Πώς τα μελτέμια «σώζουν» την Ελλάδα από τους καύσωνες

Οι καύσωνες τα τελευταία χρόνια καταφθάνουν όλο και νωρίτερα, παρατηρούν οι ειδικοί. «Για αρκετές ευρωπαϊκές χώρες οι προγνώσεις δίνουν υψηλές θερμοκρασίες, αρκετά πάνω από τα κανονικά επίπεδα», λέει ο Διευθυντής του Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. 

Κλιματιστικά και ανεμιστήρες δούλευαν όλη μέρα και όλη νύχτα, ιδιαίτερα την περασμένη Πέμπτη, σε πολλές συνοικίες της Αθήνας. Το ελαφρύ αεράκι έκανε την κατάσταση στην πρωτεύουσα πιο υποφερτή και αποτέλεσε σύμμαχο για όσους αναγκάστηκαν να κάνουν οικονομία ρεύματος.

«Ο Ιούνιος, κατά το δεύτερο και τρίτο δεκαήμερο, είναι ένας μήνας που έχουμε αρκετά συχνά υψηλές θερμοκρασίες. Τώρα τελευταία αρχίζουμε και βλέπουμε και από τον Μάιο. Και αυτό είναι κάτι ανησυχητικό γιατί όντως οι μεταβολές του κλίματος επεκτείνουν το καλοκαίρι. Ξεκινούν οι υψηλές θερμοκρασίες νωρίτερα και τελειώνουν αργότερα» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής της υπηρεσίας meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος και συνέχισε: «Στη νότια Γαλλία και τη Γερμανία σε κάποιους σταθμούς είχαμε ρεκόρ εκατό ετών, στις θερμοκρασίες που σημειώθηκαν».

Πηγή