Μάτι: Σήμερα η συζήτηση της πρώτης ομαδικής αγωγής 24 συγγενών θυμάτων, εγκαυματιών και πυρόπληκτων

Τέσσερα χρόνια μετά την εθνική τραγωδία στο Μάτι με τους 102 νεκρούς, για την οποία σε ποινικό επίπεδο ουδείς μέχρι στιγμής έχει καταδικαστεί, πρόκειται σήμερα να συζητηθεί η πρώτη αγωγή 24 συγγενών θυμάτων, εγκαυματιών και πυρόπληκτων των οποίων οι οικίες υπέστησαν ολική ή μερική καταστροφή.

Η ομαδική αγωγή, η οποία αναμένεται να συζητηθεί στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, στρέφεται κατά του ελληνικού Δημοσίου, της Περιφέρειας Αττικής και των Δήμων Μαραθώνος, Ραφήνας – Πικερμίου και Πεντέλης. Με αυτή οι ενάγοντες διεκδικούν αποζημιώσεις δεκάδων και εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ -ανά περίπτωση- που είναι ανάλογες της έκτασης των υλικών ζημιών, της βαριάς ηθικής βλάβης όσων επέζησαν της καταστροφής και κυρίως της ψυχικής οδύνης που βιώνουν όσοι έχασαν με τρόπο βασανιστικό τους δικούς τους ανθρώπους.

Οι 24 ενάγοντες στην πολυσέλιδη ομαδική αγωγή τους κάνουν λόγο για εγκληματική παράλειψη των αρμοδίων, σοβαρά επιχειρησιακά λάθη, έλλειψη της προβλεπόμενης προληπτικής εναέριας επιτήρησης, καθυστερημένη κινητοποίηση και υποτίμηση του κινδύνου από τις αρμόδιες αρχές.

Πηγή