Γιατί ήρθε η ώρα να αποκτήσετε μία σύνδεση οπτικών ινών μέχρι το σπίτι ή την επιχείρησή σας

Η εξαιρετικά γρήγορη, αλλά και ποιοτική σύνδεση στο Διαδίκτυο εξελίσσεται πλέον σε κάτι απαραίτητο, τόσο για ένα νοικοκυριό, όσο και για μία επιχείρηση, ανεξαρτήτου μεγέθους. Με την ψυχαγωγία και την ενημέρωσή μας να έχει αλλάξει από τη μία πλευρά, αλλά και τα νέα μοντέλα εργασίας, η ευρυζωνική σύνδεση που χρησιμοποιούμε θα πρέπει να πληροί όλες εκείνες τις προϋποθέσεις προκειμένου να αξιοποιούμε όλα τα εργαλεία της ψηφιακής εποχής. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνουμε το βήμα προς τις συνδέσεις οπτικών ινών που φθάνουν μέχρι το σπίτι ή την επιχείρησή μας (FTTH).

Η δυνατότητα να αποκτήσει κανείς μία τέτοιου τύπου σύνδεση διευρύνεται διαρκώς. Ο Όμιλος ΟΤΕ ανακοίνωσε πρόσφατα ότι πλέον έχουν ξεπεράσει τις 650.000 τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα που έχουν πρόσβαση σε 100% οπτική ίνα μέχρι το σπίτι (FTTH) μέσω του COSMOTE Fiber, του μεγαλύτερου δικτύου οπτικών ινών στη χώρα. Μάλιστα, ο Όμιλος ΟΤΕ έχει επιταχύνει την υλοποίηση του επενδυτικού του πλάνου για την αναβάθμιση της χώρας, που ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ, και έχει ως στόχο να καλύψει περίπου τα 2/3 των γραμμών της χώρας με οπτική ίνα, φέρνοντας το FTTH σε 1 εκατομμύριο νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέσα στο 2022, και σε 3 εκατομμύρια μέχρι το 2027. Σημειώνεται πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα για τηλεπικοινωνιακές υποδομές και αποτελεί μέρος της στρατηγικής του Ομίλου ΟΤΕ για τη ριζική αλλαγή της καθημερινότητας του πολίτη και των επιχειρήσεων, αλλά και της δημιουργίας των προοπτικών για την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

Στη στρατηγική αυτή περιλαμβάνεται ακόμη και η πρωτοβουλία του Ομίλου για τη δωρεάν αναβάθμιση των ταχυτήτων του σταθερού ευρυζωνικού internet για τους πελάτες COSMOTE, όπου αυτό είναι τεχνολογικά εφικτό. Περισσότεροι από 750.000 οικιακοί και εταιρικοί πελάτες, σε περιοχές που δεν έχει φτάσει ακόμη η οπτική ίνα μέχρι το σπίτι και την επιχείρηση, θα δουν τις ταχύτητες του σταθερού ευρυζωνικού Internet να αναβαθμίζονται δωρεάν στην αμέσως επόμενη εμπορικά διαθέσιμη ταχύτητα, μέσα στο 2022.

Τα οφέλη των οπτικών ινών

Όσον αφορά στις συνδέσεις FTTH, προσφέρουν μία σειρά από σημαντικά πλεονεκτήματα, στα οποία αξίζει κανείς να δώσει ιδιαίτερη προσοχή. Συγκεκριμένα, μία σύνδεση FTTH προσφέρει υψηλότερες ταχύτητες λήψης (downloading) και αποστολής (uploading) δεδομένων. Να σημειώσουμε πως στο προσεχές μέλλον, οι πελάτες COSMOTE θα μπορούν να απολαμβάνουν ταχύτητες που μπορούν να φθάνουν ακόμη και το 1 Gbps.

Το FTTH προσφέρει αξιοπιστία και σταθερότητα, καθώς οι οπτικές ίνες παρέχουν σταθερή απόδοση και ταχύτητα σύνδεσης στο Internet χωρίς επιρροές από εξωγενείς παράγοντες (υγρασία, κρύο, μαγνητικά πεδία). Επιπλέον, με τις οπτικές ίνες ο πελάτης (είτε οικιακός είτε επιχείρηση) έχει σταθερή ταχύτητα ακόμα και όταν είναι online ταυτόχρονα πολλές συσκευές και «τρέχουν» παράλληλα «βαριές» εφαρμογές. Η ποιότητα της σύνδεσης διευκολύνει επίσης σημαντικά τη χρήση των υπηρεσιών και εφαρμογών video conference, καθώς δεν υπάρχουν πλέον διακοπές ή καθυστερήσεις.

Ένα ακόμη πλεονέκτημα είναι ότι οι συνδέσεις FTTH είναι πιο φιλικές προς το περιβάλλον, καθώς τα δίκτυα οπτικών ινών έχουν 10 έως 15 φορές μικρότερη κατανάλωση ενέργειας για τη ροή δεδομένων από τα δίκτυα χαλκού.

Για άμεσο έλεγχο διαθεσιμότητας FTTH υποδομής στην περιοχή σας, μπορείτε να δείτε εδώ.

Σε προνομιακή τιμή, οι εγγυημένες ταχύτητες 100 & 200Mbps

Όσοι ενδιαφέρονται για εγγυημένες υπερ-υψηλές ταχύτητες 100 & 200Mbps, μπορούν να τις αποκτήσουν σε ειδική, προνομιακή τιμή, με τα προγράμματα COSMOTE Fiber 100 & 200Mbps από €28,90 και €31,90 το μήνα, αντίστοιχα. Επιπλέον, για τις επιχειρήσεις, η COSMOTE διαθέτει τα προγράμματα COSMOTE Business Double Play Fiberspeed Basic & FullPack από €39,90 το μήνα.

Οι τιμές διαμορφώνονται συνδυαστικά με την ειδική επιδότηση συνολικού ύψους €360 της δράσης Superfast Broadband του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η δράση υλοποιείται με τη μέθοδο κουπονιού (voucher), που επιδοτεί το πάγιο των προγραμμάτων COSMOTE Fiber με €13/μήνα, για διάστημα 24 μηνών και το εφάπαξ κόστος σύνδεσης με €48. Για τη διαθεσιμότητα της οπτικής ίνας και όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τη δράση Superfast Broadband, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν το site: www.sfbb.gr.

Η σημασία των οπτικών ινών για τη χώρα

Ένα σημείο που χρήζει επισήμανσης είναι η σημασία των συνδέσεων FTTH για τη χώρα. Η κάλυψη της χώρας με FTTH αποτελεί game changer για την Ελλάδα, μία κίνηση που αλλάζει τα δεδομένα, δημιουργώντας τις βάσεις για βιώσιμη ανάπτυξη. Τα υπερσύγχρονα δίκτυα οπτικών ινών είναι προϋπόθεση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, της κοινωνίας και των επιχειρήσεων, με αναμφισβήτητη θετική επίδραση στην οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον. Οι δικτυακές υποδομές αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για την άνθιση και την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, αλλά και για την προσέλκυση επενδύσεων, που με τη σειρά τους θα συμβάλλουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Είναι επίσης προϋπόθεση για την προσέλκυση των digital nomads, μίας δυναμικής τάσης που αναδείχθηκε μέσα στην πανδημία, αλλά και για το brain regain που τόσο χρειάζεται η χώρα. Και η καθημερινότητα όμως θα αλλάξει ριζικά, καθώς με το FTTH η εκπαίδευση, οι υπηρεσίες υγείας και η ψυχαγωγία αναβαθμίζονται.

Με υποδομή FTTH κι αναβαθμισμένες ταχύτητες, η χώρα αλλάζει ταχύτητα και περνάει σε μία νέα εποχή ανάπτυξης και ευημερίας.

Πηγή