Σαφάρι ελέγχων, «τσουνάμι» e-διασταυρώσεων, αυτόματη είσπραξη χρεών κατά της φοροδιαφυγής


Όπως προκύπτει από το αναθεωρημένο επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ, έως το τέλος του μηνός θα ενεργοποιηθεί το σύστημα Eispraxis.

Σε μπαράζ ελέγχων για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και την αύξηση της εισπραξιμότητας και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής θα προχωρήσει το 2022 η ΑΑΔΕ, ενώ παράλληλα θα είναι εξονυχιστικές οι ηλεκτρονικές διασταυρώσεις για τον εντοπισμό αυτών που έχουν καταστρατηγήσει τις διατάξεις για τη χορήγηση οικονομικών ενισχύσεων στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας.

Ταυτόχρονα θα πραγματοποιηθεί και ένα «τσουνάμι» διασταυρώσεων, επίσης ηλεκτρονικών, με στόχο τον εντοπισμό περιπτώσεων απόκρυψης φορολογητέας ύλης και αποφυγής πληρωμής φόρων, ενώ θα επεκταθούν οι αυτόματες κατασχέσεις για χρέη στην εφορία.

Όπως προκύπτει από το αναθεωρημένο επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ, έως το τέλος του μηνός θα ενεργοποιηθεί το σύστημα Eispraxis, που θα επιτρέπει την αυτόματη είσπραξη των χρεών, καθώς θα σκιαγραφεί το προφίλ του κάθε οφειλέτη αντλώντας πληροφορίες για τα εισοδήματα και την περιουσιακή του κατάσταση από το Taxis, το Taxisnet, το Icisnet και το Elenxis. Παράλληλα, θα αντλεί στοιχεία από τρίτους, όπως Κτηματολόγιο και ΓΕΜΗ, αλλά και από τις φορολογικές διοικήσεις των κρατών- μελών της Ε.Ε. Έτσι, η  ΑΑΔΕ θα γνωρίζει ανά πάσα στιγμή ποιες είναι οι πραγματικές δυνατότητες πληρωμής, ώστε να προχωρούν ταχύτερα και πιο στοχευμένα οι κατασχέσεις σε όσους δεν ρυθμίζουν τα χρέη τους.

Στο νέο επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπεται και ο εφοδιασμός των ελεγκτών με tablets, προκειμένου να έχουν άμεση πρόσβαση στο προφίλ των ελεγχόμενων στους επιτόπιους ελέγχους, εκδίδοντας αυτόματα σημείωμα με τα αποτελέσματα.

Ενδεικτικά, προβλέπεται: 

   -Η διενέργεια τουλάχιστον 700 ελέγχων σε τυχαίο δείγμα άμεσων  επιστροφών φόρων.

   -Η διασταύρωση για τον εντοπισμό ενδείξεων διαφορών μεταξύ συνολικών ετήσιων εκροών δηλώσεων ΦΠΑ με τα δηλωθέντα εισοδήματα δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2019.

  – Η διασταύρωση σε ποσοστό τουλάχιστον 10% επί του συνόλου των εισερχομένων πληροφοριών από αλλοδαπές αρχές με τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για το 2015 και για το 2016.

   -Η διενέργεια τουλάχιστον 7.200 τελωνειακών ελέγχων με τη χρήση αυτοκινούμενων συστημάτων ελέγχου X-RAY.

   -Η διαπίστωση τουλάχιστον 30% παραβατικότητας στους ελέγχους από  τη Θαλάσσια Ομάδα Ελέγχου.

   -Ο έλεγχος ποιότητας επιφανειακών υδάτων της χώρας (ποτάμια, λίμνες, παράκτια ύδατα).

   -Η διεκπεραίωση του 100% των εισερχόμενων υποθέσεων ναρκωτικών, που έχουν χαρακτηριστεί επείγουσες από τις Ανακριτικές Αρχές, εντός τριμήνου (εκτός των περιπτώσεων τελωνειακών και ειδικών υποθέσεων, π.χ. ΣΔΟΕ, όπου συμφωνείται μικρότερος χρόνος).

   -Η ολοκλήρωση της ανάπτυξης στο ELENXIS των φορολογιών για το περιβαλλοντικό τέλος πλαστικής σακούλας, το ετήσιο τέλος χώρου καπνιζόντων, το τέλος συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας, το τέλος  συνδρομητικής τηλεόρασης και τον φόρο διαμονής σε ξενοδοχεία/ ενοικιαζόμενα δωμάτια.

   -Η επέκταση του εύρους των ηλεκτρονικών κατασχέσεων και η περαιτέρω αυτοματοποίησή τους (συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτρονικής άρσης και του περιορισμού κατασχέσεων).

   -Η εφαρμογή κινητών συσκευών για σάρωση πινακίδων κυκλοφορίας και έλεγχο ακινησίας.

   -Η ανάπτυξη συστήματος αξιοποίησης καταγγελιών και πληροφοριών.

Στο επιχειρησιακό σχέδιο περιλαμβάνονται και οι νέες ψηφιακές υπηρεσίες που θα τεθούν σε εφαρμογή. Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, για πρώτη φορά θα υπάρχει η δυνατότητα ψηφιακής έκδοσης φορολογικής ενημερότητας με αυτόματη παρακράτηση των οφειλών, αλλά και ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων φόρου κληρονομιάς. Τέλος, στις καινοτομίες περιλαμβάνεται και η δυνατότητα στους φορολογούμενους να πληρώνουν φόρους και τέλη με κάρτες εξωτερικού.



Πηγή