Ελλάδα: Η Αυστρία σταματάει των υποχρεωτικό εμβολιασμό ενώ στην Ελλάδα πάμε για τέταρτη δόση

Η κυβέρνηση της Αυστρίας ανακοίνωσε την πλήρη εγκατάλειψη της πολιτικής υποχρεωτικότητας εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, μια πολιτική που είχε θέσει σε αναστολή τον Μάρτιο μόλις ένα μήνα μετά την έναρξη ισχύος της.

«Πλέον, πρέπει να ζήσουμε με την Covid, επομένως θα εφαρμόσουμε μια σειρά μέτρων, το οποίο σημαίνει τον τερματισμό της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Γιοχάνες Ράουχ σε μια συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη.

Η στρατηγική «είχε τεθεί σε εφαρμογή σε διαφορετικό πλαίσιο», όταν οι νοσοκομειακές μονάδες ήταν υπερπλήρεις, σημείωσε.

«Αλλά η παραλλαγή Όμικρον άλλαξε τους κανόνες», πρόσθεσε ο υπουργός. «Ακόμη και εκείνοι που είχαν δεχθεί να εμβολιαστούν, τώρα διστάζουν να λάβουν μια ακόμη δόση».

Αυτός ο νόμος δεν θεωρείται από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων «αναγκαίος ούτε από ιατρική ούτε από συνταγματική άποψη» και έχει δημιουργήσει «ένα βαθύ διχασμό στην αυστριακή κοινωνία», σημείωσε ο Ράουχ.

Από την άλλη, στην Ελλάδα, δόθηκε το «Πράσινο φως» για την τέταρτη δόση εμβολίου σε όλους τους άνω των 30 ετών από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, προκειμένου να ανακόψει το νέο κύμα της πανδημίας που δίνει 5ψήφιο αριθμό κρουσμάτων κάθε μέρα, τα τελευταία 24ωρα. Η Επιτροπή εισηγείται τη δεύτερη ενισχυτική δόση σε όσους επιθυμούν να εμβολιαστούν. Η πλατφόρμα emvolio.gov.gr ανοίγει στις 27 Ιουνίου.