Σε ανοδική πορεία οι συνδέσεις οπτικών ινών μέχρι το σπίτι

Σε περισσότερες από 134 χιλιάδες εκτιμάται ότι έχουν φθάσει πλέον οι συνδέσεις οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH) καθώς το ενδιαφέρον των Ελλήνων παρέμεινε ενισχυμένο και κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών του 2022.

Η εκτίμηση για τον συγκεκριμένο αριθμό προέρχεται από τα ενεργοποιημένα κουπόνια στο πλαίσιο του προγράμματος Super Fast Broadband (SFBB), μέσω του οποίου υπήρχε επιδότηση για την απόκτηση μίας σύνδεσης FTTH. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, περίπου 113 χιλιάδες κουπόνια έχουν ήδη ενεργοποιηθεί, ενώ άλλες περίπου 21 χιλιάδες έχουν συμβολαιοποιηθεί. Η αύξηση κατά τη διάρκεια του 2022 είναι σημαντική, δεδομένου το αντίστοιχο -συνολικό- νούμερο στο τέλος του 2021 ήταν στις 85 χιλιάδες με την περασμένη χρονιά να είναι αυτή της «εκτόξευσης» δεδομένου ότι πέρσι οι νέες συνδέσεις -με τη χρήση του κουπονιού- είχαν αγγίξει τις 64 χιλιάδες.

Όμως, το ζήτημα είναι πως θα εξελιχθεί η κατάσταση από εδώ και πέρα καθώς η δράση SFBB έχει πλέον ολοκληρωθεί μετά την απορρόφηση του συνόλου των διαθέσιμων κονδυλίων (50 εκατ. ευρώ). Η δράση SFBB επιδοτούσε τους καταναλωτές με 360 ευρώ (48 ευρώ εφάπαξ κόστος σύνδεσης και 13 ευρώ ανά μήνα για διάστημα 2 ετών) για συνδέσεις FTTH. Είχε ξεκινήσει το 2018 με αρχικό χρόνο διάρκειας 2 ετών αλλά το 2020 πήρε παράταση 2 ετών καθώς η απορρόφηση ήταν σχετικά μικρή, ενώ επιπλέον επεκτάθηκε και σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες, καθώς αρχικά δικαιούχοι ήταν μόνο φυσικά πρόσωπα. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι την τελευταία διετία οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι έχουν επιταχύνει την ανάπτυξη των δικτύων οπτικών ινών μέχρι το σπίτι με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των νοικοκυριών και επιχειρήσεων που καλύπτονται από τέτοιου είδους υποδομές, οι συνδέσεις αυξήθηκαν σημαντικά.

Πηγή