Νέα δημοσκόπηση του Act for Earth: Η οικογένεια «χτίζει» την περιβαλλοντική μας συνείδηση

Ποιος κοινωνικός πυλώνας διαδραματίζει τον σπουδαιότερο ρόλο για την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης, κλήθηκαν να απαντήσουν οι αναγνώστες του Act for Earth, στο πρόσφατο ερώτημα που τους έθεσε το μέσο.

 

Η περιβαλλοντική συνείδηση κάθε πολίτη είναι, όπως φαίνεται, ένα από τα πιο σημαντικά σημεία, προκειμένου η ανθρωπότητα συνολικά να αλλάξει πορεία, να υιοθετήσει φιλικότερες στο περιβάλλον πρακτικές και να προστατεύσει τον πλανήτη και τη ζωή σε αυτόν. Το Act for Earth, η περιβαλλοντική πλατφόρμα του CNN Greece, έθεσε το ερώτημα «Ποιος διαδραματίζει τον σπουδαιότερο ρόλο για την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης;», δίνοντας στους πολίτες τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ τεσσάρων πιθανών απαντήσεων, οι οποίες συγκέντρωσαν τα εξής ποσοστά:

– Η οικογένεια 47,5%

– Η εκπαίδευση 45%

– Η προσωπική ενασχόληση 2,5%

– Τα ΜΜΕ 5%.

Η οικογένεια και η εκπαίδευση φαίνεται πως «σηκώνουν» το βάρος ανάπτυξης της περιβαλλοντικής συνείδησης στους πολίτες, καθώς πράγματι είναι δύο από τους σημαντικότερους πυλώνες της ανθρώπινης κοινωνίας. Με «βραχεία κεφαλή», η οικογένεια αναδεικνύεται στον σημαντικότερο παράγοντα προς την κατεύθυνση αυτή, με τους αναγνώστες του Act for Earth να εκτιμούν πως οι βάσεις που παίρνει κάθε πολίτης από το σπίτι του, το παράδειγμα των γονιών του και η δημιουργία ή η απουσία συγκεκριμένων συνηθειών μπορεί να διαμορφώσει κατά τον μέγιστο βαθμό την περιβαλλοντική συνείδηση των παιδιών αρχικά και των πολιτών, μεταγενέστερα.

Στη δεύτερη θέση και μάλιστα με πολύ κοντινά τελικά ποσοστά, έρχεται η εκπαίδευση, με το σχολείο να αναγνωρίζεται ως πυλώνας δημιουργίας ευσυνείδητων πολιτών και στον περιβαλλοντικό τομέα. Παρότι έχουν καταγραφεί προσπάθειες να εισαχθεί ισότιμα η περιβαλλοντική εκπαίδευση στο σχολικό περιβάλλον, η πλειοψηφία των εμπλεκόμενων μερών κρίνει πως αυτό γίνεται ανεπαρκώς και με μεθόδους που δεν αρμόζουν σε ένα διαρκώς εξελισσόμενο ζήτημα όπως είναι το περιβαλλοντικό. Η δύναμη του σχολείου και της εκπαίδευσης όλων τω βαθμίδων ωστόσο, αναγνωρίζεται από τους πολίτες που πιστεύουν ότι θα πρέπει να εμπλέκεται ενεργά στη διαδικασία διαμόρφωσης περιβαλλοντικής συνείδησης των πολιτών.

Νέα δημοσκόπηση από το Act for Earth

Ήδη στην πλατφόρμα του Act for Earth βρίσκεται η νέα δημοσκόπηση για το περιβάλλον, όπου οι πολίτες καλούνται να απαντήσουν στο παρακάτω ερώτημα:

Ποιον αξιολογείτε ως βασικό πυλώνα της ηθικής κατανάλωσης;

– Την αγορά αγαθών που χρειάζομαι μόνο

– Τη χρήση μεταχειρισμένων αντικειμένων

– Την αγορά προϊόντων που γνωρίζω πώς παράγονται

– Την αγορά ανακυκλωμένων προϊόντων

Στο poll του Act for Earth οι αναγνώστες μπορούν να ψηφίζουν τόσο στην πλατφόρμα Act for Earth όσο και μέσω της σελίδας του CNN Greece στο Instagram και στο Facebook (μείνετε συντονισμένοι).

Πηγή