Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη μάσκα KN95 – Για πόσο τη φοράμε, πότε την πετάμε


Μεταξύ άλλων, για να επαναχρησιμοποιηθεί με όσο πιο ασφαλή τρόπο γίνεται μια KN95, θα πρέπει να αποφεύγουμε να αγγίζουμε το εξωτερικό τμήμα της μάσκας όταν τη φοράμε

Μεγαλύτερη προστασία παρέχουν οι μάσκες KN95, για τις οποίες είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πόσο πρέπει να τις φοράμε και πότε τις πετάμε.

Το υλικό των μασκών τύπου Ν95/ΚΝ95 και η δυνατότητα φιλτραρίσματος «δεν θα υποβαθμιστούν, εκτός κι αν την κόψουμε ή ανοίξουμε τρύπες σε αυτήν» λέει στο CNN η Λίνσεϊ Μαρ, καθηγήτρια περιβαλλοντικής μηχανικής στο Virginia Tech. Όπως εξηγεί, για να πάψει να φιλτράρει σωματίδια θα πρέπει να παραμείνει κάποιος σε ένα πραγματικά ρυπασμένο περιβάλλον, για αρκετές ημέρες.

Πώς επαναχρησιμοποιούμε μια KN95

Στην πορεία του ρεπορτάζ του CNN, επισημαίνεται ότι για να επαναχρησιμοποιηθεί με όσο πιο ασφαλή τρόπο γίνεται μια KN95, θα πρέπει να αποφεύγουμε να αγγίζουμε το εξωτερικό τμήμα της μάσκας όταν τη φοράμε. Αντίθετα, προσθέτει η Μαρ, «πρέπει να τη χειριζόμαστε από τα άκρα ή τα λαστιχάκια. Αποφύγετε σίγουρα το τμήμα μπροστά από το σημείο απ’ όπου αναπνέουμε, δηλαδή μπροστά από τη μύτη και το στόμα».

Ακόμα και όταν χρησιμοποιούμε την ΚΝ95 σε κλειστό χώρο, όπως το μετρό, κατά τη Μαρ, «αυτές οι μάσκες είναι σχεδιασμένες ώστε να χειρίζονται μεγάλο φορτίο σωματιδίων και θα συνεχίσουν να δουλεύουν».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με δημοσίευμα της USA Today, και το CDC, για να χρησιμοποιηθεί ξανά μια μάσκα τύπου KN95 πρέπει να ακολουθηθούν τα παρακάτω βήματα:

  • Μετά τη χρήση της KN95, βγάλτε τη μάσκα και τοποθετήστε τη σε μια χάρτινη σακούλα , ώστε να «αναπνέει». Προσοχή: Μη χρησιμοποιήσετε πλαστική σακούλα.
  • Κλείστε τη σακούλα και αφήστε τη σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Πλύνετε καλά τα χέρια σας.
  • Αφήνουμε τη μάσκα στη σακούλα για διάστημα τριών – τεσσάρων ημερών, που θεωρείται αρκετό για να έχουν πεθάνει όλοι οι ιοί που βρίσκονταν σε αυτή.
  • Την 4η-5η μέρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά

Πότε απαγορεύεται η επαναχρησιμοποίηση

Παρά ταύτα, σε περίπτωση επαφής με κρούσμα αυτή η προσέγγιση πρέπει να αλλάξει.

«Αν εργαζόμουν σε ένα γραφείο φορώντας μια KN95 και ένας από το γραφείο έβγαινε θετικός στον ιό, τότε θα ήξερα ότι ήμουν καλά προστατευμένος. Αλλά αυτή τη μάσκα θα την πετούσα. Διότι αυτή η μάσκα έκανε τη δουλειά της παγιδεύοντας τον ιό και δεν θέλω να ρισκάρω να την έχω μαζί μου ή να την αγγίξω» λέει ο Έριν Μπρόματζ.

Και οι δυο ειδικοί υπογραμμίζουν ότι αν η μάσκα είναι εμφανώς υγρή, βρώμικη, τσαλακωμένη ή λυγίσει τότε θα πρέπει να αντικαθίσταται καθώς αυτές οι συνθήκες επηρεάζουν την αποτελεσματικότητά της.

«Όσο περισσότερο τη φοράτε, τόσο περισσότερο παγιδεύει υλικό. Αυτό σημαίνει ότι η ευκολία με την οποία αναπνέεις, η αντίσταση της μάσκας, σταδιακά μειώνεται. Ένας από τους πρώτους δείκτες που “μαρτυρούν” ότι πρέπει να αλλάξουμε μια μάσκα, ακόμα κι αν δείχνει σε καλή κατάσταση και καθαρή, είναι όταν γίνεται λίγο πιο δύσκολο το να αναπνεύσεις μέσα από αυτή. Φαίνεται να έχει πιο μεγάλη αντίσταση με κάθε αναπνοή» εξηγεί ο Μπρόματζ.Πηγή