Ιωάννινα: Θωμάς Μπέγκας: Απουσία σχεδιασμού, αποτυχία στην καθημερινότητα και βόλεμα ημετέρων το αποτύπωμα της δημοτικής αρχής

Πρόγραμμα για τις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα», Θωμάς Μπέγκας, κατά τη διάρκεια της εκτός ημερησίας διάταξης συζήτηση του δημοτικού συμβουλίου.

«Το εγχείρημα είναι φιλόδοξο, σημαντικό αλλά ταυτόχρονα και δύσκολο. Βρισκόμαστε στο μηδέν, απαιτείται πολύ δουλειά και η παράταξή μας θα είναι παρούσα παρακολουθώντας τις εξελίξεις», σημείωσε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και σε ζητήματα που αφορούν σημαντικές παρεμβάσεις για τη διαμόρφωση της πόλης τα επόμενα χρόνια συνδέοντάς τα με την αδυναμία της δημοτικής αρχής να ενεργοποιήσει το ΣΒΑΚ, ως το επιστημονικό –τεχνικό εργαλείο με το οποίο θα έπρεπε να εξελίξει τις απαραίτητες παρεμβάσεις για να γίνουν τα Γιάννενα μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη, φιλική προς τον άνθρωπο.

«Πέρασαν σχεδόν 3 χρόνια από την ανάληψη των καθηκόντων σας και δεν έχει υπάρξει ούτε μια επικοινωνία με τους μελετητές του ΣΒΑΚ. Αντίθετα βλέπουμε μια αποσπασματική αντιμετώπιση των παρεμβάσεων που προτείνονται από αυτό, όπως η ελεγχόμενη στάθμευση και η πεζοδρόμηση της οδού Ανεξαρτησίας», τόνισε αρχικά ο κ. Μπέγκας.

«Στην περίπτωση της Ανεξαρτησίας η δημοτική αρχή αφού εισέπραξε τις έντονες διαμαρτυρίες των περίοικων και των επαγγελματιών για την πολύμηνη καθυστέρηση του έργου προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι προκαλώντας μια προσχηματική διαβούλευση για την πεζοδρόμηση στην επιτροπή κυκλοφοριακών θεμάτων χωρίς να καταθέτει μια σοβαρή άποψη βασισμένη στο ΣΒΑΚ. Στην ουσία προσπαθεί να ψαρέψει σε θολά νερά με πειραματικά ωράρια πεζοδρόμησης στη λογική βλέποντας και κάνοντας. Όταν παραλαμβάνατε τα βραβεία για τον σχεδιασμό του ανοιχτού κέντρου εμπορίου που έγινε από τη δική μας δημοτική αρχή καμαρώνετε χωρίς καμία αναφορά σε εμάς. Τώρα που αποδεικνύεστε ανίκανοι να εκτελέσετε σωστά το έργο, σας φταίνε πάλι οι προηγούμενοι. Δεν μπορεί όμως με τις μεθόδους αυτές ο δήμος να πάει μπροστά. Αποδεικνύεται ότι ακούτε ‘’ολοκληρωμένο σχεδιασμό και παρεμβάσεις’’ και βγάζετε σπυράκια. Είναι εκτός φιλοσοφίας σας», κατέληξε.

Για τα νομοθετήματα Θεοδωρικάκου

Ακολούθως, ο επικεφαλής της παράταξης, αναφέρθηκε στην απόφαση που έλαβε η δημοτική αρχή να παρέμβει στο ΣτΕ ,υποστηρίζοντας τα νομοθετήματα Θεοδωρικάκου και μάλιστα με έξοδα του δήμου.

«Η απόφαση του τμήματος  του ΣτΕ για τα νομοθετήματα αυτά αποτελούν ηχηρό μήνυμα υπεράσπισης της δημοκρατίας. Η παράταξή μας προσέφυγε στο ΣτΕ αναλαμβάνοντας το κόστος της προσφυγής. Με την απόφαση του τμήματος του ΣτΕ κερδήθηκε μια μάχη, όχι όμως ο πόλεμος. Μας προκαλεί αλγεινή εντύπωση η απόφαση της δημοτικής αρχής μετά την απόφαση της οικονομικής επιτροπής να παρέμβει, με δαπάνες του δήμου, στη συζήτηση που γίνεται στην ολομέλεια του ΣτΕ για το ίδιο θέμα. Αν οι παρατάξεις που συγκροτούν τη δημοτική αρχή ήθελαν να υπερασπιστούν τα νομοθετήματα αυτά θα μπορούσαν να το κάνουν με δικές τους δαπάνες. Όχι όμως με χρήματα του δήμου», επισήμανε ο κ. Μπέγκας.

Η καθαριότητα

Περνώντας στα θέμα της καθημερινότητας, ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα», έκανε λόγο για μια απαράδεκτη εικόνα της πόλης τις ημέρες του Πάσχα, σε ότι αφορά την καθαριότητα.

«Έχετε φορτώσει στις πλάτες των πολιτών υπέρογκες δαπάνες συμπράττοντας με ιδιώτη και το αποτέλεσμα είναι τραγικό. Μέχρι και οι υπογειοποιημένοι κάδοι σε διάφορα σημεία χάσκουν ανυψωμένοι. Τι συμβαίνει, ξεχάσατε να υπογράψατε τη σύμβαση συντήρησης;», υπογράμμισε ο κ. Μπέγκας, ενώ καυτηρίασε και την άσχημη εικόνα των κάδων μπροστά από το Κάστρο, θυμίζοντας ότι έχουν περάσει τρία χρόνια από τότε που εξαιτίας δολιοφθοράς οι υπογειοποιημένοι κάδοι δεν λειτουργούν σε αυτό το σημείο και ακόμα δεν λύθηκε το πρόβλημα.

Τα δικά μας παιδιά

Κλείνοντας, ο κ. Μπέγκας, αναφέρθηκε στην απόφαση του Δημάρχου για πρόσληψη με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου του υιού του αντιδημάρχου Βαγγέλη Πήχα στο δήμο, τονίζοντας ότι το νόμιμο, το ηθικό και η δεοντολογία δεν συμβαδίζουν πάντα.

«Υπήρξε ανοιχτή, διαφανής διαδικασία πρόσληψης;», αναρωτήθηκε ο κ. Μπέγκας, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να συμβαίνουν τέτοια γεγονότα ειδικά σε μια εποχή που η ανεργία μαστίζει τη νέα γενιά.

«Και μιας και συνηθίζεται κύριε δήμαρχε να αναφέρεστε στην υποχρέωση ευθιξίας και παραιτήσεων για μέλη Δ.Σ. άλλων φορέων, μήπως να σκεφτείτε με ανάλογο τρόπο και να ζητήσετε την παραίτηση του συνεργάτη σας, χωρίς αυτό να σας απαλλάσσει από τις προσωπικές σας ευθύνες;», κατέληξε.