«She’s gone»: Τα ρούχα της – μήνυμα για μια ζωή δίχως εκφοβισμό!


Ρούχα – «μάρτυρες» δολοφονημένων γυναικών από όλο τον κόσμο στην έκθεση «She’s gone», σε μία περίοδο όπου οι γυναικοκτονίες «θερίζουν», αποδεικνύοντας το «μαύρο» πρόσωπο κοινωνιών με παθογένειες χρόνων

Ρούχα που «μιλούν», ρούχα που «φωνάζουν». Καθένα «γράφει» τη συγκλονιστική ιστορία γυναικών από όλο τον κόσμο, που άφησαν τα άψυχα σώματά τους στα χέρια των δολοφόνων τους. Φιλοξενούνται στην έκθεση «She’s gone», τα εγκαίνια της οποίας γίνονται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης σήμερα, Πέμπτη, Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Πρόκειται για μία διαμαρτυρία ενάντια στο παγκόσμιο φαινόμενο της γυναικτονίας. Θύματα με θύτες συζύγους, συντρόφους, μέλη της οικογένειάς τους, αγνώστους. Τα ρούχα τους εκπέμπουν ηχηρό μήνυμα επαγρύπνησης, ενεργοποίησης, ανάληψης δράσης. Μεταξύ αυτών και της Ελένης Τοπαλούδη, που βρήκε φρικτό θάνατο στη Ρόδο το 2018.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Vradini.gr», στα εγκαίνια θα δώσει το «παρών» ο θείος της Ελένης, ως εκπρόσωπος της οικογένειας.

Η έκθεση αποτελεί συνδιοργάνωση της πρεσβείας του Ισραήλ στην Ελλάδα και του Ιδρύματος. Η «διαδρομή» της ξεκίνησε από το Ισραήλ, κάνει τον γύρο του κόσμου και θα ολοκληρωθεί στις ΗΠΑ το 2022.

Η πρεσβεία του Ισραήλ αναφέρει ότι η έκθεση γίνεται για να «οικοδομηθεί» εντός και εκτός οικογένειας ένα περιβάλλον, όπου οι γυναίκες θα προστατεύονται, θα έχουν ίσα δικαιώματα με τους άνδρες και θα ζουν δίχως εκφοβισμό.

Δημιουργοί του έργου είναι οι Ισραηλινοί Κέρεν Γκολντστάιν, σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ και ακτιβίστρια κατά της έμφυλης βίας και ο σχεδιαστής Άντι Λέβι.

«Μάρτυρας» ανατριχιαστικών ιστοριών

Ένα πράσινο μπλουζάκι, ένα μακρύ κεντημένο φόρεμα και πολλά ακόμα ρούχα γίνονται «μάρτυρες» ανατριχιαστικών ιστοριών. Εκφράζουν τα βάσανα, τα όνειρα και τις ελπίδες των γυναικών, που έχασαν τη ζωή τους τόσο απότομα και τόσο άδικα.

Σε κάθε ρούχο είναι τοποθετημένη μία μικρή ετικέτα με το όνομα της γυναίκας, τον τόπο, την ημερομηνία, τον τρόπο και το όργανο με το οποίο τελέστηκε η δολοφονία της.

Επίσης, στο καρτελάκι αναγράφεται η ποινή του δικαστηρίου που επιβλήθηκε στον δράστη, στις περιπτώσεις εκείνες που έχει διαλευκανθεί η δολοφονία.

Ανάμεσα στα εκθέματα είναι και τα ρούχα της Ελένης Τοπαλούδη, προσφορά της οικογένειάς της, με τη συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.

Ο λόγος για ένα μαύρο παντελόνι, ένα μαύρο σακάκι και ένα λευκό πουκάμισο. Οι γονείς της άτυχης κοπέλας έδωσαν, επίσης, ένα κρεμαστό που κοσμούσε τον λαιμό της.

«She's gone»: Τα ρούχα της - μήνυμα για μια ζωή δίχως εκφοβισμό! | 1 15

Σκοπός να ενωθούν όλοι για άμεση δράση

Στο ηχητικό μέρος της έκθεσης ακούγονται νανουρίσματα, τα οποία τραγουδούν γυναίκες σε διάφορες γλώσσες, όπως ελληνικά, εβραϊκά, αραβικά, περσικά και γερμανικά, γεγονός, που σε συνδυασμό με τα εκθέματα, δημιουργεί στον επισκέπτη ένα αίσθημα συγκίνησης και προβληματισμού.

Η έκθεση θα έχει διάρκεια από τις 26 Νοεμβρίου μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου, με την είσοδο να είναι ελεύθερη για το κοινό από τις 18:00 μέχρι τις 22:00.

Λίγες ώρες πριν τα εγκαίνια θα δοθεί ημερίδα με θέμα «Έμφυλη Βία και Γυναικοκτονία», σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.

Σκοπός του εγχειρήματος είναι το τέλος της έκθεσης να δοθεί στις 25 Νοεμβρίου του χρόνου στο κτίριο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και άπαντες να ενωθούν με αλληλεγγύη για άμεση δράση.

Το 2021, η Ελλάδα δοκιμάστηκε έντονα από τις γυναικοκτονίες, ενώ, πλέον, ευχή όλων είναι να μην υπάρξουν άλλα θύματα και να δοθεί τέλος στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.

«She's gone»: Τα ρούχα της - μήνυμα για μια ζωή δίχως εκφοβισμό! | 2 9
«She's gone»: Τα ρούχα της - μήνυμα για μια ζωή δίχως εκφοβισμό! | 3 6
«She's gone»: Τα ρούχα της - μήνυμα για μια ζωή δίχως εκφοβισμό! | 4 2
«She's gone»: Τα ρούχα της - μήνυμα για μια ζωή δίχως εκφοβισμό! | 5



Πηγή