Θεσσαλονίκη: Ταξίδι στην ιστορία του τοπίου του Γράμμου μέσα από δύο εφαρμογές

Τη δυνατότητα για ένα ταξίδι στον χρόνο, διερευνώντας την ιστορία του τοπίου στο νοτιο-ανατολικό Γράμμο, από το 1945 έως το 2015, προσφέρουν δύο καινοτόμες εφαρμογές που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του έργου Eco-Time Machine.

Μέσα από αεροφωτογραφίες από τρεις χρονιές (1945, 1970, 2015), σε συνδυασμό με άλλες μεθόδους, ερευνήθηκε η ιστορία της βλάστησης σε έκταση 10.000 εκταρίων που βρίσκεται στις νότιο-ανατολικές πλευρές του ορεινού όγκου του Γράμμου, στην άνω λεκάνη απορροής του Σαραντάπορου.

«Δημιουργήσαμε μία εφαρμογή, η οποία θα φέρει όλα τα επίπεδα της πληροφορίας που έχουμε συγκεντρώσει σε ένα διαδικτυακό, διαδραστικό χάρτη, μέσω του οποίου ο χρήστης θα μπορεί να πλοηγηθεί στο παρόν και το παρελθόν από τον δικό του χώρο. Με την εφαρμογή, οι χρήστες θα μπορούν να ταξιδεύουν στον χρόνο, αντικρίζοντας το ίδιο τοπίο σε διαφορετικές στιγμές του παρελθόντος, αλλά και να δοκιμάζουν εναλλακτικά σενάρια για την πορεία του στο χρόνο ή την προβολή στο μέλλον. Η δεύτερη εφαρμογή θα προσφέρει μια συνεχή, τρισδιάστατη αναπαράσταση του τοπίου ανά δεκαετία, από το 1945 ως σήμερα», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο βιολόγος, Δρ Νίκος Νικήσιανης, από την εταιρεία «ΣΥΣΤΑΔΑ», που συμμετέχει στο έργο.

Πηγή