«Ανοιχτή κοινωνία, θωρακισμένο ΕΣΥ» – Κατηγορηματικό «όχι» στο lockdown


«Στόχος να παραμείνουν ανοικτές και πλήρως λειτουργικές η κοινωνία, η εκπαίδευση και η οικονομία», υπογράμμισε ο Γιάννης Οικονόμου.

Σαφές μήνυμα για ανοιχτή οικονομία και κοινωνία εξέπεμψε εκ νέου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας για τα σενάρια που θέλουν τη χώρα να βρίσκεται μία «ανάσα» από το lockdown.

«Η κυβέρνηση έχει χαράξει μια στρατηγική για την ανάσχεση της πανδημίας, με στόχο: Να παραμείνουν ανοικτές και πλήρως λειτουργικές η κοινωνία, η εκπαίδευση και η οικονομία, να ελεγχθεί κατά το μάλλον η διασπορά του ιού και να περιοριστούν οι ανθρώπινες απώλειες. Απώλειες που θα ήταν σαφώς λιγότερες εάν είχε μεγιστοποιηθεί το ποσοστό εμβολιασμού», σημείωσε o Γιάννης Οικονόμου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Πέμπτη.

Ο ίδιος παρουσίασε κατευθύνσεις στις οποίες κινείται η στρατηγική της κυβέρνησης.

Πρώτον, δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο επιβολής καινούριου lockdown. Δεύτερον, καταβάλλεται συνεχής προσπάθεια για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης τόσο με την πρώτη όσο και με την τρίτη την αναμνηστική δόση. Τρίτον ενισχύεται συνεχώς το ΕΣΥ και τέταρτον συνεχίζονται σε όλη τη χώρα εντατικοί έλεγχοι για την εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων.

Όπως τόνισε από σήμερα προστίθενται στη μάχη τα μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία θα χορηγούνται με βάση συγκεκριμένα πρωτόκολλα. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι δεν είναι πανάκεια, δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τον εμβολιασμό.

Στην πορεία, αναφέρθηκε στην επιστολή του πρωθυπουργού στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με την οποία προτείνει την πραγματοποίηση της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, ως προϋπόθεση ισχύος για τους άνω των 60 ετών του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού (EU DCC) για ταξίδια εντός της Ε.Ε.

«Έχουμε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο μέτρων για τον τρόπο που κινούνται οι ανεμβολίαστοι και συστάσεις για τη συμπεριφορά όλων των πολιτών. Συνεχίζουμε χωρίς να έχουμε στον ορίζοντα την προοπτική του lockdown», τόνισε ο κ. Οικονόμου.

«Ούτε lockdown θα γίνει ούτε το ΕΣΥ θα καταρρεύσει. Ο κ. Τσίπρας μοιάζει να εύχεται ένα νέο lockdown χωρίς να το εισηγείται πραγματικά. Έχει κάτι συγκεκριμένο να προτείνει;», ανέφερε χαρακτηριστικά απαντώντας σε σχετική ερώτηση και συνέχισε λέγοντας: «Είναι ο μόνος πολιτικός αρχηγός που κάνει αντιπολίτευση με τον κορωνοϊό. Μιλά συνεχώς για πράγματα χωρίς να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα. Δεν βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Βρισκόμαστε σε περίοδο μάχης».

Σε ερώτηση αναφορικά με την αντίθεση των υγειονομικών στην αναστολή των χειρουργείων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει οδηγία της κυβέρνησης για αναστολή χειρουργείων σε κανένα ποσοστό».

«Δίνουμε μεγάλη μάχη το ΕΣΥ να κρατηθεί όρθιο και να παίξει τον ρόλο του», επεσήμανε.



Πηγή