Δήμαρχος Καλαμάτας: Η πόλη μας κλιματικά ουδέτερη και «έξυπνη» έως το 2030

Ο κ. Βασιλόπουλος, μίλησε και για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να εντάξει την Καλαμάτα στην Ευρωπαϊκή Αποστολή των 100 κλιματικά ουδέτερων και έξυπνων πόλεων έως το 2030. Πρόκειται για μία απόφαση, όπως εξηγεί ο ίδιος, η οποία αποτελεί πέρα από σημαντική διάκριση και μια μεγάλη πρόκληση για το μέλλον.

«Η συνύπαρξη του ανθρώπου, του αστικού περιβάλλοντος και τους πράσινου, είναι μια παράδοση αιώνων για την Καλαμάτα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος.

Τονίζοντας πως τα θέματα της βιώσιμης ανάπτυξης αποτελούν προτεραιότητα για την Καλαμάτα, υπογράμμισε πως «Στον σχεδιασμό μας περιλαμβάνονται στοχευμένες παρεμβάσεις ενεργειακής βελτίωσης των κτηρίων και των εγκαταστάσεων, που αποσκοπούν στο να μειωθούν οι καταναλώσεις, το ενεργειακό κόστος, καθώς και το ανθρακικό τους αποτύπωμα».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Θανάση Βασιλόπουλου, Δημάρχου Καλαμάτας για το Act For Earth:

Τις προηγούμενες ημέρες ένας μεγάλος στόχος που είχε τεθεί για την Καλαμάτα επετεύχθη. Τι σημαίνει για εσάς και την πόλη σας η επιτυχία της Καλαμάτας και η επιλογή της στην Ευρωπαϊκή Αποστολή των 100 κλιματικά ουδέτερων και έξυπνων πόλεων της Ε.Ε. έως το 2030;

Οραματιστήκαμε, προγραμματίσαμε, σχεδιάσαμε, συνεργαστήκαμε, διεκδικήσαμε και πετύχαμε κάτι πολύ σπουδαίο. Κάτι που φάνταζε όνειρο απατηλό. Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εντάσσει την Καλαμάτα στην Ευρωπαϊκή Αποστολή των 100 κλιματικά ουδέτερων και έξυπνων πόλεων έως το 2030, αποτελεί για τον Δήμο μας μια απόφαση ιστορική και ταυτόχρονα μια μεγάλη πρόκληση για το μέλλον. Ένα μέλλον που πιστέψαμε και που είμαστε βέβαιοι ότι η Καλαμάτα και αξίζει και θα το έχει. Μεθοδικά και στοχευμένα. Με σχέδιο και πρόγραμμα.

Πλέον, μαζί με 99 ακόμα πόλεις της Ευρώπης, καλούμαστε να ακολουθήσουμε τον οδικό χάρτη που θα μας καταστήσει πόλεις-πρότυπο. Πόλεις που θα επιτύχουν έως το 2030 αυτό που θα ακολουθήσει για όλη την υπόλοιπη Ευρώπη έως το 2050.
Άμεσα, θα εκκινήσει η διαδικασία της ενημέρωσης πολιτών και επιχειρήσεων. Προτεραιότητα σε αυτή τη φάση έχει ο σχεδιασμός μας. Σχεδιασμός που θα υποστηριχθεί από τη δημιουργία πλατφόρμας για τις 100 πόλεις. Μιας πλατφόρμα που θα προσφέρει μια σειρά από δραστηριότητες, τη χρήση χρηματοοικονομικών και τεχνικών συμβουλευτικών υπηρεσιών, για πρόσβαση σε δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση.

Σήμερα, οφείλουμε να αξιοποιήσουμε την τεράστια αυτή ευκαιρία. Να διαμορφώσουμε, μια καλύτερη πορεία για την πόλη. Για μια Καλαμάτα κλιματικά ουδέτερη που θα υπηρετεί την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής και των κατοίκων της. Για εμένα αποτελεί δέσμευση, ότι όπως κερδίσαμε το μεγάλο στοίχημα της συμμετοχής μας στις «100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις έως το 2030», έτσι θα κερδίσουμε και το στοίχημα της αξιοποίησης της ευκαιρίας που ανοίγεται για την πόλη μας και τους κατοίκους της.

Η Καλαμάτα είναι η πιo «πράσινη» πόλη της Ελλάδας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσίευσε πριν λίγο καιρό ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος, σε έκθεση με θέμα «Ποιος ωφελείται από το πράσινο στις πόλεις; Οι κοινωνικές ανισότητες στην πρόσβαση σε αστικό πράσινο στην Ευρώπη». Ποια είναι τα συναισθήματα που σας «γεννά» η συγκεκριμένη διάκριση;

Σίγουρα, ως Δήμαρχος και ως Δημοτική Αρχή αισθανόμαστε ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι η Καλαμάτα αναδείχθηκε από τον ΕΟΠ η πιο πράσινη πόλη της Ελλάδας. Παράλληλα αισθανόμαστε και πιο υπεύθυνοι, διότι πρέπει να συνεχίσουμε αυτόν το δρόμο και παράλληλα να διαφυλάξουμε το πράσινο που είναι ήδη ανεπτυγμένο στην πόλη. Ξέρετε, η συνύπαρξη του ανθρώπου, του αστικού περιβάλλοντος και τους πράσινου, είναι μια παράδοση αιώνων για την Καλαμάτα, λόγω της ελιάς και του ελαιολάδου. Αυτού του ευλογημένου δέντρου, που συμπαρασύρει και τον ανθρώπινο τρόπο ζωής, στην απόλυτη ένταξη με τον φυσιολογικό.

Σύμφωνα με στοιχεία, στο 54,4% της πρωτεύουσας της Μεσσηνίας υπάρχουν δέντρα. Αυτό σημαίνει πως τα δέντρα εκτείνονται σε 23,2 από τα 42,6 τετραγωνικά χιλιόμετρα του αστικού ιστού της Καλαμάτας. Ποιος θα λέγατε πως ήταν ο «δρόμος» προς την υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος;

Ο δρόμος για την υλοποίηση του εγχειρήματος είναι η θέαση που έχουμε οι Καλαματιανοί προς το φυσικό περιβάλλον και την αρμονική συνύπαρξη με αυτό. Είναι οι κόποι μας, όπως και προηγούμενων δημοτικών αρχών που έπιασαν τόπο. Θα σημειώσω μόνο ότι τα τελευταία 15 χρόνια φυτεύονται περισσότερα από 1.000 δέντρα κάθε χρόνο. Μόνο πέρυσι, το 2021, ο Δήμος Καλαμάτας φύτευσε 1.200 δέντρα, τα περισσότερα από τα οποία σε σχολεία, προσπάθεια που συνεχίζεται. Παράλληλα, βρισκόμαστε στο στάδιο της προετοιμασίας για συμμετοχή του Δήμου σε «δίκτυο πράσινων πόλεων». Αυτό θα έχει, επίσης, έντονο το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και παράλληλα θα μας βοηθήσει να συνεχίσουμε τις παρεμβάσεις, ώστε να γίνει η Καλαμάτα ακόμη περισσότερο «πράσινη» και φιλική σε κατοίκους και επισκέπτες.

Διαβάζοντας το βιογραφικό σας, είναι σαφές πως η πολυετής ενασχόλησή σας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην οποία δραστηριοποιείστε από το έτος 2010, σας έχει φέρει συχνά αντιμέτωπο με πληθώρα ζητημάτων, που κληθήκατε να αντιμετωπίσετε κατά καιρούς. Θα λέγατε πως το γεγονός ότι έχετε υπηρετήσει τον Δήμο Καλαμάτας από διάφορες θέσεις ευθύνης, σας βοηθάει στο να προλαμβάνετε καταστάσεις και να επιλύετε προβλήματα που προκύπτουν πιο αποτελεσματικά;

Όντως, τα ζητήματα που κλήθηκα να αντιμετωπίσω ήταν πολλά και δύσκολα. Τα περισσότερα προέκυψαν από την πρωτόγνωρη, και για τους Δήμους, πανδημία covid αλλά και τα όσα σήμερα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε εντός ενός ασταθούς οικονομικού περιβάλλοντος. Είναι βέβαιο ότι η εμπειρία που απέκτησα από άλλες θέσεις ευθύνης που υπηρέτησα, βοήθησαν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των ζητημάτων. Αυτό όμως που με βοηθά περισσότερο είναι η διαρκής επικοινωνία με τους συμπολίτες μου, ο σχεδιασμός που έχουμε και ο προγραμματισμός μας για την Καλαμάτα των επόμενων ετών και, φυσικά, η πολλή -καθημερινή- εργασία.

Σε παλαιότερη συνέντευξή σας, έχετε υπογραμμίσει πως όσες και όσοι επιθυμούν την πρόοδο και την ανάπτυξη των περιοχών τους, γνωρίζουν καλά ότι η επιτυχής έκβαση αναπτυξιακών και οραματικών στοχεύσεων και σχεδιασμών, περνά μέσα από δράσεις που χαρακτηρίζονται από ανοικτό πνεύμα, εξωστρέφεια, τόλμη και διάθεση συνεργασίας. Ποιο θα λέγατε ότι είναι το όραμα της πόλης της Καλαμάτας και των κατοίκων της; Με λίγα λόγια ποιο είναι το πλάνο που έχετε αναφορικά με το βιώσιμο μέλλον της πόλης σας, για τα επόμενα χρόνια;

Θα επαναλάβω κάτι που το λέω συχνά: στην ιστορία των πόλεων υπάρχουν αποφάσεις που ορίζουν την πορεία, τον χαρακτήρα και την προοπτική τους, που διαμορφώνουν για πολλά χρόνια την ποιότητα της ζωής των κατοίκων τους και καθορίζουν τη θέση τους στο χάρτη των πόλεων, σε ολόκληρο τον κόσμο. Η απόφαση για το μέλλον της Καλαμάτας είναι συλλογική. Εμείς, ως Δημοτική Αρχή χαράξαμε τον δρόμο της εξωστρέφειας, του διαλόγου, για να οδηγηθεί η Καλαμάτα στην ένταξη των 100 κλιματικά ουδέτερων και έξυπνων ευρωπαϊκών πόλεων. Και το πετύχαμε. Έχουμε πρόγραμμα και υλοποιούμε ένα σχεδιασμό που ξεπερνά σε προϋπολογισμό τα 150 εκατ. € για έργα και παρεμβάσεις στο Δήμο μας.

Τα θέματα της βιώσιμης ανάπτυξης αποτελούν για εμάς προτεραιότητα, άλλωστε σημαντικά είναι τα έργα που ήδη προωθούνται. Για παράδειγμα αναφέρω την εξοικονόμηση ενέργειας. Ήδη ένα έργο παραγωγής ενέργειας 2 MW, ύψους 2,3 εκατ. ευρώ, για τον Βιολογικό Καθαρισμό βρίσκεται σε φάση διαγωνισμού. Έχουμε διαθέσιμη ψηφιακή πλατφόρμα για την παρακολούθηση των ενεργειακών καταναλώσεων και του ανθρακικού αποτυπώματος του Δήμου Καλαμάτας, στο πλαίσιο σχετικού Προγράμματος που υλοποιήθηκε από το Δίκτυο Πόλεων «ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ» και χρηματοδοτήθηκε από το Πράσινο Ταμείο. Στον σχεδιασμό μας περιλαμβάνονται στοχευμένες παρεμβάσεις ενεργειακής βελτίωσης των κτηρίων και των εγκαταστάσεων, που αποσκοπούν στο να μειωθούν οι καταναλώσεις, το ενεργειακό κόστος, καθώς και το ανθρακικό τους αποτύπωμα.

Πολλά είναι αυτά που υλοποιούνται, ακόμα περισσότερα όσα σχεδιάζουμε με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Δράσεις με κατεύθυνση την εξωστρεφή ανάπτυξη σε διάφορους τομείς της οικονομίας, προκειμένου η Καλαμάτα να καταστεί μία πόλη βιώσιμη, σύγχρονη, μία πόλη-πρότυπο.

Πηγή