Νέα δημοσκόπηση του Act for Earth: Να αγοράζουμε όσα χρειαζόμαστε, για να προστατεύσουμε τον πλανήτη

Η ηθική κατανάλωση και οι παράμετροί της ήταν το θέμα του πρόσφατου δημοσκοπικού ερωτήματος που έθεσε το Act for Earth στους αναγνώστες του.

 

Φαίνεται πως οι πολίτες έχουν καθαρή εικόνα ως προς το θέμα αυτό, καθώς μία από τις πιθανές απαντήσεις συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία: Με ποσοστό 56,3%, οι πολίτες πιστεύουν πως με την αγορά μόνο όσων προϊόντων χρειαζόμαστε πραγματικά, μπορούμε να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα για την προστασία του πλανήτη.

Αναλυτικά, στο ερώτημα «Ποιον αξιολογείτε ως βασικό πυλώνα της ηθικής κατανάλωσης;», οι αναγνώστες απάντησαν:

– Την αγορά αγαθών που χρειάζομαι μόνο 56,3%

– Τη χρήση μεταχειρισμένων αντικειμένων 9,4%

– Την αγορά προϊόντων που γνωρίζω πώς παράγονται 18,8%

– Την αγορά ανακυκλωμένων προϊόντων 15,6%.

Πρόσφατη έρευνα που έγινε σχετικά με τις συνήθειες των καταναλωτών και το πώς αυτές επηρεάζονται από την πανδημία, έδειξε πως οι πολίτες είναι έτοιμοι να στραφούν στην ηθική κατανάλωση. Η έρευνα της Accenture και στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 3.000 καταναλωτές από 15 χώρες και πέντε ηπείρους, έδειξε ότι άμεσα οι καταναλωτές άλλαξαν συνήθειες, δίνοντας έμφαση σε προϊόντα προσωπικής υγιεινής και καθαρισμού, ενώ δηλώνουν ότι η υπάρχουσα κατάσταση τους ωθεί να αναλογίζονται τις επιπτώσεις των αγορών τους στην υγεία και το περιβάλλον.

Ενδεικτικά, μεταξύ των απαντήσεων της συγκεκριμένης έρευνας, το 64% των καταναλωτών δήλωσε ότι επικεντρώνεται περισσότερο στον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων και πιθανότατα θα συνεχίσει να το κάνει και στο μέλλον. Επιπλέον, το 50% απάντησε ότι ψωνίζει περισσότερο με γνώμονα τον υγιεινό τρόπο ζωής και το 45% ότι επιλέγει να κάνουν πιο βιώσιμες (φιλικές προς το περιβάλλον) επιλογές στα ψώνια του.

Η υπερκαταναλωτική μανία των σύγχρονων κοινωνιών του ανεπτυγμένου κόσμου, είναι μία από τις κύριες αιτίες επιβάρυνσης του περιβάλλοντος. Η διαχείριση των απορριμμάτων που προκύπτουν από τις καταναλωτικές μας συνήθειες, είναι ένα μεγάλο ζήτημα προς λύση για την ανθρωπότητα, καθώς είναι σαφές ότι η ανακύκλωση δεν μπορεί να καλύψει παρά ένα μικρό μέρος. Μόνη λύση, συμφωνεί η πλειοψηφία των ειδικών, είναι η αλλαγή στις καταναλωτικές συνήθειες των πολιτών. Μόνο όταν αποφασίσουμε να αγοράζουμε όσα πραγματικά χρειαζόμαστε, αξιολογώντας τις ανάγκες μας και περιορίζοντας τις σπατάλες, θα έχουμε κάνει ένα πραγματικά σημαντικό βήμα για την προστασία του πλανήτη.

Νέα δημοσκόπηση από το Act for Earth

Ήδη στην πλατφόρμα του Act for Earth βρίσκεται η νέα δημοσκόπηση για το περιβάλλον, όπου οι πολίτες καλούνται να απαντήσουν στο παρακάτω ερώτημα:

Ποιος είναι ο λόγος που δεν λαμβάνονται άμεσα, δραστικά μέτρα για την προστασία του πλανήτη;

– Δεν γίνεται αντιληπτή η ανάγκη

– Δεν υπάρχει πολιτική βούληση

– Οικονομικά συμφέροντα

– Δεν υπάρχει ανάγκη για τέτοια μέτρα

Στο poll του Act for Earth οι αναγνώστες μπορούν να ψηφίζουν τόσο στην πλατφόρμα Act for Earth όσο και μέσω της σελίδας του CNN Greece στο Instagram και στο Facebook (μείνετε συντονισμένοι).

Πηγή