Ήπειρος: Επικίνδυνες συνθήκες υγείας και ασφάλειας στον Δ. Ζίτσας 

Καταγγέλλουμε τη Δημοτική Αρχή Ζίτσας, που για ακόμα μια φορά βάζει σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των εργαζόμενων, ενώ συνεχίζουν οι τριτοκοσμικές συνθήκες στο εργοτάξιο του Δήμου. 

    Συγκεκριμένα η Δημοτική Αρχή παρά τις συνεχείς καταγγελίες του Συλλόγου, αδιαφορεί για το διαγωνισμό προμήθειας Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) με αποτέλεσμα να έχει δώσει μόνο κάποια ΜΑΠ που είχαν περισσέψει στις αποθήκες, σε τμήμα των συμβασιούχων που προσέλαβε για την πυροπροστασία, ενώ αρκετούς συμβασιούχους του προγράμματος της κοινωφελούς εργασίας τους στέλνει για δουλειά εδώ και μερικές μέρες χωρίς καμία προστασία για την υγεία και την ασφάλειά τους. Ειδικότητες με αυξημένη επικινδυνότητα στην εργασία όπως οι ηλεκτρολόγοι και οι βοηθοί υδραυλικών  δεν έχουν πάρει απολύτως κανένα ΜΑΠ και ριψοκινδυνεύουν τη ζωή τους καθημερινά.    

    Η αδιαφορία της δημοτικής αρχής για την πορεία του διαγωνισμού προμήθειας των ΜΑΠ έχει σαν αποτέλεσμα και τα ΜΑΠ του μονίμου προσωπικού που έχουν φθαρεί ή καταστραφεί να μην αντικαθίστανται. Εργαζόμενοι σε κύρια και νευραλγικά πόστα όπως η καθαριότητα αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους για να προστατεύσουν τη ζωή τους ή αναγκάζονται να δουλεύουν με ακατάλληλα μέσα γιατί αδυνατούν να διαθέσουν τα ποσά που απαιτούνται για να αγοράσουν καινούρια καλής ποιότητας. Έτσι για παράδειγμα οδηγοί  απορριμματοφόρων εργάζονται με αθλητικά  παπούτσια.

    Ο Τεχνικός Ασφαλείας, έχει πολλούς μήνες να εμφανιστεί στο εργοτάξιο του Δήμου παρά το γεγονός ότι η σύμβαση προβλέπει συγκεκριμένες ώρες εργασίας. Η γραπτή εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου δεν έχει κοινοποιηθεί σε κανένα εργαζόμενο ώστε να γνωρίζει τους κινδύνους που διατρέχει στο πόστο που εργάζεται.

    Η Δημοτική Αρχή Ζίτσας με αυτή την παρελκυστική πρακτική, κατά το παρελθόν έφτασε να δίνει τα ΜΑΠ σε συμβασιούχους τον τελευταίο μήνα της εργασίας ώστε να γλυτώνει από την αντικατάσταση των φθαρμένων. Επενδύει στην τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς για να διασφαλίσει ότι δεν θα γίνουν καταγγελίες στο Σωματείο μας γιατί φοβάται την οργάνωση των εργαζομένων. Στο ζύγι κόστος-όφελος, η μη παροχή ΜΑΠ, μειώνει το κόστος και στέλνει μήνυμα στις βιομηχανίες της βιομηχανικής περιοχής να συνεχίσουν τις αυθαιρεσίες σε βάρος των δικών τους εργαζόμενων. Όλοι μαζί αδιαφορούν αν κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. 

    Σε ένα κλάδο με δεκάδες εργατικά ατυχήματα κάθε χρόνο δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε κανένα να βάζει τις ζωές μας σε κίνδυνο. Ο Σύλλογος μας θα συνεχίσει να αγωνίζεται για να προστατεύσει τα μέλη του. Καλούμε τους συναδέλφους να σπάσουν την τρομοκρατία και να μην ανεχτούν να εργάζονται απροστάτευτοι. Να συνεχίσουν να απευθύνονται στο Σωματείο για οποιαδήποτε παρατυπία που μπορεί να οδηγήσει σε εργατικό ατύχημα.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ ΝΟΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ