Βρετανία: Διακοπές σε βίλα που ανήκει σε offshore εταιρείες κάνει ο Μπόρις Τζόνσον


Στα παλαιότερα των υποδημάτων του φαίνεται ότι γράφει ο Μπόρις Τζόνσον τα δημοσιεύματα που τον κατηγορούν ότι διάλεξε να πάει για διακοπές στην Ισπανία τη χειρότερη δυνατή στιγμή, την ώρα δηλαδή που η χώρα του εξακολουθεί να θρηνεί νεκρούς από τον κορωνοϊό, ενώ τα βενζινάδικα έχουν ξεμείνει από βενζίνη και τα ράφια στα σουπερμάρκετ από προϊόντα.

Όπως γράφει σήμερα ο Guardian, η βίλα με τις δυο πισίνες, την οργανική φάρμα και το ιδιωτικό δάσος στη Μαρμπέγια, όπου αποφάσισε να ξεκουραστεί ο Βρετανός πρωθυπουργός είναι ένα χάρμα οφθαλμών. Αλλά ακόμη και προσπερνώντας ότι ένας ηγέτης δεν μπορεί να κάνει διακοπές όταν η χώρα του αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, το γεγονός ότι η βίλα αυτή επιβεβαιώνει τις κατηγορίες, που απέδωσε στο πρόσωπο του η πρόσφατη δημοσίευση των Pandora papers, δυσκολεύει εξαιρετικά την επιστροφή του Τζόνσον στα πάτρια εδάφη.

Βρετανία: Διακοπές σε βίλα που ανήκει σε offshore εταιρείες κάνει ο Μπόρις Τζόνσον | one 8

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το ιδιοκτησιακό καθεστώς της βίλας, την οποία δάνεισε στον Βρετανό πρωθυπουργό ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ζακ Γκόλντσμιθ, περνάει μέσα από διάφορες αδιαφανείς εταιρείες φορολογικών παραδείσων.

Τα ίδια έγγραφα δείχνουν ότι ο υπουργός και η οικογένεια του απέκτησαν τη βίλα από μια εταιρεία στη Μάλτα που ανήκει σε άλλες εταιρείες στα νησιά Τέρκς και Κέικος και διαχειρίζεται μια εταιρεία επενδύσεων με έδρα την Ελβετία.

Βρετανία: Διακοπές σε βίλα που ανήκει σε offshore εταιρείες κάνει ο Μπόρις Τζόνσον | two 6Βρετανία: Διακοπές σε βίλα που ανήκει σε offshore εταιρείες κάνει ο Μπόρις Τζόνσον | two 6

Όπως σημειώνει ο Guardian, οι διακοπές του Μπόρις Τζόνσον σε ένα ακίνητο, η ιδιοκτησία του οποίου φαίνεται να περνά μέσα από μια περίεργη αλυσίδα εταιρειών, εγείρει πολλά ερωτήματα όσον αφορά τη δέσμευσή του για μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στη διαφάνεια σχετικά με τις υπεράκτιες ιδιοκτησίες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πηγή: theguardian.com



Πηγή