Με αναδρομική ισχύ οι άδειες ειδικού σκοπού για εργαζόμενους γονείς με παιδιά που νοσούν


Τι θα προβλέπει η νέα ρύθμιση, που αναμένεται να κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα

Με αναδρομική ισχύ αναμένεται να κατατεθεί εντός των ημερών η νέα νομοθετική ρύθμιση για τις άδειες ειδικού σκοπού των γονέων των οποίων τα παιδιά τους νοσούν με κορωνοϊό.

Η απόφαση περί αναδρομικής ισχύος έχει ληφθεί, προκειμένου να καλυφθούν και οι εργαζόμενοι γονείς, που αναγκάστηκαν να μείνουν στο σπίτι, καθώς νόσησαν τα παιδιά τους, με την επανέναρξη των σχολείων.

Να σημειωθεί ότι οι ημέρες της άδειας θα προσαρμόζονται στα νέα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ, με βάση τα οποία προβλέπεται καραντίνα 5 ημερών.

Ουσιαστικά, πρόκειται για επικαιροποίηση του νομοθετικού πλαισίου, που υπάρχει από το 2020, και στο οποίο προστίθεται η δυνατότητα λήψης άδειας ειδικού σκοπού λόγω νόσησης του τέκνου και όχι μόνο λόγω προσωρινής αναστολής λειτουργίας των μονάδων παροχής φροντίδας ή εκπαίδευσης που είναι εγγεγραμμένα ή φοιτούν τα τέκνα των εργαζόμενων γονέων. Σε περίπτωση, δε, αναστολής, το νέο πλαίσιο θα ξεκαθαρίζει ότι η άδεια θα χορηγείται για όλο το διάστημα που οι δομές θα είναι κλειστές. 

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος ορίζει ως προϋποθέσεις για τη λήψη της άδειας ειδικού σκοπού:

α) Οι εργαζόμενοι να είναι γονείς παιδιών τα οποία φοιτούν σε σχολικές μονάδες υποχρεωτικής εκπαίδευσης όχι όμως και στο Λύκειο, είναι εγγεγραμμένα σε βρεφονηπιακούς/παιδικούς σταθμούς, σε ειδικά σχολεία ή σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας των συγκεκριμένων παιδιών.

β) Να πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις για λήψη ετήσιας κανονικής άδειας τουλάχιστον έξι ημερών στην εξαήμερη εργασία και πέντε ημερών στην πενθήμερη (δηλαδή, να εργάζονται για περίπου τρεις μήνες στην επιχείρηση).

Σε περίπτωση διαζυγίου ή διάστασης γονέων, την άδεια ειδικού σκοπού λαμβάνει ο γονέας που έχει την επιμέλεια του παιδιού (εκτός αν συμφωνήσουν διαφορετικά οι γονείς με κοινή υπεύθυνη δήλωσή τους). Αν εργάζεται μόνο ο ένας γονέας, δεν μπορεί να κάνει χρήση της άδειας παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως η φροντίδα ατόμων με αναπηρία.



Πηγή