Άποψη: Απογοητευτικός ο νέος νόμος “προστασίας” των ζώων συντροφιάς

Νομοσχέδιο για την προστασία των δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής. Επι της αρχής οι προωθούμενες διατάξεις του υπουργείου Εσωτερικών εγκρίθηκαν από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ωστόσο στην διαδικασία ψήφισης των επιμέρους άρθρων η αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής) στήριξε τις 21 από τις συνολικά 55 ρυθμίσεις και τροπολογίες του τελικού κειμένου.

Παρά τις διαβουλεύσεις με έμπειρους και καταξιωμένους εθελοντές στον τομέα των αδέσποτων ζώων η κυβέρνηση επέλεξε να δράσει αλλοπρόσαλλα και (για ακόμη μια φορά) να διχάσει. Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο της αναπροσαρμογής του φιλοζωικού νόμου της χώρας, το περασμένο διάστημα βρέθηκαν στο πλευρό της κυβέρνησης άνθρωποι με πολυετή εμπειρία και γνώση στην διαχείριση των αδέσποτων ζώων, παρόλα αυτά οι φωνές τους αγνοήθηκαν και το αποτέλεσμα μόνο θετικό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Ότι αφορά τις νομοθετικές αλλαγές

Αρχικά αφαιρείται η πρόταση ” αποτελούν χώρους προσωρινής παραμονής και περίθαλψης” από το άρθρο που αφορά τα καταφύγια. Κάτι τέτοιο πρακτικά θα μειώσει τις επανεντάξεις και σε συνδυασμό με την αύξηση των ζώων που διαμένουν στα καταφύγια θα δημιουργήσει (νέα) κολαστήρια.

Δεύτερον, καταργείται η δυνατότητα πολιτικής αγωγής από φιλοζωικά σωματεία σε υποθέσεις που αφορούν βασανισμό, κακοποίηση, μόνιμη αλυσόδεση κτλ.

Τρίτον, προβλέπεται δαπάνη υπέρογκου ποσού για την κατασκευή βάσης DNA για τα αστείρωτα κατοικίδια. Στην πράξη η δαπάνη κρίνεται άστοχη καθώς ακόμη και σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες εφαρμόσουν το μέτρο, δεν θα επηρεάσει αποδοτικά την δημιουργία των αδέσποτων ζώων. Πόσο μάλλον στην (πιθανότερη) περίπτωση που οι ιδιοκτήτες δεν θα συμμορφωθούν καθώς δεν υπάρχει έλεγχος!

Εξακολουθεί με τον νέο νόμο να μην επιτρέπεται η μεταφορά κατοικίδιων ζώων άνω των 10 κιλών με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, την ίδια στιγμή, σύμφωνα με στατιστικές, ο μέσος όρος βάρους των σκύλων στην χώρα είναι τα 20 κιλά…

Ένα ακόμη μελανό σημείο του νόμου αποτελούν οι παραλίες… Υπήρχαν προσδοκίες απελευθέρωσης της πρόσβασης στην θάλλασα για τους κτηνιατρικά ελεγμένους και τσιπαρισμένους σκύλους, απεναντίας σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο απαγορεύεται και η παραμονή στην παραλία όταν αυτή είναι οργανωμένη ή διαθέτει γαλάζια σημαία. Η απόφαση αυτή παίρνεται την στιγμή που σύμφωνα με το blue flags awards, η χώρα μας διαθέτει 545 ακτές με γαλάζιες σημαίες

Επίσης ανοίγει και το πλαίσιο σχετικά με την πώληση ζώων συντροφιάς από pet shop αλλά απαγορεύεται η έκθεση τους σε βιτρίνα Σημείο πλήρως αντίθετο με την λογική «υιοθέτησε, μην αγοράζεις» που (σωστά) προωθεί η πολιτεία.

Για το τέλος άφηνα το πιο τραγικό ίσως σημείο της νέας νομοθεσίας Προβλέπεται αστική ευθύνη για τους ανάδοχους που επανεντάσσουν ζώα που φρόντιζαν, ως εκ΄τουτου οι εθελοντές που με δικά τους έξοδα και χρόνο βοηθούν σημαντικότατα την διαχείριση των αδέσποτων ζώων, θα ευθύνονται κιόλας για αυτά Είναι απορίας άξιο πως οι λιγοστοί εθελοντές που καθημερινά σιτίζουν δεκάδες αδέσποτα θα φέρουν την ευθύνη για αυτά

Δυστυχώς μετά λύπης διαπιστώνω πως ο παραλογισμός που εκφράζει την κυβέρνηση στις τελευταίες αποφάσεις της, μεταφέρεται τώρα και στο φιλοζωικό τομέα. Τον Νοέμβριο του 2020 μετά από συζήτηση με έμπειρο ακτιβιστή, πάρθηκαν σωστά μέτρα στο κομμάτι της κακοποίησης και η χώρα πήγε βήματα μπροστά. Με το νόμο που ψηφίστηκε προχθές κάνουμε βήματα πίσω. Λυπάμαι!!!