Πώς θα εξασφαλίσετε ηλεκτροκίνηση με ασφάλεια και προνόμια


Η αυτοκινητοβιομηχανία προχωρά ολοταχώς προς την ηλεκτροκίνηση, με πολλές εταιρείες να έχουν ήδη προσδιορίσει τον χρόνο που θα μεταβληθούν σε πλήρως ηλεκτρικές. Ταυτόχρονα και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανακοινώσει πως από το 2035 και μετά δε θα πωλούνται πλέον αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Λογικά, λοιπόν, οι κατασκευαστές παρουσιάζουν διαρκώς όλο και περισσότερα ηλεκτρικά μοντέλα, ενώ ταυτόχρονα διευρύνουν και τη γκάμα των εξηλεκτρισμένων αυτοκινήτων τους. Μεταξύ αυτών και των plug-in υβριδικών που μπορούν να κινηθούν για αρκετά χιλιόμετρα -τόσα που, κατά κανόνα, καλύπτουν τις ημερήσιές μας μετακινήσεις- αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια.

Ηλεκτρικά οχήματα με αυτονομία, ασφάλεια και σεβασμό στο περιβάλλον

Τα σύγχρονα, πλήρως ηλεκτρικά μοντέλα (BEV, Battery Electric Vehicle) έχουν αυτονομία που τους επιτρέπει να κινηθούν αρκετές μέρες μέσα στην πόλη πριν χρειαστούν εκ νέου φόρτιση, ενώ ταυτόχρονα μπορούν να ταξιδέψουν στις εθνικές οδούς με ιδιαίτερη άνεση, αλλά και χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Η άνεση αυτή προκύπτει από το ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο θορύβου στο εσωτερικό, μιας και οι ηλεκτροκινητήρες είναι αθόρυβοι, αλλά και από την κατά κανόνα προσεγμένη αεροδυναμική τους. Η αεροδυναμική, άλλωστε, μειώνει τους αντίστοιχους θορύβους και συμβάλλει σημαντικά στη μικρότερη κατανάλωση ενέργειας, που με τη σειρά της αυξάνει την αυτονομία του οχήματος.

Ταυτόχρονα, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι και ιδιαίτερα ασφαλή, όπως αποδεικνύεται και από τα αποτελέσματα των δοκιμών που διενεργεί ο αρμόδιος οργανισμός Euro NCAP. Στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειώσουμε την ιδιαίτερη μέριμνα που λαμβάνουν οι κατασκευαστές για την προστασία της μπαταρίας που είναι και το πιο ευαίσθητο σημείο ενός BEV, ειδικά σε ό,τι αφορά τη διάτρησή της. Σε σπάνιες, ομολογουμένως, περιπτώσεις μία κακώς διατηρημένη μπαταρία ενδέχεται να προκαλέσει και την εκδήλωση πυρκαγιάς. Αυτός είναι και ο λόγος που οι μπαταρίες, που είναι τοποθετημένες στο δάπεδο και για να βρίσκεται όσο το δυνατόν πιο χαμηλά το κέντρο βάρους, έχουν και δικό τους ξεχωριστό πλαίσιο προστασίας.

Τα πλεονεκτήματα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων δεν εξαντλούνται όμως μόνο στην άνεση και την ασφάλεια που παρέχουν. Η δεδομένη φιλικότητά τους ως προς το περιβάλλον, προκύπτει και από τον αυξημένο βαθμό απόδοσής τους που σημαίνει και την πολύ καλή εκμετάλλευση της ενέργειας που καταναλώνουν. Η ενέργεια αυτή είναι ούτως ή άλλως πιο φτηνή -ακόμα και τώρα με τις αυξημένες τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος- σε σχέση με οποιοδήποτε τύπο ορυκτού καυσίμου και μειώνει κατά πολύ το κόστος μετακίνησης – ακόμα και κοντά στα 3 ευρώ ανά 100 χιλιόμετρα.

Ταυτόχρονα, το λειτουργικό τους κόστος περιορίζεται κι άλλο από τις εξαιρετικά περιορισμένες ανάγκες συντήρησής τους. Ένα EV, για παράδειγμα, δε χρειάζεται αλλαγές λαδιών, αλλά ούτε και αντικατάσταση μερών, όπως για παράδειγμα το μπουζί. Παράλληλα, λόγω της πιο απλής κατασκευής τους σε σχέση με τους κινητήρες εσωτερικής καύσης, οι ηλεκτροκινητήρες διακρίνονται για την αξιοπιστία τους. Όσο για τις μπαταρίες, αυτές συνοδεύονται, στις περισσότερες περιπτώσεις, από εγγύηση διάρκειας οχτώ ετών ή 160.000 χιλιομέτρων.

Η διάδοσης της ηλεκτροκίνησης πάντως θα επιταχυνθεί και άλλο με τη διεύρυνση των υποδομών φόρτισης, προκειμένου και ο οδηγός να μη διακατέχεται από το άγχος της αυτονομίας και τα ταξίδια να γίνονται εξίσου, εύκολα όπως με ένα συμβατικό αυτοκίνητο.

Προνόμια για την περαιτέρω διάδοση των ηλεκτρικών οχημάτων

Εξίσου σημαντικές για την αύξηση της δημοτικότητας των ΒEVs και με δεδομένη την αυξημένη τιμή αγοράς τους σε σχέση με ένα αντίστοιχο συμβατικό μοντέλο είναι και οι κρατικές επιδοτήσεις που συνοδεύουν την αγορά τους. Στην Ελλάδα πολύ σύντομα θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά» που μάλιστα θα έχει και αναδρομική ισχύ.

Σε σχέση με την πρώτη φάση που έχει ολοκληρωθεί, το νέο «Κινούμαι Ηλεκτρικά» παρέχει ακόμα μεγαλύτερες επιδοτήσεις που φτάνουν μέχρι και το 30% της τιμής προ φόρων και με μέγιστο πόσο τις 8.000 ευρώ -από 20% και 6.000 ευρώ αντίστοιχα που ήταν έως τώρα. H τυχόν απόσυρση παλαιού αυτοκινήτου επιδοτείται και πάλι με 1.000 ευρώ επιπλέον, ενώ με συν 1.000 ευρώ επιδοτούνται και τα άτομα με αναπηρία, οι νέοι έως 29 ετών, οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι. Εξίσου σημαντική είναι και η επιδότηση των 500 ευρώ για την αφορά οικιακού φορτιστή (wallbox).

Ασφάλιση ηλεκτρικών οχημάτων: Προνόμια και λύσεις για όλους

Η ασφάλιση ενός ηλεκτρικού οχήματος είναι πλέον απλή, εύκολη και οικονομική, με βάση τις λύσεις που μας προτείνει η Anytime, που υποστηρίζει την πράσινη μετάβαση στις μεταφορές μέσω της επιλογής BEV.

Η Anytime καλύπτει όλα ανεξαιρέτως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ακόμα και τα Tesla, που είναι μεταξύ των κορυφαίων επιλογών χάρη στην πολύ μεγάλη αυτονομία τους, την τεχνολογία που ενσωματώνουν -χαρακτηριστικό το ιδιαίτερα εξελιγμένο σύστημα ημιαυτόνομης οδήγησής τους- αλλά και τις εξαιρετικές τους επιδόσεις.

Μέσω του www.anytime.gr μπορούμε να ασφαλίσουμε το ηλεκτρικό μας όχημα με βάση τις δικές μας ανάγκες και προτιμήσεις, ενώ ταυτόχρονα αξιοποιούμε τις λύσεις και τα προνόμια της Anytime, τα οποία διευκολύνουν σημαντικά την καθημερινότητα κάθε κατόχου ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Μέσα από την ασφάλιση του αυτοκινήτου μας στην Anytime απολαμβάνουμε και προνόμια σε υπηρεσίες, όπως εκπτώσεις για τα service και για την αντικατάσταση των ελαστικών καθώς και για τη στάθμευση σε parking. Μάλιστα μέχρι τις 3 Απριλίου 2022, μπορούμε να αξιοποιήσουμε μια ειδική προσφορά για την ασφάλιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Anytime: 10% έκπτωση που παρέχεται με τη χρήση του online κωδικού ELECTRIC10, συμπληρώνοντάς τον στο πεδίο Κωδικός προσφοράς στο anytime.gr.

Η ηλεκτροκίνηση είναι το αύριο και τώρα μπορούμε να αξιοποιήσουμε προσφορές και προνόμια, για να ξεκινήσουμε δυναμικά για ένα βιώσιμο μέλλον.



Source link