Τι ισχύει για μετά την πενθήμερη απομόνωση


Όταν κάποιος βγαίνει θετικός σε τεστ και έχει συμπτώματα και μετά την 5η ημέρα, τότε η καραντίνα συνεχίζεται.

Πολλές απορίες έχουν προκύψει αναφορικά με το πότε διακόπτεται η πενθήμερη καραντίνα ενός κρούσματος κορωνοϊού, με τη Μίνα Γκάγκα να προβαίνει σε σχετικές διευκρινήσεις.

Ειδικότερα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας τόνισε σε συνέντευξή της ότι όταν κάποιος βγαίνει θετικός σε τεστ και έχει συμπτώματα και μετά την 5η ημέρα, τότε η καραντίνα συνεχίζεται.

Συγκεκριμένα, είπε: «Οι ειδικοί επιστήμονες μελέτησαν όλα τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα και έλαβαν υπόψη και τις σχετικές διεθνείς οδηγίες. Εφόσον κάποιος δεν έχει συμπτώματα ύστερα από 5 μέρες απομόνωσης, μπορεί να επιστρέψει στις δραστηριότητές του, φορώντας πάντα μάσκα υψηλής προστασίας.

Οι επιστήμονες έχουν εξηγήσει επανειλημμένα ότι χωρίς συμπτώματα και με μάσκα είναι εξαιρετικά χαμηλή έως μηδενική η πιθανότητα να μεταδώσει κάποιος τον ιό».

Ενώ πρόσθεσε: «Eφόσον παρουσιάζονται βαριά συμπτώματα ή πυρετός ο οποίος επιμένει και μετά την 5η ημέρα, προφανώς ο ασθενής θα πρέπει να συνεχίσει την καραντίνα, για να προστατεύσει πρωτίστως τον εαυτό του».



Πηγή