Πιο μεταδοτική και από τη «Δ» – Τι γίνεται με τη μετάλλαξη της Μποτσουάνα εξαιτίας της οποίας σφράγισε τις «πόρτες» της η Βρετανία


Ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας εξέφρασε ανησυχία ότι τα εμβόλια ενδέχεται να είναι λιγότερο αποτελεσματικά έναντι της νέας παραλλαγής.

Παγκόσμια ανησυχία προκαλεί το νέο στέλεχος του κορωνοϊού, που ταυτοποιήθηκε στη Μποτσουάνα και περιλαμβάνει 32 παραλλαγές, με τη Βρετανία να κόβει τις πτήσεις από 6 αφρικανικές χώρες.

Η συγκεκριμένη παραλλαγή δημιουργεί προβληματισμό στους Βρετανούς επιστήμονες, με τον υπουργό Υγείας της χώρας Σατζίντ Τζάβιντ να τονίζει: «Η UKHSA ερευνά τη νέα παραλλαγή. Χρειάζονται περισσότερα δεδομένα, αλλά παίρνουμε προφυλάξεις τώρα».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Από αύριο το μεσημέρι, έξι αφρικανικές χώρες θα προστεθούν στον κατάλογο. Οι πτήσεις θα απαγορευτούν προσωρινά και οι Βρετανοί ταξιδιώτες (από αυτές) θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα».

Οι εν λόγω χώρες είναι η Νότια Αφρική, η Ναμίμπια, το Λεσότο, η Εσουατίνι (πρώην Σουαζιλάνδη), η Ζιμπάμπουε και η Μποτσουάνα.

Ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας εξέφρασε την ανησυχία ότι τα εμβόλια ενδέχεται να είναι λιγότερο αποτελεσματικά απέναντι της νέας παραλλαγής.

«Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι υπάρχει σημαντικός αριθμός μεταλλάξεων, ίσως διπλάσιος από τις μεταλλάξεις που έχουμε δει στην παραλλαγή Δέλτα. Και αυτό θα υποδήλωνε ότι μπορεί να είναι πιο μεταδοτική και ότι τα εμβόλια που έχουμε σήμερα ίσως να είναι λιγότερο αποτελεσματικά», τόνισε.

Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε ότι η παραλλαγή αυτή, η αποκαλούμενη B.1.1.529, φέρει μια πρωτεΐνη ακίδα που είναι πολύ διαφορετική από εκείνη του αρχικού στελέχους του κορωνοϊού, πάνω στο οποίο βασίστηκαν τα εμβόλια.

Συγκεκριμένα, η παραλλαγή έχει μεταλλάξεις που είναι πιθανόν να μην αναγνωρίζονται από τα αντισώματα που παράγονται από τις προηγούμενες μολύνσεις και από τον εμβολιασμό.



Πηγή