Γ. Οικονόμου: Η υποχρεωτικότητα είναι το έσχατο εργαλείο για να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη


«Φαίνεται ότι υπάρχει μία ανταπόκριση πολύ ικανοποιητική», υπογράμμισε για τους εμβολιασμούς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σαν έσχατο εργαλείο, που έχει κανείς στα χέρια του για να αυξήσει την εμβολιαστική κάλυψη, χαρακτήρισε την υποχρεωτικότητα ο Γιάννης Οικονόμου.

Για την ακρίβεια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 ότι «η υποχρεωτικότητα είναι το έσχατο, το τελευταίο εργαλείο που έχει κανείς στα χέρια του για να αυξήσει την εμβολιαστική κάλυψη. Ο πρωθυπουργός πήρε αυτή την πολύ γενναία και επιβεβλημένη απόφαση, σε ό,τι αφορά τους συμπολίτες μας από 60 ετών και πάνω.

Φαίνεται ότι υπάρχει μία ανταπόκριση πολύ ικανοποιητική. Από την ώρα που ανακοινώθηκε η υποχρεωτικότητα μέχρι σήμερα, έχουμε 50.000 νέα ραντεβού. Έχουμε, δηλαδή, περίπου το 10% εκείνων που ήταν ανεμβολίαστοι σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, να έχουν σπεύσει να κλείσουν το ραντεβού της πρώτης δόσης».

Παράλληλα, ο ίδιος τόνισε ότι με την υποχρεωτικότητα υπάρχει η απόφαση να ανοίξει η αναμνηστική, η τρίτη δόση, τρεις μήνες μετά το δεύτερο εμβόλιο.

«Συνεχίζουμε με όλους τους τρόπους την προσπάθεια για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης. Σε ολόκληρο τον κόσμο έχει ανοίξει μια συζήτηση για το πώς θα προσαρμόσουν τα κράτη τον τρόπο, με τον οποίο αντιμετωπίζουν τον κορωνοϊό, ενόψει και της μετάλλαξης «Όμικρον», που εν πολλοίς ακόμη παραμένει αχαρτογράφητη. Η κατάσταση είναι δυναμική. Ό,τι πρέπει να γίνει για να φτάσουμε στο ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης που πρέπει, η Κυβέρνησή μας θα το κάνει και θα το κάνει έγκαιρα, όπως πρώτη και έγκαιρα πήρε μια σειρά από μέτρα. Θυμίζω το «πράσινο» πιστοποιητικό, το άνοιγμα της τρίτης δόσης για όλους, την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για τους συμπολίτες μας άνω των 60», υπογράμμισε.

Ο κ. Οικονόμου δήλωσε ότι πρόσφατα το ΣτΕ αποφάσισε για τη συνταγματικότητα του μέτρου για την ΕΜΑΚ και τους υγειονομικούς.

«Η συζήτηση περί συνταγματικότητας είναι πολύ σοβαρή. Έγκριτοι επιστήμονες έχουν τοποθετηθεί δημόσια και υπάρχουν οι αποφάσεις των Δικαστηρίων. Πέραν όμως της συνταγματικότητας, υπάρχει η πιο σημαντική διάσταση. Το μέτρο δεν είναι ούτε τιμωρητικό, ούτε εισπρακτικό. Δεν παίρνουμε το μέτρο για να μπουν τα 100 ευρώ, από τους ανεμβολίαστους στον κρατικό κορβανά.

Δεν είναι αυτός ο στόχος. Δεν θέλουμε να τους τιμωρήσουμε. Στόχος είναι να ασκήσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πίεση, για να αξιοποιήσει ο καθένας το προνόμιο αυτό της επιστήμης, να θωρακιστεί, να σώσει τη ζωή του, αλλά και να αποκλιμακωθεί η πίεση στο Σύστημα Υγείας. Προφανώς, η υποχρεωτικότητα πρέπει να έχει ένα αντίτιμο, για να είναι υποχρεωτικότητα. Όμως, μακάρι να μην χρειαστεί να επιβληθεί ούτε ένα πρόστιμο», τόνισε.



Πηγή