Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Δύσκολη αυτή η νύχτα για Ιόνιο και Δυτική Ελλάδα


Η νέα κακοκαιρία «Μπάλλος» έχει ήδη αρχίσει να δείχνει τα δόντια της σε ποικίλες Ελλαδικές περιοχές. Στο έλεος των έντονων καιρικών φαινομένων βρίσκονται τα νησιά του Ιονίου και η δυτική Ελλάδα

Βροχές και καταιγίδες έχουν ήδη αρχίσει να καταγράφονται, ενώ τα φαινόμενα θα ενταθούν την Πέμπτη και την Παρασκευή. Στα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας και η πτώση της θερμοκρασίας, οι χαλαζοπτώσεις, ενώ χιόνια θα πέσουν σε ορισμένα ορεινά σημεία της χώρας.

Επί ποδός βρίσκονται από απόψε όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Προειδοποιητικά μηνύματα της Πολιτικής Προστασίας έχουν σταλεί στους κατοίκους Κέρκυρας και Κεφαλονιάς, ενώ το 112 έφτασε και στην Πάτρα, ώστε να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις υπό τον φόβο σφοδρών βροχοπτώσεων και πλημμυρών. 

Η Προειδοποίηση του 112 για τα επικίνδυνα φαινόμενα

12-2

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε νωρίτερα, από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, για την κακοκαιρία. Σε δηλώσεις του, ο κ. Στυλιανίδης έδωσε οδηγίες προς τους πολίτες προαναγγέλοντας ότι οι οδηγίες αυτές θα αποσταλλούν και με το 112 αν χρειαστεί. 

«Μέσα από την διεξοδική ανάλυση των δεδομένων φτάσαμε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα για να αυξήσουμε την ετοιμότητα της χώρας» είπε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και πρόσθεσε: «Θέλουμε να λειτουργήσουμε προληπτικά, να μην περιμένουμε να εμφανιστεί πλημμυρικό φαινόμενο και απλώς να τρέξουμε».

Η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ για την Πέμπτη

Κακοκαιρία με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ριπαίους ανέμους αρχικά στο Ιόνιο, τα δυτικά ηπειρωτικά και τη Μακεδονία και βαθμιαία από το μεσημέρι και στις υπόλοιπες περιοχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της δυτικής και της κεντρικής Μακεδονίας και της Ηπείρου.

Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά από νότιες διευθύνσεις 4 με 5, βαθμιαία 6 με 7 και στο νότιο Ιόνιο 8 μποφόρ.

Δείτε χάρτες πρόγνωσης για αύριο, Πέμπτη:

xartis_1xartis_1
xartis_2xartis_2

Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους πολύ ισχυρά, με το βλέμμα όλων να είναι στραμμένο στις πληγείσες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας ενώ μάχη με το χρόνο δίνουν οι κάτοικοι και ο κρατικός μηχανισμός προκειμένου να θωρακίσουν τις πυρόπληκτες περιοχές πριν την έλευση του νέου σφοδρού κύματος κακοκαιρίας. Μετά τις ανυπολόγιστες ζημιές που υπέστησαν από την κακοκαιρία «Αθηνά» που καταστράφηκαν δρόμοι, επιχειρήσεις και σπίτια, ο φόβος για το ενδεχόμενο νέων πλημμύρων δεν αφήνει τους κατοίκους σε ησυχία.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας και οι Υπηρεσίες που εμπλέκονται σε έργα και δράσεις για την αντιμετώπιση κινδύνων από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα έχουν τεθεί σε κατάσταση ετοιμότητας βάσει του σχεδιασμού τους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την εκδήλωση των φαινομένων ειδικότερα δε σε επιβαρυμένες περιοχές από τις προηγούμενες καταστροφές και ειδικότερα στην Βόρεια Εύβοια που επλήγη από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου.

Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας «Μπάλλος»

-Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα κατά τη διάρκεια των φαινομένων από ισχυρούς ριπαίους ανέμους. Τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν αρχικά το Ιόνιο, τα δυτικά ηπειρωτικά και τη Μακεδονία και από το μεσημέρι της Πέμπτης βαθμιαία την υπόλοιπη χώρα.

-Παρασκευή: Κακοκαιρία προβλέπεται αρχικά σε όλη τη χώρα, τα έντονα φαινόμενα όμως από τις απογευματινές ώρες στα βορειοδυτικά θα εξασθενήσουν.

-Σάββατο: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν την ανατολική χώρα, αλλά βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

-Θυελλώδεις νότιοι άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ: Στη βόρεια Ελλάδα από το βράδυ της Πέμπτης θα επικρατήσουν βόρειοι άνεμοι με την ίδια ένταση, ενώ την Παρασκευή οι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο πιθανώς να φτάσουν τοπικά και τα 9 μποφόρ.

-Αισθητή πτώση της θερμοκρασίας στη βόρεια Ελλάδα κατά 6 με 7 βαθμούς Κελσίου.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.



Πηγή