Η Κρήτη παίρνει θέση στο χώρο των υποβρύχιων καλωδίων οπτικών ινών και των data centers

Στον χάρτη των υποβρυχίων δικτύων οπτικών ινών αλλά και εκείνον των κέντρων δεδομένων (data centers) εισέρχεται πλέον η Κρήτη, συνεισφέροντας στην ενίσχυση της προσπάθειας της Ελλάδας να αποκτήσει πρόσβαση σε τηλεπικοινωνιακές υποδομές εξαιρετικών υψηλών ταχυτήτων.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Grid Telecom, η τηλεπικοινωνιακή θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, έχει ανακοινώσει μία σειρά από συμφωνίες και κινήσεις που φέρνουν την Κρήτη στο προσκήνιο όσον αφορά στην πρόσβαση στα υποβρύχια καλώδια οπτικών ινών. Αυτό που πρέπει να τονισθεί είναι αυτού του είδους οι υποδομές θεωρούνται πλέον κρίσιμης σημασίας σε παγκόσμιο επίπεδο δεδομένου ότι μέσω αυτών διακινούνται τεράστιοι όγκοι δεδομένων και ουσιαστικά αποτελούν έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της ψηφιακής οικονομίας.

Η Grid Telecom ανακοίνωσε πριν από μερικές μέρες ότι εντάσσει στον άμεσο σχεδιασμό της την κατασκευή νέου καλωδιακού σταθμού προσαιγιάλωσης οπτικών ινών (Cable Landing Station – CLS) στη νότια πλευρά της Κρήτης. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, ο νέος καλωδιακός σταθμός θα λειτουργεί ως σημείο υποδοχής διεθνών υποθαλάσσιων καλωδιακών συστημάτων οπτικών ινών που αναπτύσσονται στην ανατολική Μεσόγειο, συνδέοντας την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων με πολλαπλούς προορισμούς προς την Ευρώπη και την Ασία. Με τη νέα υποδομή, η Grid Telecom θα είναι σε θέση να παρέχει συνδεσιμότητα υψηλής αξιοπιστίας, μέσω εναλλακτικών οδεύσεων οπτικών ινών, με υφιστάμενα και νέα data centers στην Κρήτη, την ηπειρωτική Ελλάδα και κατ’ επέκταση τις γειτονικές χώρες, αξιοποιώντας τόσο τα υποθαλάσσια καλωδιακά συστήματα MINOAS East-West και APOLLO East-West όσο και το εκτεταμένο χερσαίο οπτικό δίκτυο που διαθέτει.

Πηγή