Η κακοκαιρία «Μπάλλος» χτυπάει αλύπητα τη χώρα – Από την Κέρκυρα και τη Χαλκιδική μέχρι την Εύβοια και τη Στερεά


Η κακοκαιρία «Μπάλλος» σαρώνει κυριολεκτικά το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Από την Κέρκυρα, μέχρι την Χαλκιδική και τη Βόρεια Εύβοια η κακοκαιρία έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα. Στην Κέρκυρα που έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού σημειώθηκαν εκτεταμένες πλημμύρες και κατολισθήσεις με αποτέλεσμα να κοπεί στα δύο το νησί ενώ σε αρκετές περιπτώσεις χρειάστηκε η παρέμβαση της Πυροσβεστικής και μηχανημάτων της Αυτοδιοίκησης προκειμένου να απεγκλωβιστούν κάτοικοι.

«Βούλιαξε» το νησί των Φαιάκων

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τέθηκε η Κέρκυρα λόγω της έντονης κακοκαιρίας που πλήττει το νησί. Την είδηση επιβεβαίωσε ο αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας, Κώστας Ζορμπάς. Μέχρι το βράδυ είχαν σημειωθεί τουλάχιστον τριάντα απεγκλωβισμοί στο νησί των Κερκυραίων. Οι έντονες βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες. Η κακοκαιρία έχει πλήξει με ιδιαίτερη ένταση και την Ιθάκη όπου το Βαθύ έγινε το απόγευμα «ένα με τη θάλασσα».

Την ίδια ώρα λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών κλειστές θα παραμείνουν αύριο Παρασκευή όλες οι σχολικές βαθμίδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε όλη την Επικράτεια της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας.

Σάρωσε και τη Στερεά Ελλάδα

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται επίσης η Στερεά Ελλάδα με πολλούς κατοίκους από την πυρόπληκτη Βόρεια Εύβοια να έχουν εγκαταλείψει ήδη τις εστίες τους φοβούμενοι εκτεταμένες πλημμύρες. Ο «Μπάλλος» χτύπησε με μανία και τη Χαλκιδική όπου ένα ρέμα στην Ολυμπιάδα μετατράπηκε σε ορμητικό χείμαρρο. Ισχυρές καταιγίδες σημειώθηκαν επίσης στη Σύρο και τη Νάξο.

Σαρωτικός Μπάλος από την Κρήτη μέχρι την Φλώρινα

Το κύμα κακοκαιρίας σφυροκόπησε πολλές περιοχές της χώρας, με πρώτα τα νησιά του Ιονίου, στην Φλώρινα έστρωσε ήδη το πρώτο χιόνι ενώ στην  Κρήτη οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, κατά το υπόλοιπο της Πέμπτης 14/10 και έως το πρωί της Παρασκευής 15/10 αναμένονται βροχές και καταιγίδες στο σύνολο της χώρας, ενώ πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει κυρίως σε νησιωτικές περιοχές Ιονίου και Αιγαίου καθώς και σε παράκτιες περιοχές της Πελοποννήσου, της Στερεάς και ενδεχομένως της Χαλκιδικής.

Επί τρεισήμισι ώρες έβρεχε καταρρακτωδώς στο νησί και συγκεκριμένα στην περιοχή Μωραΐτικα έγινε τιτάνιος αγώνας από τους πυροσβέστες με συμμετοχή ενός Σούπερ Πούμα για τον απεγκλωβισμό τουλάχιστον 30 ατόμων από τις πλημμύρες στον οικισμό Μωραΐτικα. 

24806172
248061762480617624806176
248061782480617824806178
248061762480617624806176
248061782480617824806178

Δείτε φωτογραφίες από το corfupress

Benitses1Benitses1
Kerkyra1Kerkyra1
Orfeas1Orfeas1

Οι πυροσβέστες κατάφεραν με μπουλντόζες να απεγκλωβίσουν με ασφάλεια τους ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και ηλικιωμένοι, που είχαν ανεβεί μέχρι και στα τραπέζια για να σωθούν

Oι κλήσεις που δέχθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία του νησιού ξεπερνούν τις 300, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες έχουν πλημμυρίσει και πολλά σπίτια σε Μεσογγή και Μωραΐτικα.

Κάτοικοι απομακρύνθηκαν από τα πλημμυρισμένα σπίτια τους προκειμένου να φιλοξενηθούν σε ασφαλή μέρη.

Αρκετοί ήταν οι μαθητές που εγκλωβίστηκαν για ώρες στα λεωφορεία του υπεραστικού ΚΤΕΛ μη μπορώντας να προσεγγίσουν τη Νότια πλευρά του νησιού προκειμένου να φτάσουν στα σπίτια τους.

Κερκ1Κερκ1
κερκ2κερκ2
κερκ3κερκ3

Φούσκωσε ποτάμι στα Νέα Στύρα Ευβοίας

Στη Νότια Εύβοια και ιδιαίτερα στα Νέα Στύρα έδειξε τα δόντια του ο Μπάλλος. Ήδη ένα ποτάμι το οποίο υπήρχε στην περιοχή έχει φουσκώσει, έχει πλημμυρίσει και δεκάδες σπίτια έχουν γεμίσει νερό.

Προβλήματα και στη νότια Εύβοια

Σοβαρά προβλήματα με σπίτια να έχουν πλημμυρίσει  στη Νότια Εύβοια και συγκεκριμένα στην περιοχή των Στυρων σημειώθηκαν το απόγευμα από τη νεροποντή. Στους Τσακαίους αυτή τη στιγμή η Πυροσβεστική Υπηρεσία απεγκλώβισε  οικογένεια που κινδύνεψε όταν η οικία τους  πλημμύρισε. Σύμφωνα με πληροφορίες οι πλημμύρες είναι από τον κεντρικό ποταμό που φούσκωσε από την ποσότητα των νερών. Συνολικά έχουν πλημμυρίσει οχτώ σπίτια.

Δείτε τις εικόνες από το tvstar

tvstar1tvstar1
tvstar2tvstar2

Ισχυρή βροχόπτωση και στην Κεντρική Μακεδονία

Έντονες βροχοπτώσεις καταγράφονται ήδη σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, όπως και ισχυροί έως θυελλώδεις άνεμοι, ενώ στα ορεινά ήδη άρχισαν οι χιονοπτώσεις, οπότε συνιστάται σε όσους μετακινούνται ειδικά τις νυχτερινές ώρες και κυρίως στις περιοχές των χιονοδρομικών κέντρων να τηρούν τα όρια ταχύτητας και να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί.

thessaloniki-2thessaloniki-2

Ο «Μπάλλος» χτύπησε τη Χαλκιδική

Με ιδιαίτερη ένταση έπληξε την Χαλκιδική κακοκαιρία.

Σε ορμητικό χείμαρρο έχει μετατραπεί το ρέμα που υπάρχει στον παλιό δρόμο από Σταυρό για Ολυμπιάδα Χαλκιδικής, εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης που έφερε μαζί της ο “Μπάλλος”, η νέα κακοκαιρία που “χτυπά” τη χώρα μας.

Ο δρόμος είναι απροσπέλαστος και μηχανήματα του δήμου της περιοχής είναι επί ποδός προκειμένου να σταματήσουν τον χείμαρρο, έτσι ώστε το νερό να μην προλάβει να πάει στις κατοικίες που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το σημείο.

Thestival.gr Ρέμα μετατράπηκε σε χείμαρρο στην Ολυμπιάδα ΧαλκιδικήςThestival.gr Ρέμα μετατράπηκε σε χείμαρρο στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής
xeimarrosxeimarros

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη, για αύριο, τα σχολεία σε Χαλκιδική, Αττική και Εύβοια θα είναι κλειστά.



Πηγή