίζει όλον αυτόν τον κόσμο έναντι 4,99 ευρώ την ημέρα, «βάζει φωτιά» στην μεγαλύτερη «μπίζνα» στο νησί αλλά και στο πολιτικό παρασκήνιο.

Κι αυτό γιατί οι φήμες για τη στενή οικογενειακή σχέση στελεχών της εταιρείας αυτής με κορυφαίο στέλεχος του δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης από άλλη περιοχή της χώρας και κορυφαίου ταυτόχρονα κομματικού παράγοντα του κυβερνητικού κόμματος, δίνουν και παίρνουν.

Μαζί με άλλες πληροφορίες, που σχετίζονται με την ποιότητα και την ποσότητα του προσφερόμενου φαγητού τις πέντε τελευταίες μέρες. Πρωινό που περιλαμβάνει ένα φακελάκι τσάι (πού θα το πιούν, σε τι ποτήρι, και που θα βράσουν νερό;) μια πίτα και μια πίτα τύπου αραβικής! Συνολικό κόστος πρωινού το πολύ 15 λεπτά σύμφωνα με τους γνωρίζοντες. Μεσημεριανό μακαρόνια πένες και βραδινό πουρές …. σούπα! Για αυτά όλα πληρώνονται πέντε ευρώ ποσό που βέβαια δεν αντιστοιχεί με την αξία του φαγητού που τρώνε οι αιτούντες άσυλο!

Τα παραπάνω αποδεικνύονται και φωτογραφικά και σήμερα δίνονται στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τα παραπάνω αλλά και άλλα γεύματα και δείπνα! Σπανακόριζα με ελάχιστο σπανάκι, φασολάδα με τέσσερις ελιές «μπλούμ», ρυζι με λαχανικά… χωρίς λαχανικά. Ελειποβαρή τουλάχιστον αυτά που έφτασαν στα χέρια μας. Και φυσικά χωρίς να μπορούν να χορτάσουν χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά…

Το παρασκήνιο


Στα χέρια μας εκτός από τις μερίδες φαγητού τις τελευταίες μέρες έφτασαν και μια σειρά άλλων στοιχείων που αποδεικνύουν την ανάγκη η υπόθεση να διερευνηθεί από το αρμόδιο Υπουργείο μετανάστευσης και ασύλου αλλά και το Υπουργείο εθνικής άμυνας (και όχι μόνο αυτούς) αφού ο διαγωνισμός και ο έλεγχος του προσφερόμενου φαγητού γίνεται μέσω στρατιωτικών υπηρεσιών.

Εδώ ας σημειωθεί ότι σε θέσεις κλειδιά στις υπηρεσίες του υπουργείου εθνικής άμυνας, είναι στενοί φίλοι του προαναφερθέντα αυτοδιοικητικού παράγοντα από άλλη περιοχή της χώρας.

Ερωτηματικά γεννάν και μια σειρά άλλα στοιχεία που αφορούν την εταιρεία που σιτίζει πλέον τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στη Λέσβο με τον παραπάνω τρόπο.

Το ακίνητο στο οποίο στεγάζεται ανήκει σε τοπική εταιρεία η οποία τελεί υπό εκκαθάριση από το 2001! Ενώ η τελευταία φορολογική δήλωση που αυτή υπέβαλλε είναι για το οικονομικό έτος 2013. Από το Taxisnet το ακίνητο αυτό φαίνεται ότι νοικιαζόταν σε διάφορους άλλους έναντι 2500 έως 3500 ευρώ το μήνα! Ξαφνικά όμως χώροι αυτού του ακινήτου συνολικού μεγέθους 1200 τετραγωνικών νοικιάστηκαν έναντι 200 ευρώ το μήνα. 1200 δηλαδή τετραγωνικά μέτρα, νοικιάστηκαν έναντι 200 ευρώ το μήνα!

Εδώ ας σημειωθεί ότι το ακίνητο είναι κατασχεμένο για χρέη 1.200.000 ευρώ από τράπεζα, το ΙΚΑ και την Εφορεία!

Ας δούμε όμως και μια σειρά άλλα περίεργα σε σχέση με το συγκριμένο ακίνητο. Οι μισθώσεις γίνονται σε καθαρές εταιρείες οι οποίες και στη συνέχεια νοικιάζουν τους χώρους με αυξημένα αντίτιμα σε άλλες εταιρείας. Οι τριγωνικές αυτές μισθώσεις αποπροσανατολίζουν και μπερδεύουν τα ίχνη όλων.Περίεργα είναι επίσης και άλλα στοιχεία.

Η εταιρεία που έχει αναλάβει τη σίτιση με έδρα πόλη της ηπειρωτικής Ελλάδας έχει εταιρικό κεφάλαιο μόλις 25.000 ευρώ. Για την έγκριση όμως της εγκατάστασης έχουν δηλώσει κόστος μηχανολογικού εξοπλισμού μόλις 20.000 ευρώ. Έρευνα στο διαδίκτυο δείχνει ότι το κόστος ενός μόλις φούρνου από τους χρησιμοποιούμενους (πόσο μάλλον το κόστος των υπολοίπων μηχανολογικών) ξεπερνάει τις 20.000 ευρώ. Με τι κεφάλαια έγινε η επένδυση. Το εταιρικό κεφάλαιο είναι της τάξης των 25.000 ευρώ και το κόστος της επένδυσης πολλαπλάσιο.

Συμπέρασμα: Όσοι διαθέτουν κεφάλαιο 25.000 ευρώ δεν έχουν παρά να επενδύσουν σε μια βιοτεχνία σε κτήρια έναντι ενοικίων της τάξης των 100 ευρώ το μήνα και να διεκδικούν δημόσιους διαγωνισμούς των 700.000 ευρώ για 20 μόλις μέρες από το δημόσιο. Και φυσικά η διαδικασία του ξεπεράσματος των απαιτούμενων γραφειοκρατικών γίνεται σε ρυθμούς πρωτοφανείς για το Ελληνικό δημόσιο.

Το σύγχρονο Ελντοράντο είναι στη Μυτιλήνη. Δεν αφορά βέβαια χρυσό που για να βγει στην επιφάνεια απαιτεί και σκάψιμο. Παράγεται όμως μπόλικος «χρυσός» στη πλάτη δυστυχισμένων ανθρώπων ή μάλλον από την πείνα τους.

ΟΙ ΑΓΩΓΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ


  ΕΜΜΟΝΗ με τον Καχριμάνη; Όχι, εμμονή με την αλήθεια για τις δραστηριότητες ενός δημοσίου προσώπου. Αυτός ασκεί εξουσία, με αυτόν ασχολούμαστε. Τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο. Εμμονικός περί της πανεπιστημοσύνης του, του διαθέτοντος το «Παπικό αλάθητο»  και αξιοσύνης του είναι εκείνος. Που επί τόσα χρόνια που διοικεί την Ήπειρο, το επίτευγμα είναι οι πρωτιές στην υπανάπτυξη και στην έλλειψη χάραξης προοπτικής, μαζί βεβαίως και οι επιδόσεις σε σκάνδαλα. Για αυτό η κυβέρνηση τον έχει απομονώσει κι εκείνος βουλοδέρνεται.

ΟΤΑΝ όμως ένα δημόσιο πρόσωπο – πολιτικός προσφεύγει σε αγωγές κατά των δημοσιογράφων, θα πει πως τελεί εν πλήρη συγχύσει και φοβούμενο τα χειρότερα προσπαθεί να τα αποτρέψει, με την απειλή φίμωσής τους και της οικονομικής εξόντωσής τους. Βρίσκεται σε πανικό από τις αποκαλύψεις με ντοκουμέντα για το ποιός στα αλήθεια είναι, καταρρέει και κάνει σπασμωδικές κινήσεις. Κακός σύμβουλος ο πανικός και υποθέτουμε ότι ο Περιφερειάρχης γνωρίζει την παροιμία με τον αγά και τι έκανε όταν θύμωσε!

ΑΦΟΥ όμως αυτό το πεδίο αντιπαράθεσης επέλεξε, καμιά αντίρρηση. Στη διάθεση της Δικαιοσύνης όλα τα ντοκουμέντα που αποδεικνύουν την αλήθεια των ισχυρισμών μας, όσων γράφουμε. Όλα, μέχρι κεραίας, είναι αλήθεια. Το εννοούμε. Φυσικά η απαίτησή του να μας απαγορεύσει η Δικαιοσύνη να γράφουμε για αυτόν και τις μπίζνες (με τις ευλογίες του) της οικογένειας, δείχνει μια φασίζουσα αντίληψη. Ασφαλώς και θα συνεχίσουμε να αποκαλύπτουμε και να γράφουμε για όλα. Μέχρι που όλοι οι Ηπειρώτες να συνειδητοποιήσουν ποιος ακριβώς είναι αυτός που παριστάνει τον άμεμπτο «κυβερνήτη»…

Του Κώστα Δ. Καλτσή