Ήπειρος: Σκάφος με 16 Τούρκους αντικαθεστωτικούς ανοιχτά της Πάργας

Το ταξίδι προς την Ιταλία με ιστιοφόρο, για 14 Τούρκους αντικαθεστωτικούς, μεταξύ αυτών στρατιωτικοί, γιατροί και μηχανικοί με τις οικογένειές τους, σταμάτησε η επέμβαση των λιμενικών ανοικτά της Πάργας. Στη επιχείρηση συμμετείχαν λιμενικοί του Γραφείου Ασφάλειας και της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών Ουσιών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας, με τη συνδρομή στελεχών του Α’ Λιμενικού Τμήματος Πάργας.

Το σκάφος με όνομα «DESIRE» και σημαία Τουρκίας, αγκυροβόλησε στη θαλάσσια περιοχή Βάλτου Πρέβεζας και αρχικά τέθηκε σε επιτήρηση από τους λιμενικούς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Λιμενικών Αρχών το ιστιοφόρο απέπλευσε 2 μέρες αργότερα, με κυβερνήτες δύο Τούρκους υπηκόους ηλικίας 40 και 43 χρόνων και κατεύθυνση προς τα δυτικά. Άμεσα στην περιοχή μετέβη περιπολικό σκάφος με επιβαίνοντες στελέχη Λιμενικής Αρχής Ηγουμενίτσας, καθώς και προσωπικό του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών, το οποίο ακινητοποίησε το σκάφος, στη θαλάσσια περιοχή Σαρακίνικου Πρέβεζας.

 Κατόπιν διενέργειας ελέγχου, διαπιστώθηκε ότι, στο ιστιοφόρο επέβαιναν εκτός από τους δύο Τούρκους χειριστές και 14 Τούρκοι αντικαθεστωτικοί οι οποίοι προσπαθούσαν να ξεφύγουν από το καθεστώς Ερντογάν, πέντε χρόνια μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Σύμφωνα με τα χαρτιά, ιδιοκτήτης του ιστιοφόρου ήταν ένας εκ των δύο συλληφθέντων ως χειριστών, στους οποίους χρεώνεται το κακούργημα της διακίνησης. «Έφυγα από την Τουρκία, λόγω του πολιτικού καθεστώτος Ερντογάν και των πολιτικών μου πεποιθήσεων. Γι’ αυτό τον λόγο, εξέτισα ποινή φυλάκισης 27 μηνών», κατέθεσε.

Από τις καταθέσεις των υπόλοιπων Τούρκων φυγάδων που κρατούνται στην Ηγουμενίτσα, αποκαλύπτεται η ίδια αγωνία. «Έφυγα από την Τουρκία, επειδή είμαι πολιτικά διωκόμενος από το καθεστώς Ερντογάν. Ήθελα να πάω στην Ευρώπη και συζητώντας με κάποιους φίλους που ήθελαν για τους ίδιους λόγους να φύγουν από τη χώρα, πήραμε την απόφαση να βρούμε ένα σκάφος για να περάσουμε παράνομα τα ελληνο-τουρκικά σύνορα και να φθάσουμε στην Ευρώπη», είπε ένας από του 16, γιατρός χειρουργός στο επάγγελμα.