Κομηνέας: Η Αστυπάλαια αποτελεί brand name οικολογικό προορισμό

Ο κ. Κομηνέας, αναφέρθηκε στον νέο και πολλά υποσχόμενο, «πράσινο» δρόμο που ακολουθεί το νησί τα τελευταία χρόνια, τονίζοντας πως «Τα θετικά αποτελέσματα, έχουν να κάνουν -όχι μόνο με την εικόνα της Αστυπάλαιας που ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο λόγω της τεράστιας προβολής που έχει το πρόγραμμα, αλλά κυρίως με την προσέλκυση συνειδητοποιημένων επισκεπτών, που θέλουν να βιώσουν αυτή την μοναδική εμπειρία».

Εν συνεχεία, ο Δήμαρχος Αστυπάλαιας αναφέρθηκε στα επόμενα «βήματα» που σκοπεύει να διανύσει το νησί, με βάση την «ατζέντα» της «πράσινης» πολιτικής του, επισημαίνοντας ότι «Η καταξίωση του νησιού μας σαν ένα brand name οικολογικό προορισμό για όσους θέλουν να βιώσουν τον παραδοσιακό και πραγματικά «βιώσιμο» τρόπο ζωής των κατοίκων του, με επισκέπτες είτε μικρής διάρκειας είτε μεγαλύτερης διάρκειας (digital nomads), είτε νέους μόνιμους κατοίκους με οικολογική συνείδηση, που θέλουν να ζήσουν σε ένα χώρο που θα τους σέβεται και θα τον σέβονται».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Νικόλαου Κομηνέα, Δημάρχου Αστυπάλαιας, για το Act For Earth:

Το νησί της Αστυπάλαιας, με τη βοήθεια του Δήμου αλλά και των πολιτών, τα τελευταία χρόνια ακολουθεί τον δρόμο της αειφόρου ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας. Θα μπορούσατε να μας μιλήσετε για τις ενέργειες εκείνες που έχουν πραγματοποιηθεί και συνεχίζουν να γίνονται, για τη μεταμόρφωση της Αστυπάλαιας στο πρώτο «πράσινο» και «έξυπνο» νησί της Μεσογείου;

Πράγματι η Αστυπάλαια συμμετέχει σε ένα εντελώς πρωτοποριακό πρόγραμμα σε συνεργασία με το ελληνικό κράτος και την εταιρεία V.W. Το πρόγραμμα προβλέπει:

α) την αντικατάσταση των οχημάτων πάσης φύσεως (αυτοκίνητα, μοτοποδήλατα, ποδήλατα, κ.λπ.) που υπάρχουν στο νησί με αντίστοιχα ηλεκτροκίνητα. Για τον σκοπό αυτό το ελληνικό κράτος δίνει ειδικές επιδοτήσεις για τους μόνιμους κατοίκους και πρόσθετες επιδοτήσεις για την απόσυρση των παλιών οχημάτων ενώ η V.W. πουλάει τα αυτοκίνητα της σε τιμή κόστους. Η δράση αυτή ήδη «τρέχει» και έχουν έρθει ήδη στο νησί μας τα πρώτα ηλεκτρικά αυτοκίνητα,

β) Δημιουργείται αστική συγκοινωνία με ηλεκτρικά βανάκια (shuttle buses) τα οποία θα καλεί ο κάθε υποψήφιος επιβάτης να τον παραλάβουν από το σημείο που θέλει, για να τον μεταφέρουν σε κάποιο άλλο, μέσα από εφαρμογή (app) στο κινητό και ένα σύστημα υπολογιστών, το οποίο θα βγάζει τις βέλτιστες (διαφορετικές) διαδρομές που πρέπει να ακολουθήσουν διαφορετικά βανάκια, για να εξυπηρετήσουν τους επιβάτες χωρίς στάσεις και αναμονές. Ταυτόχρονα, δημιουργείται και υπηρεσία car sharing (διαμοιρασμός αυτοκινήτων) σε συνεργασία, με τις ντόπιες επιχειρήσεις rent a car. Και οι 2 αυτές δράσεις θα ξεκινήσουν από τις 2 Ιουνίου 2022,

γ) Ταυτόχρονα ο Δήμος έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο φορτιστών αποτελούμενο από 10 φορτιστές (20 αυτοκίνητα ταυτόχρονα) και ήδη εγκαθιστά συστοιχία φωτοβολταϊκών ισχύς 20 kw, για τη παραγωγή ρεύματος που απαιτείται φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων,

δ) Στις 2 Ιουνίου θα ανακοινωθεί η διενέργεια διαγωνισμού για την κατασκευή υβριδικού σταθμού παραγωγής ρεύματος, αποτελούμενου από φωτοβολταϊκό πάρκο και συσσωρευτές (μπαταρίες) στις οποίες θα αποθηκεύεται η παραγόμενη ενέργεια που θα καλύπτει το 50% όλων των αναγκών σε ενέργεια στο νησί. Σε δεύτερο χρόνο θα τοποθετηθεί και μία μόνο ανεμογεννήτρια, η οποία θα καλύπτει ένα πρόσθετο 35% των αναγκών, συνολικά δηλαδή 85%.

Όλες αυτές οι δράσεις έχουν αποτέλεσμα:

  • Τον περιορισμό παραγωγής CO2 στην ατμόσφαιρα έως σημείου εξάλειψης του είτε από τα οχήματα είτε από τον θερμικό σταθμό της ΔΕΗ.
  • Τη μείωση των μετακινήσεων με ιδιωτικά μέσα και την ανάγκη κατοχής και χρήση τους είτε από μόνιμους κατοίκους είτε από τους επισκέπτες και συνεπώς την αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας ιδιαίτερα το καλοκαίρι.
  • Τον περιορισμό του παραγόμενου θορύβου και τη δημιουργία ιδανικών συνθηκών απόλαυσης της παρθένας φύσης του νησιού. Τέλος, ο φιλόδοξος στόχος είναι να εφαρμοσθεί το 2026 η αυτόνομη οδήγηση στο νησί.

Είναι φανερό πως η Αστυπάλαια, επί της ουσίας, χαράσσει εδώ και καιρό μια νέα πορεία. Θα λέγατε πως η στάση των κατοίκων του νησιού είναι θετικά προσκείμενη σε αυτή την προσπάθεια;

Αν και ο κορωνοϊός δημιούργησε αρχικά προβλήματα στην επικοινωνία του όλου εγχειρήματος με τους κατοίκους του νησιού -μερίδα των οποίων αντιμετώπισε με σκεπτικισμό την μετάβαση αυτή- να βιώνουν, πλέον, τα θετικά αποτελέσματα συμμετέχουν συντριπτικά με ενθουσιασμό. Αποτελέσματα που έχουν να κάνουν όχι μόνο με την εικόνα της Αστυπάλαιας που ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο λόγω της τεράστιας προβολής που έχει το πρόγραμμα, αλλά κυρίως, με την προσέλκυση συνειδητοποιημένων επισκεπτών που θέλουν να βιώσουν αυτή τη μοναδική εμπειρία. Ταυτόχρονα θα διαμένουν σε παραδοσιακούς οικισμούς και ένα περιβάλλον που θα τους δίνει την δυνατότητα της άμεσης επαφής με τη φύση και που οι νέες τεχνολογίες θα διαφυλάσσουν και θα προστατεύουν.

Η τουριστική περίοδος ήδη επεκτείνεται προς άνοιξη και φθινόπωρο που είναι και η πλέον ιδανική για όσους θέλουν να γνωρίσουν τη φύση και πάνω απ’ όλα τους ανθρώπους και τον τρόπο ζωής στο νησί.

Ποια θέση θεωρείτε ότι κατέχει το «πράσινο» μέλλον στην αναπτυξιακή πορεία της Αστυπάλαιας;

Το πράσινο μέλλον, η πράσινη μετάβαση είναι «μονόδρομος», όχι μόνο για το νησί μας, αλλά για τον κόσμο ολόκληρο. Το μέλλον ή θα είναι πράσινο ή δεν θα υπάρχει καθόλου. Η ανάπτυξη έχει νόημα, αν είναι βιώσιμη ανάπτυξη και μόνο, σε όλα τα επίπεδα και τις μορφές της. Η Αστυπάλαια θα ακολουθήσει αυτό το μονοπάτι και φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα παράδειγμα, που θα ακολουθήσουν και άλλα νησιά, περιοχές στην Ελλάδα και παντού. Μικρές τουριστικές μονάδες σαν γειτονιές ενσωματωμένες στους οικισμούς αποτελώντας ενιαία σύνολα. Μία ενδοχώρα, η οποία «θα προκαλεί» τον επισκέπτη να ανακαλύψει, να γνωρίσει τον τρόπο παραγωγής των τυριών στις παραδοσιακές «μάντρες» που είναι διάσπαρτες στο εσωτερικό, να μυρίσει το θυμάρι που γεμίζει τα βουνά μας κάνοντας τα πολύχρωμα, να πάρει μαζί του τα ντόπια βιολογικά προϊόντα που παράγονται (μέλι, τυριά, κ.λπ.) και να επισκεφθεί μέσα από μονοπάτια και διαδρομές που μελετήσαμε και υλοποιούμε μοναδικές παραλίες και τόπους, που είναι φυλαγμένοι μόνο γι’ αυτόν, αφού είναι τόσο πολλοί. Επιθυμούμε να έχουμε ένα νησί, που ναι μεν θα παρέχει υψηλές υπηρεσίες σε όλους λόγω της εφαρμογής των νέων τεχνολογιών, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του θα παραμείνει έτσι όπως ήταν ανέκαθεν, σαν τόπος ελευθερίας και βιωματικής εμπειρίας.

Θα μπορούσατε να μας αναφέρετε με δυο λόγια, πώς οραματίζεστε το μέλλον του νησιού; Ποια είναι τα επόμενα «βήματα» που σκοπεύετε να διανύσετε με βάση την «ατζέντα» της «πράσινης» πολιτικής σας;

Ο Δήμος Αστυπάλαιας αποβλέπει στη δημιουργία δομών που θα υποστηρίζουν την κυκλική οικονομία, την επανάχρηση και την διατήρηση κάθε μορφής πόρων του νησιού.

Στα πλαίσια αυτά:

– Ο Δήμος μας αξιοποιώντας το νερό του ταμιευτήρα Λιβαδιού που αποθηκεύει νερό της βροχής, υλοποιεί ένα μεγάλο έργο, ώστε να δώσει πόσιμο νερό στη βρύση του πολίτη, στους δύο κύριους οικισμούς, εξαλείφοντας τη χρήση του πλαστικού μπουκαλιού.

– Επιδιώκει την ανασύσταση του βιολογικού καθαρισμού της Χώρας, ώστε το απορριπτόμενο καθαρισμένο νερό, να επαναχρησιμοποιηθεί για αρδευτικούς σκοπούς στον κάμπο του Λιβαδιού.

– Φέτος θα μελετήσουμε την πλήρη ανακύκλωση όλων των απορριμμάτων μαζί με την κομποστοποίηση των οργανικών αποβλήτων για παραγωγή λιπάσματος και τροφής για τα αιγοπρόβατα του νησιού.

– Αναμένουμε την ένταξη στο πρόγραμμα «Τρίτσης», την κατασκευή του δικτύου ύδρευσης, αποχέτευσης, βιολογικού καθαρισμού και επανατροφοδότησης με σχεδόν καθαρό νερό, στα πηγάδια της Ανάληψης (Μαλτεζάνας) για αρδευτικούς σκοπούς.

Την δημιουργία θαλάσσιου πάρκου ημιελεύθερης διαβίωσης κητωδών και θηλαστικών στον υπέροχο κόλπο του Βαθιού στον οποίο θα διαβιούν δελφίνια, φώκιες, κ.λπ., τα οποία δεν είναι ικανά να ζήσουν σε ελεύθερο περιβάλλον (προερχόμενα από ενυδρεία, τραυματισμούς, κ.λπ.) μοναδικό έργο για τη Μεσόγειο.

– Την ανάδειξη του μοναδικού αρχαιολογικού πλούτου του νησιού μας, το Κάστρο Querini στην κορυφή της Χώρας, τις μοναδικές βρεφικές ταφές σε 3.500 χύτρες (εγχυτρισμοί), τις αρχαιότητες στην Μαλτεζάνα, τα αρχαία ναυάγια του νησιού, τα καταπληκτικά ψηφιδωτά των παλαιοχριστιανικών ναών και τα σπήλαια που αποτελούσαν χώρους λατρείας στην πρώιμη αρχαιότητα και τόσα άλλα.

Η καταξίωση του νησιού μας σαν ένα brand name οικολογικό προορισμό για όσους θέλουν να βιώσουν τον παραδοσιακό και πραγματικά «βιώσιμο» τρόπο ζωής των κατοίκων του, με επισκέπτες είτε μικρής διάρκειας, είτε μεγαλύτερης διάρκειας (digital nomads), είτε νέους μόνιμους κατοίκους με οικολογική συνείδηση, είναι επί της ουσίας για όσους θέλουν να ζήσουν σε ένα χώρο που θα τους σέβεται και θα τον σέβονται. Σε ένα χώρο που θα προάγει την αλληλεγγύη, τις συνεργασίες, τον εθελοντισμό, τον πολιτισμό και εν τέλει την ανθρωπιά.

Πηγή