Ήπειρος: Από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου… Προκλητικές απευθείας αναθέσεις σε δασολόγο!

 Του Κώστα Δ Καλτσή

Η σύγχρονη μάστιγα της Ηπείρου φέρει το μαγικό όνομα …«απευθείας αναθέσεις», με πρωταγωνιστή τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξ. Καχριμάνη, που επιλέγει συγκεκριμένους και φίλους του, κάνοντας κατάχρηση της ευχέρειας που του δίνει ο νόμος.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι συνεχείς απευθείας αναθέσεις στο δασολόγο κ.Γεώργιο Γκαλιμάνα, που σύμφωνα με μια πρόχειρη ματιά στη «Διαύγεια» ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ το χρόνο – όπως πχ για το 2021 από το πρόγραμμα εκτάκτων δράσεων της Περιφέρειας Ηπείρου.Το αφορούν; Καθαρισμό- αποξήλωση δένδρων στο λεκανοπέδιο, κοπή κρύων πλατάνων στο Μετσοβίτικο ποταμό, εργασίες αποφυγής κατολισθήσεων, απομάκρυνση επικίνδυνων δένδρων και καθαρισμό υδραυλικών στη Χρυσόρραχη, κοπή δένδρων περιμετρικά του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αλλά και «αποπεράτωση κοπής δένδρων στην οδό Νιάρχου»!
Για το τελευταίο έχουμε ξαναγράψει, αλλά επαναλαμβάνουμε την απορία μας: Η κοπή των δένδρων δεν ήταν στις συμβατικές  υποχρεώσεις της εταιρίας που κατασκευάζει το δρόμο; Ρωτάμε διότι, όπως είχε καταγγελθεί, είχε ανατεθεί στην εταιρία (Εργοδυναμική Πατρών) ξεχωριστά η κοπή των δένδρων, αλλά όπως φαίνεται άφησε και κάποια για μια νέα ανάθεση στο φίλο του κ.Καχριμάνη!
Είπαμε, ο νόμος επιτρέπει πλέον στον Περιφερειάρχη  να προσκαλεί μόνο έναν για να δώσει προσφορά, αλλά αυτή η δήθεν έκπτωση του …1% προκαλεί, όπως και το γεγονός ότι δεν τηρούνται καν τα προσχήματα να καλέσει ο κ.Καχριμάνης και κάποιους άλλους να δώσουν προσφορά!Το να τροφοδοτεί αφειδώς έναν και μοναδικόν, όσο καλός κι αν είναι κι όσο κι αν τον εμπιστεύεται, δικαίως μένει η αίσθηση της σκανδαλώδους εύνοιας, συνεπώς δε και της κάκιστης χρήσης του νόμου, που δυστυχώς η κυβέρνηση της ΝΔ άλλαξε επί τα χείρω.Και εν τέλει, δεν υπάρχουν άλλοι στην Ήπειρο που να κάνουν τέτοιες δουλειές; Από ό,τι γνωρίζουμε πολλοί και άριστοι, που όμως η Περιφέρεια αποκλείει και τους καταδικάζει στην ανέχεια…