Ήπειρος: Φεστιβάλ Δωδώνης: Μια μαγική βραδιά γεμάτη μελωδίες

Μια μαγική βραδιά γεμάτη από τις μελωδίες της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων της Βοστώνης, χάρισε την Τρίτη (21/6) στο κοινό του, το Φεστιβάλ Δωδώνης. 

Η πρώτη εκδήλωση του 6ου Φεστιβάλ Δωδώνης είχε τη μοναδικότητα μιας ευτυχούς συγκυρίας: αφενός της φιλοξενίας ενός διεθνούς εμβέλειας καλλιτεχνικού φορέα για μια πανέμορφη συναυλία και αφετέρου, του εορτασμού της ολοκλήρωσης της α΄ φάσης του έργου αποκατάστασης του κοίλου του αρχαίου θεάτρου. «Τα δύο αυτά γεγονότα, όπως ασφαλώς, και η προοπτική ολοκλήρωσης τα αμέσως επόμενα χρόνια, του έργου της αποκατάστασης και της απόδοσης του συνόλου του ωφέλιμου χώρου του θεάτρου σε χρήση, εγγυώνται το μεγάλωμα του Φεστιβάλ Δωδώνης και την εμπέδωσή του ως διοργάνωσης με πανεθνικό χαρακτήρα, προοπτική που μας φορτώνει με μεγάλη ευθύνη, ως Δήμο Δωδώνης», αναφέρει σε δήλωσή του, ο Δήμαρχος, κ. Χρήστος Ντακαλέτσης. 

Η συνέπεια της πολιτείας και η επιτυχημένη διαχρονικά συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, με άξιους συμπαραστάτες, όταν και όπου απαιτήθηκε, το Δήμο Δωδώνης και την Περιφέρεια Ηπείρου, οδηγεί στο σημερινό αποτέλεσμα της διάσωσης του θεάτρου και της δυνατότητας της βιωματικής εμπειρίας της κατά τους αρχαίους προγόνους μας, διδασκαλίας μιας θεατρικής παράστασης για τους συμμετέχοντες πολίτες, μέσα σε αυτόν τον επιβλητικό χώρο με ιστορία 23 τουλάχιστον αιώνων. 

Άκρως συγκινητικά ήταν τα λόγια του κ. Benjamin Zander, θρυλικού μαέστρου και Διευθυντή της αμερικάνικης Συμφωνικής Ορχήστρας που σημείωσε μεταξύ άλλων: «Είναι σπουδαίο αυτά τα νέα παιδιά, οι μουσικοί της ορχήστρας που διαβιούν καθημερινά στην περιοχή της Βοστώνης κι έχουν απόλυτη ανάγκη την επαφή με την έννοια της δημοκρατίας, να βρίσκονται στην Ελλάδα, στον τόπο που γέννησε τη δημοκρατία και να αποδίδουν την τέχνη τους στο κοινό της Δωδώνης». Να σημειωθεί εδώ πως τα περίπου 100 μέλη της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων της Βοστώνης είναι ηλικίας από 12-21 ετών. Προς το κλείσιμο της εκδήλωσης, ο κ. Zander αναγνώρισε πως το χθεσινό κοινό της Δωδώνης υπήρξε συγκινητικά ήσυχο και όπως τόνισε, «μετέτρεψε τη συναυλία σε μια εμπειρία ζωής που δε θα ξεχάσουμε όσο ζούμε». Το πρόγραμμα περιελάμβανε έργα των Μωρίς Ραβέλ (Το Βαλς, Χορογραφικό ποίημα για ορχήστρα), Έντουαρντ Έλγκαρ (Κοντσέρτο για τσέλο και ορχήστρα σε μι ελάσσονα, έρ.85) και Ντμίτρι Σοστακόβιτς (Συμφωνία αρ. 5 σε ρε ελάσσονα, έρ. 47).

Τα αιτήματα του Δήμου Δωδώνης

Το «παρών» στην πρεμιέρα του 6ου Φεστιβάλ Δωδώνης έδωσαν η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Αμυράς, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμος, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, οι Δήμαρχοι Νικολάου Σκουφά κ. Ροζίνα Βαβέτση και Σουλίου κ. Ιωάννης Καραγιάννης, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου κ. Κωνσταντίνος Δούβαλης και ο Αστυνομικός Διευθυντής Ιωαννίνων κ. Βασίλειος Μουσελίμης. 

Σύσσωμη υπήρξε η εκπροσώπηση και των χορηγών του 6ου Φεστιβάλ Δωδώνης. Συγκεκριμένα, παρέστησαν από τη βιομηχανία «ΒΙΚΟΣ» ο κ. Κωνσταντίνος Σεπετάς, από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, οι Κωνσταντίνος Ζωνίδης, Ιωάννης Βουγιούκας, Βασίλειος Τσουκανέλης, από την ENERGEAN οι κ.κ. Μιχάλης Παπαγεωργίου και Πέτρος Κατσουλίδης και από την Cosmote ο κ. Στέφανος Σιάννης. 

Σημειωτέον πως από τη διοργανώτρια αρχή του Φεστιβάλ Δωδώνης, είχαν απευθυνθεί ειδικές προσκλήσεις για να παραστούν στην εκδήλωση, μαθητές και δάσκαλοι από ωδεία και μουσικές σχολές από ολόκληρη την Ήπειρο, καθώς και προς το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Κατά το χαιρετισμό του στην αρχή της εκδήλωσης, ο Δήμαρχος Δωδώνης καλωσόρισε το κοινό και τους υψηλούς προσκεκλημένους και αναφέρθηκε σύντομα στους στόχους του 6ου Φεστιβάλ Δωδώνης. Με την ευκαιρία της παρουσίας της Υπουργού Πολιτισμού όμως, ο κ. Ντακαλέτσης επανέφερε και τα πάγια αιτήματα του Δήμου Δωδώνης για τον αρχαιολογικό χώρο και για την αποδοτικότερη λειτουργία του, προς εξυπηρέτηση των επισκεπτών. Το πρώτο από αυτά τα αιτήματα είναι η επανεξέταση του καθεστώτος της Α΄ Ζώνης απόλυτης προστασίας του αρχαιολογικού χώρου και της δυνατότητας επαναφοράς της χρήσης γης στην προ του 1992 θεσμοθέτηση. Το θέμα αυτό θεωρείται από τη δημοτική αρχή του Δήμου Δωδώνης ως ζωτικής σημασίας για την περαιτέρω προβολή και αξιοποίηση του μοναδικού αρχαιολογικού χώρου, σε συνδυασμό με την προσπάθεια ένταξης του συνόλου του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης, στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, εν παραλλήλω και προς το ήδη υποβληθέν αίτημα ένταξης του συνόλου των χρηστηρίων ελασμάτων της Δωδώνης, στον Διεθνή Κατάλογο του Προγράμματος της UNESCO «Μνήμη του Κόσμου». 

Παράλληλα, έγινε επαναδιατύπωση από τον κ. Ντακαλέτση, του σταθερού αιτήματος του Δήμου Δωδώνης για την ίδρυση ενός νέου Αρχαιολογικού Μουσείου, δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο, που θα μπορούσε να στεγάσει μέρος της Συλλογής Καραπάνου, το οποίο εδώ και χρόνια φυλάσσεται στις αποθήκες των Αρχαιολογικών Μουσείων των Αθηνών και των Ιωαννίνων. Στην πρόσκληση του Δημάρχου να «συμμαχήσει» με το Δήμο του για τον οραματικό αυτό στόχο, η Υπουργός Πολιτισμού ανέλαβε την προσωπική ευθύνη να εξετάσει τη διαθεσιμότητα και την καταλληλότητα των ευρημάτων της συγκεκριμένης Συλλογής. 

Τέλος, εξαιρετικά σημαντικό γεγονός αποτελεί η θετική ανταπόκριση της κ. Μενδώνη στο αίτημα να ανασταλεί η σε εξέλιξη διαδικασία της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης του τουριστικού περιπτέρου και του χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων εντός του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης, φερόμενης ιδιοκτησίας της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών. Ο Δήμος Δωδώνης προτίθεται να αγοράσει τη συγκεκριμένη έκταση, προκειμένου να την αξιοποιήσει.