Δυνατή ανοσία και τρεις μήνες μετά με την αναμνηστική δόση


Η σημασία της τρίτης δόσης και η έγκαιρη επίσκεψη στο γιατρό με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων βρέθηκαν μεταξύ άλλων στο επίκεντρο της σημερινής ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 6.565 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 78 επιπλέον θανάτους, ενώ οι διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 621.

Αυτή την ώρα πραγματοποιείται η ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα, την καθηγήτρια παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου και τον επίκουρο καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Γκίκα Μαγιορκίνη.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Πηγαίνουμε έγκαιρα στο γιατρό αν έχουμε συμπτώματα. Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, οι ασθενείς πηγαίνουν αργά και είναι δύσκολο να γίνουν καλά».

Από την πλευρά της, η κα Παπαευαγγέλου είπε:  «Τα ενεργά κρούσματα είναι 54.000. Με τη μεγάλη διασπορά που έχουμε στην κοινότητα, η πίεση στο ΕΣΥ θα συνεχιστεί για τις επόμενες εβδομάδες».

«Η πληρότητα των ΜΕΘ είναι στο 88% μετά από αύξηση των κλινών. Από το τέλος του Οκτωβρίου μέχρι σήμερα έχουν γίνει 1,2 εκατ. εμβολισμοί. 320.000 συνάνθρωποι μας έκαναν την πρώτη δόση», συνέχισε. 

Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας θα συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες.

Τις τελευταίες δέκα ημέρες έχει ανακοπεί η ανοδική τάση της πανδημίας, όπως ανέφερε.

Παράλληλα, «μονοδρομο» χαρακτήρισε τον εμβολιασμό.

«Μέχρι σήμερα έχουν γίνει ποαγκοσμίως πάνω από 7,5 δισ. δόσεις του εμβολίου. Το εμβόλιο δεν είναι καινούργιο, ούτε πειραματικό. Ακόμα και για την τρίτη δόση έχουμε πολλά δεδομένα. Είναι ασφαλής» τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου.

Στη συνέχεια τόνισε ότι τρεις μήνες μετά τον εμβολιασμό με την τρίτη δόση, τα αντισώματα παραμένουν αυξημένα.

Μετά από ερώτηση που δέχθηκε, η Μίνα Γκάγκα υπογράμμισε πως η Covid-19 απειλεί κυρίως τους ανεμβολίαστους.

«Το 72% του ενήλικου πληθυσμού είναι εμβολιασμένο και το 81% που είναι στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Οι ανεμβολίαστοι απειλούνται από νόσο και θάνατο. Τα μέτρα αξιολογούνται καθημερινά» τόνισε χαρακτηριστικά. 

Στη συνέχεια, σε ερώτηση για το ΕΣΥ, τόνισε ότι: «Πάντα προτάσσεται ο άνθρωπος που κινδυνεύει η ζωή του ανεξάρτητα αν είναι από τον κορονοϊό ή όχι».



Πηγή