Την Κυριακή κρίνεται η τύχη Τζόκοβιτς


Ο υπουργός Μετανάστευσης της Αυστραλίας ακύρωσε εκ νέου τη βίζα του Σέρβου τενίστα, ο οποίος και άσκησε έφεση

Την ερχόμενη Κυριακή θα κριθεί εν τέλει η τύχη του Νόβακ Τζόκοβιτς, αφού θα εκδικαστεί η έφεση που άσκησαν οι δικηγόροι του, μετά την απόφαση του υπουργού Μετανάστευσης της χώρας να ακυρώσει τη βίζα του για δεύτερη φορά.

Η υπόθεση οδηγήθηκε ενώπιον του δικαστή Άντονι Κέλι, που είχε δικαιώσει προ ημερών τον Σέρβο τενίστα στη διεθνή κατάταξη. Ειδικότερα, οι δικηγόροι ζήτησαν από το δικαστήριο να απαγορεύσει την απέλαση του Σέρβου τενίστα από την Αυστραλία, ενώ ο συνήγορός του Νικ Γουντ τόνισε ότι η νομική ομάδα του Νόλε θα κάνει «αίτηση διόρθωσης», μια διαταγή που απαγορεύει την απέλαση του τενίστα και την υποχρεωτική του κράτηση σε κέντρο μεταναστών. Ο ίδιος είπε στον δικαστή Κέλι ότι η νομική του ομάδα μπορεί να καταθέσει την αίτηση απόψε, καθώς «ο χρόνος είναι πολύτιμος», δοθέντος του ότι το Australian Open αρχίζει τη Δευτέρα.

Ο συνήγορος του Τζόκοβιτς τόνισε ότι η απόφαση του υπουργού Μετανάστευσης Άλεξ Χοκ, να ακυρώσει τη βίζα του 34χρονου Σέρβου έχει να κάνει με το σκεπτικό ότι η παρουσία του στην Αυστραλία θα ενδυναμώσει το αντιεμβολιαστικό συναίσθημα.

Πρόσθεσε ότι ο υπουργός βάσισε την κίνηση του σε ένα σχόλιο του Τζόκοβιτς που είχε γίνει το 2020 και χαρακτήρισε το σκεπτικό «προφανώς παράλογο».

Ο κ. Γουντ ζήτησε από τον δικαστή Κέλι να ορίσει για την Κυριακή την ακρόαση και να ληφθεί η απόφαση καθώς την Δευτέρα αρχίζει το Australian Open. Μέχρι τότε, ο Τζόκοβιτς δεν θα τεθεί υπό κράτηση.

Ο νομικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Στήβεν Λόιντ, εξέφρασε την πρόθεση να τεθούν ερωτήσεις στον Τζόκοβιτς το πρωί Σαββάτου από εκπροσώπους της μεταναστευτικής πολιτικής και κατόπιν να τεθεί υπό κράτηση.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει στην άμεση απέλαση, βεβαιώνοντας ότι θα επιτραπεί στον Τζόκοβιτς να μεταβεί στο γραφείο των συνηγόρων του, υπό τη συνοδεία των αρχών της συνοριοφυλακής, ενόψει της κυριακάτικης διαδικασίας.

Είπε ακόμα ότι ο 34χρονος Σέρβος θα επιστρέψει το απόγευμα του Σαββάτου στο κέντρο κράτησης όπου και θα διανυκτερεύσει.

Ο συνήγορος του Τζόκοβιτς είπε ότι είναι νόμιμο να τεθεί υπό κράτηση, ωστόσο προειδοποίησε για το «μιντιακό τσίρκο» που θα στηθεί.

Από τη μεριά του, ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Σκοτ Μόρισον, σχολιάζοντας την απόφαση ακύρωσης της βίζας, την συνέδεσε με τη «σκληρή πολιτική προστασίας των συνόρων» της χώρας και το σχέδιο να «κρατήσουμε τους Αυστραλούς ασφαλείς» στο πλαίσιο της πανδημίας.

«Κατανοώ ότι μετά από προσεκτική εξέταση, ο υπουργός ακύρωσε την βίζα του κ. Τζόκοβιτς για λόγους υγείας και καλής τάξης, στη βάση ότι αυτό ήταν προς το δημόσιο συμφέρον. Αυτή η πανδημία ήταν απίστευτα δύσκολη για κάθε Αυστραλό, αλλά έχουμε μείνει μαζί και σώσαμε ζωές.

Μαζί πετύχαμε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας, ισχυρή οικονομία και τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στον κόσμο. Οι Αυστραλοί έχουν κάνει πολλές θυσίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας και δικαίως αναμένουν ότι το αποτέλεσμα αυτών των θυσιών θα προστατευθεί.

Αυτό κάνει ο υπουργός λαμβάνοντας αυτή την απόφαση. Οι αυστηρές πολιτικές προστασίας των συνόρων έχουν κρατήσει τους Αυστραλούς ασφαλείς, πριν από τον COVID και τώρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Λόγω των αναμενόμενων εν εξελίξει νομικών διαδικασιών, δεν θα προβώ σε κανένα περαιτέρω σχόλιο».

Από το γραφείο του Αυστραλού πρωθυπουργού εστάλη μήνυμα προς τους βουλευτές με τη σύσταση να αποφεύγουν δημόσιες τοποθετήσεις, τουλάχιστον για όσο εξελίσσεται η νομική διαδικασία.



Πηγή