Μελίνα Μερκούρη: Σαν σήμερα γεννιέται η μεγαλύτερη star της Ελλάδας


Η Μελίνα Μερκούρη – ή η Μελίνα της Ελλάδας, γεννήθηκε ένα πρωινό που το ημερολόγιο έδειχνε 18 Οκτώβρη του 1920 στην Αθήνα, για να πετάξει μακριά στις 6 του Μάρτη του 1994 στο Μεμόριαλ της Αμερικής. Αυτό που μεσολάβησε ήταν ένα συναρπαστικό ταξίδι. Μία ζωή που θα μπορούσε να ήταν 100. 74 χρόνια που δεν μετρώνται σε χρόνια και αριθμούς, αλλά σε αγώνες, τραγούδια και μαγκιά. Μεγάλη μαγκιά.

Οι ατάκες φωτιά που συγκλόνισαν

Εκτός από σπουδαία ηθοποιός, καλλιτέχνης και πολιτικός, η Μελίνα Μερκούρη ήταν μία γυναίκα με άσβεστο πάθος και έρωτα, προς του άνδρες που αγάπησε, την Ελλάδα και την ίδια τη ζωή. Αγαπούσε πολύ και βαθιά και όλα αυτά τα αποτύπωνε σε ατάκες, δημόσια. Ατάκες που ακόμα και σήμερα μένουν αλησμόνητες.

«Δεν προσποιήθηκα. Η προσποίηση για μένα είναι κάτι χυδαίο. Απλά και μόνο μίλησα όπως ήθελα. Χωρίς να υπολογίσω τίποτα και κανέναν»

«Είναι υπέροχο πράγμα να μπορείς να αγαπάς. Είναι πράγμα θείο»

«Νομίζω ότι φοβόμουν την αρρώστια, αλλά τελικά φοβομουν την στιγμή που δεν θα με αγαπούν πια»

«Την επιτυχία δεν την αισθάνθηκαν σαν Υπουργός, την αισθάνθηκα σαν σταρ του Μπρόντγουει.»

«Η Γκάρμπο είναι το πλάσμα για το οποίο έγινα ηθοποιός»

Μελίνα Μερκούρη: Σαν σήμερα γεννιέται η μεγαλύτερη star της Ελλάδας | MELINA BANNER

Το συρτάκι στις Κάννες

Ήταν το 1960 , όταν η Μελίνα Μερκούρη πρωταγωνίστησε στην επική ταινία “Ποτέ την Κυριακή” σε σκηνοθεσία και σενάριο Ζυλ Ντασέν. Η ταινία έμεινε στην ιστορία για πολλούς λόγους, όμως το Όσκαρ που κέρδισε ο Χατζηδάκης είναι ο σημαντικότερος. Τότε το φιλμ ταξίδεψε στο Φεστιβάλ των Καννών, για να συμμετέχει στα βραβεία, με την Μελίνα να κερδίζει και να μοιράζεται το βραβείο πρώτου γυναικείου ρόλου με την Ζαν Μορό του Μοντεράτο Καντάμπιλε.

Το πάρτι που ακολούθησε έμεινε στην ιστορία με τους θρύλους που την ακολουθούν να είναι πολλοί. Οι δημοσιογράφοι το έλεγαν ξεκάθαρα και μετέφεραν εικόνες: Ο Ντασέν να χορεύει χασάπικο πάνω σε τραπέζι, o Γιώργοw Φούνταw να μαθαίνει ζεϊμπέκικο στη Χάγια Χαραρίτ, η Μπέτσι Μπλερ να ακολουθεί στο τσα-τσα το Μάνο Χατζιδάκι, ο Γιώργος Ζαμπέτας να παίζει και τον κόσμο να κινείται σε ρυθμούς “συρτάκι”. Η Μελίνα Μερκούρη δίδασκε στους ξένους πώς να σπάνε πιάτα και ποτήρια και μάγευε τους πάντες με τη γοητεία της. Με δύο λόγια, όλη η Ευρώπη μιλούσε μετά από λίγο για την Ελληνίδα Θεά που σαγήνευσε.

O μεγάλος αγώνας για την επιστροφή των Μαρμάρων στην Αθήνα

Η Μελίνα έφυγε με έναν μεγάλο καημό. Οραματιζόταν την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο. Η εκστρατεία θα ξεκίναγε από εκείνη,τον Ιούλιο του 1982 από το μακρινό Μεξικό. «Πρέπει να καταλάβετε τι σημαίνουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα για μας», δήλωνε. «Είναι το καμάρι μας. Είναι οι θυσίες μας. Είναι το υπέρτατο σύμβολο ευγένειας. Είναι φόρος τιμής στη δημοκρατική φιλοσοφία. Είναι η φιλοδοξία και το όνομά μας. Είναι η ουσία της ελληνικότητάς μας». Και τόνιζε: «Αν με ρωτήσετε εάν θα ζω όταν τα Γλυπτά του Παρθενώνα επιστρέψουν στην Ελλάδα, σας λέω πως ναι, θα ζω. Αλλά κι αν ακόμη δεν ζω πια, θα ξαναγεννηθώ».

Προκειμένου να υποβοηθηθεί το αίτημα της επιστροφής των Γλυπτών, το 1989 προκήρυξε διαγωνισμό για την κατασκευή ενός νέου Μουσείου της Ακρόπολης, δίνοντας παράλληλα έμφαση στις εργασίες αναστήλωσης της Ακρόπολης αλλά και στη διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Μελίνα Μερκούρη: Σαν σήμερα γεννιέται η μεγαλύτερη star της Ελλάδας | melina merkoyriΜελίνα Μερκούρη: Σαν σήμερα γεννιέται η μεγαλύτερη star της Ελλάδας | melina merkoyri

Το τσιγάρο στο στόμα ως το τέλος

Η Μελίνα είχε εθισμό, λατρεία και έρωτα στο τσιγάρο και η ίδια συνήθιζε να λέει ότι το τσιγάρο της χάρισε χιλιάδες ευχάριστες στιγμές, ωστόσο, πολλοί ήταν εκείνοι που θεωρούσαν πως δεν άρμοζε σε μία γυναίκα να καπνίζει ή πως το τσιγάρο της αφαιρούσε ποιότητα και κομψότητα. «Παραλίγο να με λιντσάρουν επειδή κάπνιζα», είχε πει σε συνέντευξή της και λίγο αργότερα ζήτησε συγγνώμη και άναψε τσιγάρο μπροστά στην κάμερα, λέγοντας πως δεν μπορούσε να κρατηθεί. Δεν κρατήθηκε ποτέ μακριά του, μέχρι το τέλος.

Σαν σήμερα η ατίθαση Μελίνα γεννιόταν, για να μη φύγει ποτέ τελικά. Υποσχέθηκε πως θα επιστρέψει μαζί με τα Μάρμαρα στην αγαπημένη της Ελλάδα. Όμως πως να επιστρέψεις κάπου, αν δεν έφυγες ποτέ;



Πηγή