Σε νέα φάση η ένταση στα ελληνοτουρκικά – «Δεν μπλοφάρουμε» λέει η Αγκυρα για τις απειλές της

Με μία γλώσσα η οποία είναι μεν ενταγμένη στο ευρύτερο πλαίσιο της ρητορικής έντασης που ακολουθεί η Άγκυρα, αλλά με ποιοτικά χαρακτηριστικά αναβαθμισμένα σε σχέση με το παρελθόν εμφανίστηκε τόσο ο υπουργός Εξωτερικών της ΤουρκίαςΜεβλούτ Τσαβούσογλου, όσο και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας λίγες ώρες αργότερα.

Πριν από λίγους μήνες υπήρχαν ενδείξεις ότι η Τουρκία και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κινούνταν προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης. Η Άγκυρα προσπαθούσε σε διάφορα μέτωπα να αποκαταστήσει τις διαλυμένες σχέσεις με τους γείτονές της, ενώ η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη με θέα το Βόσπορο, λίγο μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, άνοιξε ένα παραθυρο αισιοδοξίας. Τα γεγονότα ωστόσο κινούνται γρήγορα και φτάσαμε στις σημερινές εξελίξεις.

Η απειλή που διατύπωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ήταν συγκεκριμένη, ίσως η πλέον συγκεκριμένη από την εποχή της κρίσης των Ιμίων: «Είμαστε εξαιρετικά σοβαροί, δεν μπλοφάρουμε. Τα νησιά δόθηκαν υπό όρους. Αν η Ελλάδα που επικαλείται συνεχώς το Διεθνές Δίκαιο δεν συμμορφωθεί θα πάμε τα πράγματα παραπέρα».

Πηγή