Πώς η ασφαλής οδήγηση είναι και smart;


Την τελευταία δεκαετία, η Ελλάδα έχει παρουσιάσει μία εντελώς διαφορετική εικόνα στη μείωση των θυμάτων από τροχαία ατυχήματα, σε σχέση με ό,τι ίσχυε παλαιότερα. Η θεαματική βελτίωση τη δεκαετία 2010- 2020 ξεπερνά κατά πολύ τον ευρωπαϊκό στόχο για μείωση των ατυχημάτων κατά 50% – παρόλο που τα τροχαία ατυχήματα στη χώρα μας και η μείωσή τους συνεχίζει να αποτελεί προτεραιότητα της πολιτείας και της κοινωνίας.

Σε αυτή την εξαιρετική επίδοση έχουν συμβάλλει δύο πολύ σημαντικοί παράγοντες: Από τη μια, τα μεγάλα οδικά έργα των τελευταίων χρόνων, που έχουν δημιουργήσει ένα δίκτυο μεγάλων αυτοκινητοδρόμων στη χώρα, εξασφαλίζοντας σε σημαντικό βαθμό ασφαλείς μετακινήσεις. Η Εγνατία Οδός, η αναβάθμιση της Εθνικής Οδού Κορίνθου-Πατρών, ο νέος αυτοκινητόδρομος από το Αντίρριο στα Ιωάννινα, αλλά και η παράκαμψη στο πετάλου του Μαλιακού, είναι μερικά από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα. Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειώσουμε πάντως, πως ναι μεν η τρέχουσα εικόνα του οδικού δικτύου της χώρας μας είναι εμφανώς βελτιωμένη, εν τούτοις χρειάζονται περισσότερα έργα και περαιτέρω αναβαθμίσεις σε πολύ μεγάλο τμήμα του.

Ο δεύτερος παράγοντας που έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση των τροχαίων στην Ελλάδα είναι το γεγονός πως τα σύγχρονα αυτοκίνητα διαθέτουν ένα πλήρες σύνολο από προηγμένα συστήματα υποβοήθησης που δημιουργούν ένα «δίχτυ ασφαλείας». Για παράδειγμα, το σύστημα προειδοποίησης και διατήρησης στη λωρίδα κυκλοφορίας προφυλάσσει μία παρέκκλιση του αυτοκινήτου από την κανονική του πορεία, μία κάμερα- ραντάρ σκανάρει συνεχώς για προπορευόμενα οχήματα ή εμπόδια, ενώ σε επικίνδυνες καταστάσεις, το σύστημα μπορεί ακόμη και να πραγματοποιήσει αυτόνομο φρενάρισμα, προκειμένου είτε να αποφευχθεί μια σύγκρουση είτε, εφόσον η αποφυγή της είναι αδύνατη, οι συνέπειές της να περιοριστούν στις ελάχιστες δυνατές. Ουσιαστικά μιλάμε για το smart driving, την «έξυπνη οδήγηση» που έχει ενσωματώσει στα σύγχρονα αυτοκίνητα τις νέες τεχνολογίες, με σκοπό τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια στον δρόμο.

Η εκπαίδευση στην οδική ασφάλεια

Πάντως, ενώ οι οδικές υποδομές και τα σύγχρονα συστήματα των αυτοκινήτων έχουν δημιουργήσει πολύ υψηλά στάνταρ οδικής και οδηγικής ασφάλειας, δεν ισχύει το ίδιο σε ό,τι έχει να κάνει με τη συμπεριφορά των οδηγών στους δρόμους. Η παραβατικότητα εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα ακόμη και αν τα καταγεγραμμένα συμβάντα και πρόστιμα είναι σαφώς λιγότερα από όσα διαπιστώνει ο καθένας μας στην καθημερινότητά του.

Τα θεμέλια για τις σωστές βάσεις για την οδηγική συμπεριφορά ενός μελλοντικού οδηγού δεν ξεκινούν μόνο από τα μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής και τις μικρές τάξεις στα σχολεία, αλλά κυρίως από τους γονείς. Αυτοί οι ίδιοι οφείλουν να γίνουν παράδειγμα προς τα παιδιά τους, υποδεικνύοντας την τήρηση του ΚΟΚ (φοράμε πάντα ζώνη ασφαλείας ή κράνος, δεν οδηγούμε υπό την επήρεια αλκοόλ, δε μιλάμε στο κινητό τηλέφωνο κ.α.), αλλά και τον σεβασμό προς τους άλλους οδηγούς. Από παιδί θα πρέπει καθένας μας να μαθαίνει και να προσαρμόζεται στους κανόνες οδικής κυκλοφορίας είτε κινείται με πατίνι, είτε με ποδήλατο. Ακόμη και όταν αποκτήσει άδεια κυκλοφορίας, η καθημερινότητα είναι μια εμπειρία που βελτιώνει συνεχώς τις οδηγικές μας ικανότητες και παράλληλα την κόσμια συμπεριφορά μας κάθε φορά που βρισκόμαστε πίσω από το τιμόνι.

Smart Drive, το πρόγραμμα έξυπνης οδήγησης από την Anytime

Δίνοντας έμφαση στην «έξυπνη οδήγηση» η Anytime έχει δημιουργήσει το πρωτοποριακό πρόγραμμα Smart Drive, που επιβραβεύει με τη βοήθεια της τεχνολογίας την προσεκτική οδήγηση και την οδική ασφάλεια. Μέσω μίας απλής εφαρμογής (app) της Anytime SmartDrive Greece που «κατεβάζουμε» στο κινητό μας τηλέφωνο, δημιουργούμε μια νέα εμπειρία μετακίνησης και με την πάροδο του χρόνου γινόμαστε πιο υπεύθυνοι και πιο προσεκτικοί οδηγοί.

Η έξυπνη εφαρμογή (διαθέσιμη τόσο στο Google Play όσο και στο App Store) αναλύει κάθε διαδρομή που πραγματοποιεί το αυτοκίνητό μας και ανάλογα επιβραβεύει την επίδοση του χρήστη, ανά ημέρα, εβδομάδα ή μήνα. Όσο περισσότερο τηρούνται τα όρια ταχύτητας, όσο επιτυγχάνεται η αποφυγή χρήσης του κινητού την ώρα της οδήγησης και όσο η επιτάχυνση και η επιβράδυνση είναι ομαλές και προοδευτικές, το Smart Drive της Anytime αναγνωρίζει την προσπάθεια και την επιβραβεύει, αφενός ενθαρρύνοντας τη σωστή οδηγική συμπεριφορά και αφετέρου εξασφαλίζοντας πιο χαμηλό κόστος ασφάλισης αυτοκινήτου για τους πιο προσεκτικούς οδηγούς.

Έτσι, η Anytime συμβάλλει και εμπράκτως σε μία δύσκολη οικονομικά περίοδο, μιας και οι χρήστες με υψηλή αξιολόγηση μπορούν να απολαμβάνουν σημαντικές εκπτώσεις που φτάνουν έως και το 20% για την ανανέωση του συμβολαίου τους. Προϋπόθεση εδώ η είναι η χρήση της εφαρμογής για τουλάχιστον 350 χιλιόμετρα κάθε μήνα, ενώ οι οδηγοί μπορούν να δουν τόσο τις διαδρομές που έχουν ακολουθήσει στον χάρτη, καθώς και τα συγκεκριμένα σημεία που θα μπορούσαν να τα έχουν πάει καλύτερα.

Επίσης υπάρχει η δυνατότητα, πάντα μέσω της εφαρμογής, να συγκρίνει κάποιος τον εαυτό του και με τους άλλους οδηγούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, ώστε να υπάρχει συνεχής βελτίωση. Παράλληλα και πέρα από την έκπτωση στα ασφάλιστρα, οι καλές οδηγικές επιδόσεις επιβραβεύονται στη συγκεκριμένη ασφάλιση αυτοκινήτου με δώρα, εκπτώσεις, διαγωνισμούς και εκπλήξεις. Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να κερδίσει έκπτωση στο πάρκινγκ από το ParkAround, ενώ για τους νέους οδηγούς, ηλικίας από 18 έως 35 ετών, υπάρχει και μια άμεση, επιπλέον έκπτωση ήδη από τη στιγμή της απόκτησης ενός προγράμματος Smart Drive. Τέλος, πριν από την επιλογή του προγράμματος Smart Drive, υπάρχει και η δυνατότητα δοκιμαστικής, δωρεάν χρήσης της εφαρμογής για δύο μήνες.

Η έξυπνη οδήγηση είναι το σημείο κλειδί για την οδική ασφάλεια – με απαραίτητη όμως και την κατάλληλη συμπεριφορά εκ μέρους του οδηγού. Αυτό το σημείο έχει εντοπίσει η Anytime, που επιβραβεύει εμπράκτως τους οδηγούς που συμβάλλουν στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων στους δρόμους, κάνοντας την εμπειρία της οδήγησης καλύτερη και ασφαλέστερη για το σύνολο της κοινωνίας.



Source link